Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Deze knapperige gebakken aardappelen met spek, ui en cajunkruiden zijn het perfecte bijgerecht voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • mes
  • houten spatel
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 deciliter olijfolie

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze goudbruin is.
  • Haal de spekjes en ui uit de pan en houd ze warm in een oven op 100 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Spoel de aardappelblokjes af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en verhit goed.
  • Bestrooi de aardappelen met de cajunkruiden en bak ze 12 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roerend.
  • Zet het vuur hoger en bak de aardappelen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng alles goed.
  • Bestrooi met fijngehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of vis.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 14g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Aromatische Five Spice Bami met Roerbakgroenten

Aromatische Five Spice Bami met Roerbakgroenten

Deze kruidige Five Spice bami combineert perfect gegaarde mie met sappige roerbakgroenten en een heerlijke woksaus. Een smaakvolle Aziatische klassieker!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram vleesreepjes bijv. kip, varken of rund
  • 250 gram mie nestjes
  • 800 gram bamigroenten
  • 8 eetlepels woksaus Five Spice
  • 2 eetlepels wokolie
  • Zout of ketjap asin naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout of ketjap asin aan de kook.
  • Kook de mie in circa 12 minuten gaar.
  • Trek na 2 minuten koken de mie los met twee vorken en roer af en toe om.
  • Giet de mie af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Verhit een wokpan op hoog vuur en voeg de wokolie toe.
  • Roerbak de vleesreepjes 3 minuten tot ze bruin en gaar zijn.
  • Voeg de bamigroenten toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Voeg de woksaus toe en schep de goed uitgelekte mie erdoor.
  • Roerbak nog 3 minuten zodat alle smaken goed mengen.
  • Verdeel de Five Spice bami over vier borden en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met kroepoek en gebakken uitjes voor extra crunch en smaak.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige Five Spice smaken.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Een verrassende Mexicaanse ovenschotel met gehakt, ananas, banaan en ham. Een combinatie van hartig en zoet, afgebakken tot een heerlijke, knapperige ovenschotel.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram gehakt
  • 750 gram aardappelen
  • 4 schijven ananas
  • 3 plakjes ham in reepjes gesneden
  • 3 paprika’s
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 4 uien
  • 1 banaan
  • 1 zakje mix voor aardappelschotel
  • 100 gram geraspte kaas
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan zonder olie of boter.
  • Snijd de uien in ringen en fruit ze kort mee met het gehakt.
  • Snijd de paprika’s in stukjes en bak ze kort mee met het gehaktmengsel.
  • Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe en roer goed door.
  • Schil de aardappelen, kook ze beetgaar en snijd ze in schijfjes.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Schep het gehaktmengsel over de aardappelen.
  • Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de helft van de uiringen over het gehakt.
  • Bedek met de resterende aardappelschijfjes.
  • Leg de ananasplakken en de overgebleven uiringen erbovenop.
  • Bestrooi met paprikapoeder en verdeel de hamreepjes erover.
  • Giet de sausmix over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de ovenschotel 45 minuten in de oven tot een goudbruine korst ontstaat.
  • Serveer met een frisse ijsbergsalade.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade en een klodder crème fraîche of zure room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Tempranillo past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Spaanse Tonijnschotel met Aardappel en Witte Wijn

Spaanse Tonijnschotel met Aardappel en Witte Wijn

Een eenvoudig en smaakvol Spaans eenpansgerecht met tonijn, aardappel en witte wijn. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ paprika in blokjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 350 gram aardappelen in schijfjes van 1 cm dik
  • 1 eetlepel olie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 80 ml Spaanse witte wijn
  • 250 gram tonijn in stukjes
  • 70 gram oud witbrood in blokjes

Instructies

  • Snijd de ui en de knoflook fijn.
  • Snijd de paprika en de tomaat in blokjes.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes van 1 cm dik.
  • Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de paprika, tomaat en aardappelen toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de witte wijn en 80 ml water erbij en laat 20 minuten sudderen.
  • Voeg na 10 minuten de tonijn toe en roer goed door.
  • Snijd het witte brood in blokjes en voeg deze de laatste 2 minuten toe.
  • Serveer direct in de pan met een glas Spaanse witte wijn.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en een schijfje citroen voor een extra frisse touch.

Wijnadvies:

Een droge Spaanse Albariño of Verdejo past perfect bij de tonijn en witte wijnsaus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 42g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
  • ½ nootmuskaat geraspt
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 500 g gehakt rundvlees
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de jus:

  • 4 eetlepels boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl water

Instructies

  • Klop het ei los met de melk in een grote kom.
  • Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
  • Meng goed.
  • Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
  • Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
  • Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
  • Draai ze af en toe om.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
  • Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
  • Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de gehaktballen met de warme jus.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g