Herfstige Appeltaart met Amandelvulling

Herfstige Appeltaart met Amandelvulling

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • 3 appels Elstar/Jonagold, dun gesneden
  • 120 g suiker
  • 120 g roomboter
  • 120 g amandelmeel
  • 2-3 tl gemalen kaneel
  • 2 el suiker
  • 2 eieren
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el water
  • 1 el boter om in te vetten
  • 1 ei geklutst (om te bestrijken)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking voor.
  • Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm van Ø 24 cm (je kunt ook het bakpapier gebruiken dat bij het deeg zit; invetten is dan niet nodig).
  • Klop de zachte boter met een handmixer op hoge snelheid tot het luchtig is.
  • Voeg de eieren en een deel van de suiker toe terwijl je blijft kloppen.
  • Voeg vervolgens de rest van de suiker en het amandelmeel toe en mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is.
  • Giet het mengsel over de bodem van het deeg.
  • Meng de appelschijfjes met kaneel en suiker en bedek de vulling dakpansgewijs van buiten naar binnen.
  • Bestrijk de rand van het deeg met geklutst ei en bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, of tot de vulling stevig is en het deeg goudbruin is.
  • Verwarm de abrikozenjam met water en bestrijk de warme taart ermee na het bakken.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé past goed bij deze appeltaart met amandelvulling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 22g | Sugar: 28g

Zomerse tiramisutaart met aardbeien en limoncello

Zomerse tiramisutaart met aardbeien en limoncello

Een frisse zomerse tiramisutaart met een luchtige mascarponevulling, verse aardbeien en een vleugje limoncello. Het perfecte dessert voor warme dagen!
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 500 g aardbeien in vieren gesneden
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml limoncello optioneel
  • 100 g roomboter
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei geklutst (om te bestrijken)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm ermee.
  • Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
  • Klop de roomboter met een handmixer los.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe en mix dit op hoge snelheid gedurende 15 minuten.
  • Voeg één ei toe en mix goed door.
  • Voeg daarna het tweede ei toe en klop het geheel nog 1 minuut op de hoogste stand.
  • Spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het mengsel tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de taartvorm en bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei.
  • Bak de taart onderin de oven in circa 50 minuten gaar.
  • Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd na het afkoelen de bovenkant van de bodem af, zodat deze vlak is.
  • Bestrijk de taartbodem met limoncello.
  • Meng de mascarpone met de poedersuiker tot een romige vulling en smeer deze gelijkmatig over de bodem.
  • Garneer de taart met verse aardbeien en serveer.

Notities

Serveertip:
Voor een alcoholvrije variant kun je de limoncello weglaten of vervangen door sinaasappelsap. Garneer met extra verse muntblaadjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse dessertwijn, zoals Moscato d'Asti, sluit perfect aan bij de romige mascarpone, het zoete van de aardbeien en het vleugje limoncello.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 19g | Zout: 0.6g | Sugar: 25g

Klassieke Franse kersenclafoutis

Klassieke Franse kersenclafoutis

Een klassieke Franse kersenclafoutis met een luchtige vulling en een heerlijk krokante bodem, perfect als zomers dessert.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1 rol quiche- & taartdeeg 300 g

Voor de vulling:

  • 500 g ontpitte kersen
  • 2 eetlepels suiker
  • 175 ml melk
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei om te bestrijken
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte).
  • Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
  • Laat het deeg iets over de randen hangen.
  • Meng de kersen met 2 eetlepels suiker en zet apart.
  • Klop de suiker, eidooier, vanillemerg en eieren met een handmixer op de hoogste stand gedurende 8 minuten.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en klop op middelhoge snelheid.
  • Giet de slagroom en melk erbij en meng tot een glad beslag.
  • Verdeel de kersen over de taartbodem en giet het beslag erover.
  • Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de clafoutis 25 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  • Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een lepel slagroom.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Bourgogne.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g