Gerookte Zalm Timbale met Palingsurprise en Komkommer

Gerookte Zalm Timbale met Palingsurprise en Komkommer

plus koeltijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie
  • koffiekopjes
  • theelepel

Ingrediënten

  • ½ komkommer of 1 snackkomkommer
  • 12½ g verse bieslook
  • 100 g gerookte palingfilet alternatief: gerookte forelfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  • Snijd de helft van de komkommer in flinterdunne plakjes.
  • Halveer de rest van de komkommer, verwijder de zaadjes met een theelepel en snijd deze in kleine stukjes.
  • Knip de bieslook heel fijn.
  • Snijd de gerookte palingfilets (of forelfilet) in dunne reepjes.
  • Meng in een kommetje het citroensap, de olijfolie, de Italiaanse kruiden, zout en peper tot een dressing.
  • Meng in een kom de paling, komkommerblokjes, bieslook, 1½ eetlepel van de dressing en de crème fraîche door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bekleed de koffiekopjes eerst met plasticfolie en vervolgens met plakjes gerookte zalm.
  • Laat de zalmplakjes over de rand van de kopjes hangen.
  • Schep het palingmengsel in de beklede kopjes en druk het licht aan.
  • Vouw de overhangende zalmplakjes over de vulling dicht.
  • Zet de kopjes in de koelkast tot gebruik.
  • Keer de kopjes boven vier bordjes en laat de timbaaltjes op de bordjes glijden.
  • Verwijder voorzichtig de folie.
  • Knip de tuinkers van het bedje en verdeel de plakjes komkommer en tuinkers rond de timbaaltjes.
  • Sprenkel de rest van de dressing erover.
  • Garneer eventueel met een stukje citroen.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse zalmtimbale past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de citroendressing en de gerookte zalmm.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Turkse koffie

Turkse koffie

Geniet van de rijke, volle smaak van Turkse koffie, perfect bereid met een schuimige bovenlaag voor de ultieme koffie-ervaring.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Pannetje
  • Lepel
  • koffiekopjes

Ingrediënten

  • kopje water
  • 6 theelepels suiker
  • 4 eetlepels gemalen koffie

Instructies

  • Doe de suiker en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
  • Wanneer het kookt, voeg je de gemalen koffie toe.
  • Laat de koffie drie keer doorkoken.
  • Haal het pannetje van het vuur af en voeg enkele druppels koud water toe.
  • Schep met een lepeltje het schuim dat bovenop ligt in (kleine) koffiekopjes.
  • Vul de koffiekopjes langzaam met de rest van het koffiemengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer de Turkse koffie met een klein koekje of een stukje Turks fruit voor de perfecte afsluiting van je maaltijd.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar een koud glas water is een klassieke combinatie met Turkse koffie.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 6g