Ananaspudding met sinaasappelsaus
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de pudding:
- 4 gelatineblaadjes
- 4 schijven ananas uit blik
- 1 dl ananas sap
- 0,25 ltr vanillevla
- 0,25 ltr slagroom
- 50 gram suiker of 5 gram zoetstof
Voor de saus:
- sinaasappelsap met vruchtvlees
- basterdsuiker
- sauzenbinder wit
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water tot ze zacht zijn.
Snij de ananas in kleine stukjes.
Verhit 3 eetlepels ananassap, haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes hier in op.
Roer vervolgens de rest van het sap erdoor.
Roer het gelatinemengsel en de stukjes ananas door de vla.
Klop de slagroom met de suiker dik en vloeibaar en spatel de room door het vlamengsel.
Schenk het ananasmengsel in 6 glazen (of in een met koud water omgespoelde puddingvorm).
Laat de pudding minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de sinaasappelsap en voeg suiker naar smaak toe.
Als de saus kookt, voeg sauzenbinder toe en laat nog 1 minuut doorkoken.
Laat de saus daarna iets afkoelen.
Verdeel de sinaasappelsaus over de glazen en zet ze terug in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeienkwarktaarttoetje
Totale tijd10 minuten min
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak aardbeienkwarktaart Dr. Oetker
- 500 gram kwark
- 250 ml slagroom
- 1 blik Aardbeien
- 60 gram roomboter
- strooidecoratie
Bereid de aardbeienkwarktaart zoals op de verpakking staat.
Verdeel alleen alles over kleine glaasjes i.p.v. een bakblik.
Als extra: voeg een blikje aardbeien (of verse aardbeien) toe aan het taartmengsel.
Daarna op laten stijven in de koelkast.
Strooi vlak voor serveren een beetje suikerdecoratie op elk glaasje.
Natuurlijk kun je de taart helemaal zelf maken, maar deze is gewoon supermakkelijk en snel te maken.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeiensterren
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- ½ theelepel Dr. Oetker Backin
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 gram kristalbloem (Koopmans)
- citroen
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepel(s) poedersuiker
Vulling:
- 200 gram aardbeienjam warme
Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
Vorm van het deeg een rol.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Advocaatvlaai met Zùsto
Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 grverse gist of de helft aan droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram Zùsto of gewone suiker
- 1 ei
- 50 gram puddingpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- ½ liter slagroom
- 70 gram Zùsto of gewone suiker
- 125 gram Mascarpone
- 75 gram advocaat gram en geen ml
Ingrediënten voor de afwerking:
- 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
- chocola Een beetje gesmolten
- chocola Een beetje geraspte
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Abrikozenflappen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 130 gram water
- 25 gram boter
- 5 gram zout
- 175 gram boter om in te brengen voor de 1ste toer
- Abrikozengelei jam
- 1 ei losgeklopt
- 1 ei
- melk klein scheutje
Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie, een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het deeg weer in drieën.
Dit is de eerste toer in drieën.
Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën.
Dit is de tweede toer in drieën.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
Rol de lap nu uit tot een mooie rechthoek van ca 4 mm dikte.
Snijd er driehoeken uit en leg in het midden wat abrikozengelei of een andere gelei naar keuze. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit en vouw de driehoeken dicht.
Ga met een vork over de randen om ze aan te duwen of vouw ze om.
Klop een eigeel los met een klein scheutje melk en bestrijk de abrikozenflappen hiermee.
Bak de abrikozenflappen in ca 20 à 25 minuutjes gaar in een voorverwarmde oven van 200°C.
Laat ze na het bakken afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Abrikozen Linzenvlaai
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
voor het linzendeeg:
- 250 gram margarine plantaardige
- 600 gram bloem
- 360 gram suiker
- 2 ei maat L
- 20 gram bakpoeder
- 4 gram vanillesuiker
Voor de vulling:
- 1 pot abrikozen Warm de pulp met de suiker even op zodat de suiker goed gemengd is. / of abrikozenjam
- 50 gram suiker
Voor de afwerking:
- 1 flinke el abrikozenjam
- klein scheutje water
- handje vol rietsuiker
Alles mengen tot een vast deeg en 24 uur laten rusten in de koelkast.
Na 24 uur het deeg goed opkneden en uitrollen tot een dikte van een halve centimeter.
De vorm bekleden met het deeg.
Vul het deeg nu op met een laag abrikozenvulling.
Rol het overige deeg uit tot een rechthoekige lap van een 3 mm dikte.
Snijd nu repen van 1 à 1.5 cm uit en leg ze op de abrikozenvulling.
Laat de randen gewoon even overhangen.
Wanneer je alle repen erop hebt liggen ga je voorzichtig met de deegroller over de randen heen.
Zo snijd je de randen allemaal in een keer netjes af.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190° C in ca 40 minuten gaar.
Wanneer de vlaai uit de oven komt haal je hem uit de vorm en zet je hem op een rooster.
Neem een flinke eetlepel abrikozenjam en doe deze in een pannetje met een heel klein scheutje water.
Breng aan de kook.
Als de jam heeft gekookt neem je een kwast en smeer je de bovenkant van de vlaai volledig in .
Neem een handje rietsuiker en strooi dit over de vlaai heen.
Laat de taart nu afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeientaart van zanddeeg
Recept categorieën: Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 300 gr bloem
- 200 gr zachte roomboter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- 1 snuf zout
- Vanille extract
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr puddingpoeder
Ingrediënten voor de topping:
- bakje Aardbeien in blokjes gesneden
- 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
- 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak
Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
Smelt de chocolade.
Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
Afwerking:
Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.
Tip:
Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeientaart met een vulling van witte chocolade ganache
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 130 gram water
- 25 gram boter
- 3 gram zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 gram boter om in te brengen voor de 1 ste toer Of gebruik een kant en klaar bladerdeeg vel met extra boter
- 1 eigeel om te bestrijken
Ingrediënten voor de witte chocoladeganache:
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte
- 100 gram roomboter
- 400 gram chocola
Ingrediënten voor de afwerking:
- Aardbeien
- 1 zakje taartina
Maak eerst je witte chocoladeganache door de slagroom samen met de boter en de chocoladegallets te verwarmen tot alles mooi gesmolten is.
Zet dit nu in de koelkast tot het volledig ijskoud gekoeld is.
Ga verder met het maken van het bladerdeeg
Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
Maak 175 gr boter zacht (kamertemperatuur) en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het deeg weer in drieën.
Dit is de eerste toer in drieën.
Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het weer dicht in drieën.
Dit is de tweede toer in drieën. W
ikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
Neem een vlaaivorm met losse bodem en vet deze in.
Rol je bladerdeeg uit tot een mooie ronde lap en leg ze in de bakvorm.
Duw het bladerdeeg aan de randen goed omlaag zodat ze goed gevuld zijn.
Bladerdeeg krimpt namelijk altijd iets en op deze manier krijg je toch mooie volle randen.
Druk de randen aan en rol met de deegrol het overtollige bladerdeeg af.
Bestrijk de randen met wat losgeklopt eigeel.
Vul de vorm met bakpapier en bakbonen en bak de vlaai blind op 220°C in ca 25 minuten mooi bruin en gaar.
Ontvorm de bodem na het bakken en verwijder de bakbonen en het papier en laat de bodem volledig afkoelen.
Werkwijze ganache:
Haal de ganache uit de koelkast en klop deze mooi stijf op.
Vul de bodem hiermee op en strijk mooi egaal af.
Zet de bodem even koel weg.
Snijd ondertussen de aardbeien in blokjes en leg ze op de taart.
Maak de taartina zoals aangegeven op de verpakking.
Bedek de volledig taart met de taartina en zet de taart koel weg zodat ze nog verder kan opstijven.
De taart is een heerlijke combinatie van het zoete van de ganache en het zure van de aardbeien.
Je kan de bodem ook vervangen door een harde wener of een zanddeeg, dat is ook zeer lekker !!! Voorzie de bodem dan van een laagje gesmolten chocolade zodat ze niet nat wordt van de vulling en mooi knapperig blijft.
Je kunt hem ook maken met een ander zuur fruit zoals frambozen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeientaart met Bladerdeeg
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
Benodigdheden voor het bladerdeeg:
- 250 gr bloem
- 130 gr water
- 25 gr boter
- 5 gr zout
- 175 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gr suiker
- 50 gr puddingpoeder
- 1 ei
- 1 pakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het pakje
- bakje Aardbeien en indien gewenst een pakje slagroom
Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het deeg weer in drieën.
Dit is de eerste toer in drieën.
Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het weer dicht in drieën.
Dit is de tweede toer in drieën.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
Je kunt meerdere bodems maken uit dit deeg.
Bladerdeeg laat zich goed invriezen dus wat je over hebt is niet weg gegooid.
Haal het een 2 tal uurtjes op voorhand uit de diepvries voordat je het wilt gebruiken.
Voor de banketbakkersroom:
Neem het bladerdeeg en rol het uit tot een ronde lap met een dikte van 0.5 cm.
Rol hem iets groter uit dan je bakvorm is.
Leg het deeg in de bakvorm en duw de randen aan.
Ga nu met de deegrol over de randen van de bakvorm.
Zo snijd je heel netjes het overollige bladerdeeg weg.
Neem een kopje water en een bakkwastje.
Maak de randen met het kwastje lichtjes nat rondom.
Neem nu een grote schep suiker en leg die tegen de rand van de bodem.
Schud met de vorm zodat je de suiker gelijkmatig verdeeld langs de randen.
Leg een op maat geknipt bakpapiertje in de vorm en leg hier bakbonen op ( dit noemt men blind bakken ).
Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 230° en bak af in ca 15 minuten.
Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat afkoelen. Maak nu de banketbakkersroom.
Neem een kom en doe hierin een scheut melk samen met de eidooier, het puddingpoeder en 1 el suiker.
Roer goed door.
Breng de rest van de melk aan de kook.
Wanneer de melk kookt doe je een kleine scheut melk bij het eimengsel.
Roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren.
Als de pudding ingedikt is schenk je hem in de bodem.
Snijd de aardbeien en leg ze op de warme pudding.
Werk af met de taartina en laat het taartje afkoelen.
Voor het serveren kun je eventueel nog wat slagroom opkloppen om erbij te serveren.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18
Aardbeien zandtaartjes
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 250 gr bloem
- 6 gr bakpoeder
- 180 gr roomboter
- 90 gr suiker
- 90 gr basterdsuiker
- 1 ei
- 1 snuif zout
- Vanille extract
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr puddingpoeder Imperial of custard
Ingrediënten voor de topping:
- bakje Aardbeien in blokjes gesneden
- 100 gr chocola puur, melk of witte chocolade
- 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak
Meng alle ingrediënten voor het zanddeeg onder elkaar en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Was de aardbeien en snij ze in blokjes.
Smelt de chocolade.
Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
Rol het zanddeeg uit en bekleed de kleine taartvormpjes ermee.
Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 15 minuutjes.
Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
Afwerking:
Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuïge crème en vul de taartjes hiermee.
Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 18