Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek
Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur uur
weken12 uur uur
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde witte bonen
- 1 ui fijngesneden
- 1 wortel in grove stukken
- 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
- 2 preien fijngesneden
- 50 g boter
- 1,5 l vleesbouillon
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 ml kokende melk
- 2 sneetjes brood in blokjes
- 100 g spek in reepjes
Week de witte bonen een nacht in ruim water.
Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.
Serveertip:
Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui
Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
- 8 uien fijngesneden
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 3 l runderbouillon
- 2 eidooiers
- 250 ml melk
- 1 brood in blokjes
- 2 el olie
Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
Klop de eidooiers los met de melk.
Bak de broodblokjes in olie krokant.
Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
Serveer direct met de krokante broodkorstjes.
Serveertip:
Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto
Deze smaakvolle Opperdoezer aardappelsalade met spek, pesto en tomaat is een heerlijk bijgerecht. Perfect bij gegrild vlees of als lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
- Zout naar smaak
- 125 g magere spekreepjes
- 2 el azijn
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 ui gesnipperd
- 3 el olijfolie
- 3 el groene pesto
- Peper naar smaak
- 200 g tomaten in partjes
- 2 el pijnboompitten geroosterd
- 3 el basilicum fijngehakt
Boen de Opperdoezer Ronde aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water.
Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig.
Breng de azijn met 2 el water, de knoflook en ui aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de olijfolie en pesto door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en meng ze met de spekjes, tomaten en dressing.
Garneer met de geroosterde pijnboompitten en fijngehakte basilicum.
Serveertip:
Serveer met een gegrild varkenshaasje of een stuk vers brood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Zalmomelet met Groene Groenten en Hollandaisesaus
Deze luchtige zalmomelet met groene groenten en romige Hollandaisesaus is een heerlijk verfijnde maaltijd. Perfect met krieltjes en een glas frisse rosé!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g peultjes
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 450 g kleine krieltjes
- 6 eieren
- 200 g zalmfilet in snippers
- 15 g peterselie fijngehakt
- 2 el boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 pakje Hollandaisesaus
Kook de krieltjes in 8 minuten gaar, giet af en houd warm.
Klop de eieren los met 3 eetlepels water, bosui, zalmsnippers, zout en peper naar smaak.
Verhit in twee koekenpannen elk 1 eetlepel boter en bak vier omeletten één voor één.
Voeg indien nodig extra boter toe.
Houd de omeletten warm terwijl je de Hollandaisesaus volgens de verpakking bereidt.
Roer de fijngehakte peterselie door de saus en voeg de resterende boter toe.
Leg de peultjes op de omeletten en klap ze dubbel.
Meng de krieltjes met de rest van de peterselie en serveer naast de omelet.
Schenk de Hollandaisesaus over de omelet en de krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Antinori Cipresseto Rosato Toscana – een frisse en fruitige rosé die perfect past bij de zalm en romige Hollandaisesaus.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Tosti met Pittig Gekruid Gehakt en Kaas
Een heerlijke en pittige variant op de klassieke tosti, met gekruid gehakt en gesmolten kaas. Perfect voor een snelle lunch of borrelhapje!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- Gehakt naar keuze, bijvoorbeeld rund of varken
- Kruiden naar keuze bijv. paprika, komijn, chili
- 1 Spaanse peper optioneel
- 2 boterhammen
- Kaas naar keuze bijv. cheddar of jong belegen
- Ketchup optioneel
Breng het gehakt op smaak met kruiden naar keuze en een Spaanse peper.
Bak het gehakt in een pan tot het gaar is.
Beleg een boterham met het gekruide gehakt en kaas.
Leg de andere boterham erop en doe de tosti in het tosti-ijzer.
Bak de tosti goudbruin en krokant.
Serveer met ketchup om in te dippen, indien gewenst.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een gezonde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rosé kan goed samengaan met de pittige smaken van de tosti.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Tosti met Kipfilet, Bacon en Tomaat
Een heerlijke tosti in clubsandwichstijl, met kipfilet, bacon en tomaat, geserveerd met een smaakvol dipsausje. Perfect voor een snelle lunch!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Kipfilet in plakjes
- Bacon plakjes
- Tomaat gesneden
- 2 boterhammen
- Mayonaise
- Knoflook fijngehakt
- Peper
Beleg een boterham met kipfilet, bacon en tomaat.
Leg de andere boterham erop en doe de tosti in het tosti-ijzer.
Bak de tosti tot deze goudbruin en krokant is.
Maak een sausje door mayonaise, knoflook en peper door elkaar te mengen.
Serveer de tosti met het sausje om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tosti.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Salade met Appel, Blauwe Bessen, Kaas en Appelstroopdressing
Een frisse en verrassende salade met appel, blauwe bessen, kaas en een lichtzoete appelstroopdressing, afgemaakt met knapperige croutons.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rucola
- 1 zoet-zure appel Elstar of Jonagold
- 50 g blauwe bessen
- 100 g Pavé à la Leffe of oude kaas in blokjes
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 2 sneetjes meergranenbrood
- Voor de dressing:
- 2 tl appelstroop
- 2 el azijn
- 3 el arachideolie
Doe de rucola in een mooie schaal.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes.
Verdeel de appel en blauwe bessen over de rucola.
Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg deze toe aan de salade.
Strooi de tijmblaadjes over de salade.
Snijd het meergranenbrood in blokjes van ca.
2 bij 2 cm.
Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes 2-3 minuten aan één kant goudbruin en knapperig.
Draai de croutons om en bak de andere kant nog 2 minuten.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier.
Roer de appelstroop los in een kommetje en voeg de azijn toe.
Meng goed tot er geen klontjes meer zijn en roer als laatste de arachideolie erdoor tot een gladde dressing.
Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en strooi de croutons eroverheen.
Serveertip:
Serveer met een glas vers geperst appelsap of een lichte witte wijn voor een verfrissende combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de fruitige en hartige smaken van deze salade.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes
Een frisse zomerse stamppot met groenten, runderworstjes en een romige basilicumdressing voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- Bosuitjes
- 100 g bospeentjes
- 250 g spinazie
- 1 tomaat
- 4 takjes basilicum
- 500 g aardappels
- Zout
- Versgemalen peper
- 250 g runderworstjes
- 25 g boter
- ½ bekertje zure room
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
Schrap de peentjes en snijd ze in stukjes.
Was de spinazie.
Was de tomaat, snijd hem in vieren, verwijder het vocht en de pitjes, en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Hak de basilicum fijn.
Kook de aardappelen ± 10 minuten in weinig water met zout.
Voeg de bosui, wortel en spinazie toe en kook alles nog ± 10 minuten gaar.
Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak de runderworstjes in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
Giet de aardappelen en groenten af en stamp ze door elkaar.
Roer de zure room en basilicum door de stamppot en schep de stukjes tomaat erdoor.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een schaal en leg de worstjes erop.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse rosé past goed bij de zomerse smaken van de stamppot en de worstjes.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Romige Witlofstamppot met Ham en Kaas
Een heerlijke witlofstamppot met ham, wortel en romige belegen kaas, afgemaakt met een vleugje nootmuskaat en verse selderij voor extra smaak.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 dl melk
- 100 g boter
- 1 tl nootmuskaat
- 300 g hamblokjes
- 2 winterwortelen in blokjes
- 4 stronkjes witlof in reepjes
- 200 g belegen kaas in blokjes
- 1 bosje selderij grof gesneden
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen in ± 25 minuten gaar.
Stamp de aardappelen met de melk, 75 g boter, nootmuskaat, zout en peper tot een smeuïge puree.
Kook de wortelblokjes ± 10 minuten in gezouten water en giet af.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de hamblokjes in ± 5 minuten goudbruin.
Meng de witlof, wortel en hamblokjes met 1 eetlepel braadvocht door de puree.
Voeg de kaasblokjes toe en warm alles al omscheppend ± 5 minuten op middelhoog vuur door.
Garneer de stamppot met verse selderij en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met grove mosterd of een frisse appelcompote voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een ronde en zachte witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en hartige smaken van deze stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111
Westfriese Witlofstamppot uit de Oven
Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen Bintjes
- 1 kg witlof
- 1 dl crème fraîche
- 50 g geraspte kaas
- 50 g boter
- 50 g oud witbrood verkruimeld
- Peterselie fijngehakt
- Snufje zout
- Snufje peper
- Snufje nootmuskaat
Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 111