Frisse Groene Salade

Frisse Groene Salade

Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 krop sla
  • 1 bakje radijsjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 1 bakje sladressing met knoflook

Instructies

  • Was de sla grondig, verwijder indien nodig de harde nerven en scheur de blaadjes in stukjes.
  • Was en snijd de radijsjes in plakjes.
  • Knip de tuinkers van het matje.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
  • Meng de ui met de sla, de radijsjes en de tuinkers in een grote kom.
  • Schenk de sladressing erover en schep de salade aan tafel om.
  • Serveer de salade als bijgerecht, ideaal in combinatie met een tartaartje en gebakken aardappeltjes.

Notities

Voor extra smaakvariatie kun je de salade aanvullen met geroosterde cherrytomaten of plakjes komkommer.
Wijnadvies:
Deze frisse groene salade past perfect bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Romige Florida Soep met Banaan en Croûtons

Romige Florida Soep met Banaan en Croûtons

Een exotische, romige soep met kip, champignons en een verrassende twist van banaan, afgewerkt met knapperige croûtons en peterselie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 40 g bloem
  • 50 g champignons in plakjes
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 blaadje foelie
  • 40 g boter
  • 1 sneetje brood in kleine vierkantjes
  • 1 wortel fijngehakt
  • 50 g kipfilet in blokjes
  • 2 eieren dooiers en eiwitten apart
  • ½ dl room
  • 1 banaan in plakjes
  • Peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte ui, wortel en foelie toe en fruit tot de ui glazig is.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door om een witte roux te maken.
  • Giet langzaam de kippenbouillon erbij terwijl je blijft roeren.
  • Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Passeer de soep door een doek om een gladde textuur te krijgen.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de champignons en kipblokjes toe.
  • Laat sudderen tot de champignons zacht zijn.
  • Bak ondertussen de broodcroûtons in een koekenpan met wat boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Klop de room en de eierdooiers samen in een kom tot een gladde liaison.
  • Haal de soep van het vuur en voeg de liaison toe, roer goed door.
  • Leg een paar plakjes banaan in de soepkommen en schenk de hete soep erover.
  • Garneer met gehakte peterselie en de krokante croûtons.
  • Breng op smaak met zout en peper indien nodig.

Notities

Serveertip:
Lekker met een scheutje citroensap voor extra frisheid of een snufje kaneel voor een subtiele zoete toets.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Viognier of een lichtzoete Riesling past goed bij de romige en fruitige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g

Gemarineerde Varkensvleesreepjes met Satésaus

Gemarineerde Varkensvleesreepjes met Satésaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g sperziebonen schoongemaakt en gebroken
  • Zout
  • 3 el zonnebloemolie
  • 400 g varkensvlees in reepjes gesneden
  • Peper
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 100 g taugé
  • 1 pak Knorr kant-en-klare satésaus 370 ml

Instructies

  • Kook de sperziebonen 5 minuten in een pan met water en wat zout.
  • Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak het varkensvlees al omscheppend bruin en gaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • In dezelfde pan, voeg de resterende eetlepel zonnebloemolie toe en bak de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de gekookte sperziebonen en champignons toe en bak ze al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Voeg vervolgens de taugé toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Bereid intussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de gemarineerde varkensvleesreepjes met de groentemix en de satésaus.
  • Serveer met witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rosé zoals Buzet rosé vormt een verfrissende combinatie met dit gerecht, waarbij de fruitige tonen mooi samengaan met de pittige smaak van de satésaus.

Romige Pasta met Aubergine en Gekarameliseerde Ui

Romige Pasta met Aubergine en Gekarameliseerde Ui

Een smaakvolle pasta met zachte aubergine en zoete gekarameliseerde ui, geserveerd in een romige saus en afgemaakt met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 3 el olijfolie
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 2 uien in dunne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 pot Grand’Italia Romana pastasaus
  • 100 ml kookroom
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum ter garnering
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de uien op laag vuur.
  • Voeg de balsamicoazijn en bruine suiker toe en laat de uien in 10-15 minuten karamelliseren.
  • Verhit de resterende olijfolie in een andere pan en bak de aubergineblokjes goudbruin.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg de pastasaus en kookroom toe aan de aubergine en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de spaghetti af en meng met de romige saus.
  • Serveer de pasta op borden en verdeel de gekarameliseerde uien erover.
  • Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en garneer met verse basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stuk ciabatta en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een Timara Chardonnay Semillon past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de Chardonnay en de frisheid van de Semillon vullen de romige saus en de gekarameliseerde ui mooi aan.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Romige Tomatenspaghetti met Groenteburgers en Pecannoten

Romige Tomatenspaghetti met Groenteburgers en Pecannoten

Een heerlijke vegetarische tomatenspaghetti met een romige saus, knapperige pecannoten en hartige groenteburgers. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 2 potten tomatensaus à 185 g
  • 2 schaaltjes groenteburger à 150 g
  • 2 zakken boontjesmix à 250 g
  • 50 g ongezouten pecannoten

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de boontjesmix in 5 minuten beetgaar.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de groenteburgers in 5 minuten goudbruin.
  • Hak de pecannoten grof.
  • Meng de tomatensaus en mascarponesaus met de noten door de gekookte spaghetti.
  • Verwarm het geheel goed door.
  • Serveer de romige tomatenspaghetti met de gebakken groenteburgers en de boontjes.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra pecannoten en een handje verse basilicum voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een Italiaanse Chianti Classico vormt een mooie aanvulling op de rijke smaken van de tomaten-mascarponesaus.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g

Romige Tomatenpasta met Krokante Parmaham

Romige Tomatenpasta met Krokante Parmaham

Een heerlijke romige tomatenpasta met de volle smaak van Boursin en knapperige parmaham. Snel en eenvoudig, perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g penne rigate pasta
  • 250 g parmaham
  • 250 g tomaten
  • 245 g Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
  • 2 uien
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit een droge koekenpan en bak de parmaham in 3 minuten knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel de ham.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uien glazig.
  • Halveer de tomaten en voeg ze toe aan de pan.
  • Roer de Boursin Cuisine erdoor en laat 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • Meng de gekookte pasta met de saus en schep goed om.
  • Verdeel de pasta over vier borden en bestrooi met de krokante parmaham.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle Italiaanse Chardonnay past perfect bij de romige saus en de zoute parmaham.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Krokante Aardappelschijfjes met Geroerbakte Spinazie en Pijnboompitten

Krokante Aardappelschijfjes met Geroerbakte Spinazie en Pijnboompitten

Een smaakvol vegetarisch gerecht met knapperige aardappelschijfjes, geroerbakte spinazie en geroosterde pijnboompitten, geserveerd met sappige vegetarische hamburgers.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g aardappelschijfjes
  • 3 zakken spinazie à 300 g
  • 2 schaaltjes vegetarische hamburgers à 150 g
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 6 tomaten op olie fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen schil geraspt en sap geperst
  • 8 el olie
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok en voeg de spinazie in porties toe.
  • Laat al omscheppend slinken.
  • Bak de vegetarische hamburgers in de resterende olie goudbruin volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pers de knoflook boven de spinazie uit, voeg het citroensap en de rasp toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de spinazie met geroosterde pijnboompitten.
  • Verdeel de hamburgers over vier borden en schep er fijngehakte tomaten op.
  • Serveer de geroerbakte spinazie en aardappelschijfjes ernaast.
  • Bestrooi de aardappelschijfjes met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Japanse Miso-Udon Fondue met Geroosterde Sesamzaadjes

Japanse Miso-Udon Fondue met Geroosterde Sesamzaadjes

Een hartige Japanse miso-udon fondue waarbij je diverse hapjes gaart in een smaakvolle bouillon en serveert met sojasaus en sesamzaadjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Noedels, Pasta, Soep, Vis
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje misobouillon 5 zakjes à 18 g
  • Udon-noedels
  • 4 eetlepels sesamzaadjes
  • 150 ml Japanse sojasaus
  • 1 tube wasabipasta
  • 1,5 liter water
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng 1,5 liter water aan de kook in een pan.
  • Knijp de misopasta uit de zakjes in het hete water en roer tot deze volledig is opgelost.
  • Laat de bouillon 5 minuten trekken en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de udonnoedels volgens de gebruiksaanwijzing in een aparte pan en giet af.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Blus af met 2 eetlepels sojasaus en schep de sesamzaadjes in een kommetje.
  • Schenk de rest van de sojasaus in twee kommetjes en roer in één kommetje een mespunt wasabipasta door de sojasaus.
  • Giet de misobouillon over in een fonduepan en zet deze op tafel.
  • Serveer de bouillon met udonnoedels, sauzen, sesamdip en verschillende hapjes om in de bouillon te garen.
  • Gebruik schepnetjes of eetstokjes om ingrediënten enkele minuten in de bouillon te laten garen en dip ze vervolgens in de sojasaus of sesamzaadjes.
  • Na de maaltijd de overgebleven bouillon over vier kommen verdelen en de udonnoedels erin serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met dunne plakjes ossenhaas, tonijn, teriyakisaus-gemarineerde zalm of kip, scampi, shiitake, bosuitjes en rettich voor een complete fondue-ervaring.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een sake past uitstekend bij de umamirijke misobouillon en de hartige dips.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Italiaanse salade met mozzarella en krokante Parmaham

Italiaanse salade met mozzarella en krokante Parmaham

Een frisse en smaakvolle Italiaanse salade met romige mozzarella, zongerijpte tomaten en knapperige Parmaham, afgemaakt met een citroen-knoflookdressing.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g jonge bladsla
  • 3 tomaten in kleine blokjes
  • 125 g mozzarella gehalveerd
  • 50 g Parmaham
  • 4 eetlepels olijfolie
  • eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 50 g Italiaanse mix voor in de sla
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verdeel de bladsla over vier borden.
  • Snijd de tomaten in blokjes en verdeel ze over de salade.
  • Halveer de mozzarella en verdeel deze over de borden.
  • Bak de Parmaham krokant in een droge koekenpan.
  • Klop een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper.
  • Pers de knoflook uit en roer deze door de dressing.
  • Verdeel de dressing gelijkmatig over de salade.
  • Garneer met de krokante Parmaham en Italiaanse mix

Notities

Serveertip:
Serveer met vers ciabattabrood en een extra scheutje olijfolie voor een authentieke Italiaanse beleving.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de frisse smaken van deze salade. Voor rode wijnliefhebbers is een soepele Chianti een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Geroosterde Pompoendip:

  • 1 middelgrote pompoen in parten gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 blaadjes salie fijngesneden
  • 3 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gemalen komijn

Pompoenpit Pesto:

  • 25 g pompoenpitten
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 25 g tomaat
  • 1 kleine Spaanse peper gedroogd en verkruimeld
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 7 minuten, tot het lichtbruin is.
  • Laat de bodem afkoelen op een rek.
  • Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en salie, en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35-40 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Doe de geroosterde pompoen en alle ingrediënten voor de pompoendip in een kom en maal dit fijn tot een smeuïge geheel ontstaat.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat, Spaanse peper, Parmezaanse kaas, olijfolie en crème fraîche tot een stevige pasta.
  • Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met 2/3 van de pompoendip.
  • Beleg de pizza met verkruimelde feta en de pompoenpitpesto.
  • Garneer de pizza met rucola en bieslook.

Notities

Bereid de pesto voor terwijl de pompoen in de oven staat om tijd te besparen.

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze speltpizza met geroosterde pompoen en feta.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 5g