Romige Mosselsoep met Maïs en Spek
Een heerlijke, romige mosselsoep met maïs en spek, afgemaakt met verse dille. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg verse mosselen
- 2 el arachideolie
- 75 g doorregen spek in blokjes gesneden
- 2 uien fijngehakt
- 500 g aardappels geschild en in blokjes gesneden
- 1 portie soepgroente bijv. prei, selderij, wortelen, in stukjes gesneden
- 1 liter water
- 1 blikje maïs
- 1 laurierblad
- Peper naar smaak
- 125 g slagroom
- 1 kopje melk
- 1 glas droge witte wijn
- 1 bosje dille fijngehakt
Verhit de arachideolie in een grote pan en bak het spek knapperig.
Voeg de gehakte uien, aardappels en soepgroenten toe en stoof ze ongeveer 10 minuten.
Voeg het laurierblad, water, peper en zout toe, dek af en laat 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer of stamp fijn.
Voeg de maïs en gewassen mosselen toe aan de soep en kook nog 15 minuten tot de mosselen open zijn.
Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Doe ze terug in de soep.
Meng de bloem, slagroom en melk tot een papje en bind de soep hiermee.
Laat het kort koken.
Breng de soep op smaak met zout, peper en witte wijn.
Roer de fijngehakte dille door de soep en serveer warm.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en de zeevruchtensmaak van deze soep.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 32
Luchtige sabayon met gemarineerde peren
Een verfijnd nagerecht met sappige peren, gemarineerd in perenbrandewijn en overgoten met een fluweelzachte sabayon. Perfect als afsluiting van een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten min
marineren2 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 peren
- 14 eierdooiers
- 250 gram suiker
- 2 deciliter poire eau de vie perenbrandewijn
- Sap van ½ citroen
- Muntblaadjes voor garnering
Schil de peren, maar laat de steeltjes zitten voor een elegante presentatie.
Wrijf de peren in met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Schenk de poire eau de vie over de peren en dek ze af.
Laat de peren 2 uur marineren in de koelkast en bedruip ze regelmatig met de marinade.
Klop in een pan de suiker en eierdooiers schuimig met een garde.
Voeg 1 deciliter van de perenmarinade toe aan het eimengsel.
Verwarm het mengsel au bain-marie op laag vuur, terwijl je constant blijft kloppen, tot het dikker wordt en een luchtige textuur krijgt.
Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt om schiften te voorkomen.
Houd de sabayon warm door de pan in heet water te laten staan.
Schik de gemarineerde peren op serveerborden en giet de warme sabayon eroverheen.
Garneer met verse muntblaadjes en serveer direct.
Serveertip:
Voor een extra verfijnde presentatie kunnen de peren kort gekaramelliseerd worden in een hete pan met een beetje suiker.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een mousserende wijn zoals Prosecco past uitstekend bij dit gerecht. De zoete en frisse tonen van de wijn versterken de smaak van de sabayon en peren.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 32
Romige Mosselsoep uit Yerseke
Deze romige mosselsoep uit Yerseke brengt de smaak van de zee naar je bord, met verse mosselen, zeekraal en lamsoren in een delicate bouillon.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg mosselen
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl slagroom
- 30 g boter
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 dl kruidenbouillon van tablet
- 10 draadjes saffraan
- 100 g zeekraal
- 75 g lamsoren
- Zout en peper naar smaak
- 4 eetlepels fijngehakte salie
Borstel de mosselen schoon en verwijder kapotte exemplaren of mosselen die na een tik niet sluiten.
Breng de mosselen met de witte wijn en slagroom aan de kook in een afgedekte pan.
Laat ze ongeveer 5 minuten koken tot ze open zijn, schud de pan af en toe.
Schep de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
Haal de mosselen uit de schelpen.
Zeef het kookvocht door een zeefdoek.
Verhit de boter in een grote pan en bak de gesnipperde ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
Voeg de bouillon en saffraan toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
Voeg het kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe aan de bouillon en laat nog eens 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de lamsoren en mosselen toe aan de soep en verwarm alles goed door.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Bestrooi de soep vlak voor het serveren met fijngehakte salie.
Wijnadvies:
Serveer deze romige mosselsoep met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 32