Zelfgemaakt Brood
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Rijzen1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 g zout
- 500 g bloem
- 250 g lauw water
- 20 g gist
- 80 g vetstof boter of zonnebloemolie
Los de gist op in lauw water.
Meng de bloem met zout.
Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!
Wijnadvies:
Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenhanddoek
Kreeftenfricassee met Gesauteerde Asperges en Spätzle
Een verfijnde kreeftenfricassee gecombineerd met gesauteerde asperges en zelfgemaakte Spätzle, afgewerkt met een romige saus en een vleugje cognac. Een luxe gerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Spätzlezeef
mes
Snelkoeler (of ijsbad)
keukenhanddoek
Voor de kreeften:
- 8 kreeften
- Boter
- Visfond
- Voor de asperges:
- 16 asperges
- Zout en peper naar smaak
- Boter
Voor de Spätzle:
- 250 g bloem
- 3 g zout
- 2 eieren
- 110 g water
Voor de fricassee:
- Kreeftenvlees
- Visfond
- Boter
- Cognac
- 50 g kreeftenpasta
- 60 g bloem
- 5 dl schaaldierenfond
- 2 dl room
- Zout en peper naar smaak
Kreeften:
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Kook de kreeften 6 minuten, haal ze uit het water en koel ze snel af in een snelkoeler of ijsbad.
Verwijder het kreeftenvlees uit de staarten en scharen, bewaar in de koeling tot gebruik.
Asperges:
Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af.
Snijd de asperges diagonaal in plakken en sauteer ze in boter tot ze beetgaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Spätzle:
Meng de ingrediënten (bloem, zout, eieren en water) tot een homogene massa.
Breng een pan water met zout aan de kook.
Gebruik een Spätzlezeef om het beslag in het kokende water te drukken.
Kook de Spätzle tot ze gaar zijn, giet af, spoel koud en laat uitlekken op een doek.
Fricassee:
Snijd het kreeftenvlees in plakken en halveer de scharen.
Sauteer de kreeftentranches kort in boter, flambeer met cognac en blus af met de saus.
Voeg de room toe en breng de fricassee op smaak met zout en peper.
Serveren:
Schep een lepel asperges onderin diepe borden.
Verdeel de fricassee over de asperges.
Schep een lepel Spätzle bovenop de fricassee en zet een halve kreeftenscheer erop.
Garneer met verse kervel en serveer direct.
Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van deze kreeftenfricassee.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenhanddoek
Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
rijzen30 minuten min
Servings: 12 broodjes
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 sinaasappel schoongeboend
- 350 g bloem
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 zakje gedroogde gist 7 g
- 3 eieren losgeklopt
- 100 g magere kwark
- 50 g roomboter op kamertemperatuur
- 100 g rozijnen
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g boerenkaas in plakjes
- 4 eetlepels rozenbotteljam
Rasp de schil van de sinaasappel.
Zeef de bloem met 1 theelepel zout boven een kom en roer de suiker en gist erdoor.
Voeg ook de eieren, kwark en roomboter toe en kneed er met een mixer een soepel deeg van.
Kneed de rozijnen en de sinaasappelrasp door het deeg en vorm er een bal van.
Laat de bal in de kom, afgedekt met een vochtige doek, op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in twaalf stukken en rol er bolletjes van.
Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en laat ze onder de vochtige doek in 45 minuten rijzen tot ze twee keer zo groot zijn.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten gaar.
Laat ze afkoelen op de bakplaat en beleg ze met boerenkaas en een lepeltje jam.
Varieer door de helft van de rozijnen te vervangen door stukjes sukade of ongezouten amandelen, hazelnoten of walnoten.
Deze kwarkbroodjes zijn heerlijk bij het ontbijt of als snack tussendoor. Geniet ervan met een kopje thee of koffie.
Wijnadvies :
Als je een lichte wijn wilt serveren, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / keukenhanddoek
Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
magnetron
keukenhanddoek
satéprikkers
- 4 grote aardappels ongeveer 150 g per stuk
- 350 g kipfilet
- 2 uien
- 10 gedroogde tomaten op olie
- 1 teentje knoflook
- 100 g bewust light margarine met olijfolie
- 1 krop ijsbergsla
- 2 eetlepels azijn
- 150 g peen julienne gesneden
- Zout en peper naar smaak
Boen de aardappels schoon, prik er gaatjes in en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 12 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
Laat de aardappels afgedekt met een keukenhanddoek nog 10 minuten nagaren.
Snijd de kipfilet in ongeveer 16 stukjes van 5 cm.
Snipper de halve ui en snijd de rest in 8 stukken.
Laat de tomaten uitlekken en vang 4 eetlepels olie op.
Rijg afwisselend ui, kip en tomaten aan satéprikkers.
Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel van de opgevangen olie.
Verwarm een grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
Pers de knoflook boven de bewust light margarine uit.
Snijd de rest van de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de knoflookmargarine.
Maak de sla schoon en snijd deze in reepjes.
Meng de gesnipperde ui, peen julienne en sla en maak een dressing van de resterende olie, azijn, zout en peper.
Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant in, bestrooi met zout en serveer met de knoflooktopping, sla en kipspiesjes.
Deze maaltijd is heerlijk met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / keukenhanddoek