Appelen in zandtaartdeeg

Appelen in zandtaartdeeg

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: stuks
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de appelen:

  • 6 middelgrote appels
  • Suiker
  • Kaneel
  • Rozijnen
  • Abrikozenjam
  • Eigeel

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter of margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • ½ ei
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Vul de holten van de appels met een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen.
  • Meng in een kom de boter met de bloem, voeg het halve ei, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
  • Roer tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Snijd met een mes of een gekarteld wieltje reepjes van ongeveer 1½ cm breed en ter lengte van de omtrek van de appel uit.
  • Leg twee deegreepjes kruislings over elkaar.
  • Plaats een gevulde appel in het midden en vouw de deegreepjes om de appel zodat ze elkaar raken.
  • Steek kleine rondjes uit het overgebleven deeg en leg deze bovenop de appels.
  • Bestrijk het deeg met eigeel.
  • Plaats de appels op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Bestrijk het warme deeg met wat abrikozenjam.

Nutrition

Calories: 360kcal

Moskovische tulband

Moskovische tulband

Een feestelijke lekkernij
Recept categorieën: Cake, Zuidvruchten
Land van herkomst: Rusland
Servings: personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
  • 80 gram harde boter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram poedersuiker
  • Franse vruchtjes voor garnering

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
  • Wentel ze door wat bloem.
  • Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
  • Snijd de harde boter in kleine stukjes.
  • Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
  • Klop de eiwitten apart stijf.
  • Schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
  • Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
  • Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
  • Laat het gebak afkoelen.
  • Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.

Notities

De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Vanille Verjaardagstaart

Vanille Verjaardagstaart

Recept categorieën: Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout

Voor de topping/glazuur:

  • 125 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade of naar smaak
  • Verse bessen of vruchten naar keuze voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een kleine ronde taartvorm (ongeveer 15-20 cm diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na elk ei.
  • Meng de bloem, bakpoeder en een snufje zout in een aparte kom.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het boter-suikermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg het vanille-extract toe en meng nogmaals.
  • Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart gedurende 20-25 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt.
  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
  • Voor de topping/glazuur:
  • Verhit de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt.
  • Haal van het vuur en voeg de witte chocolade toe.
  • Roer tot de chocolade volledig gesmolten en gemengd is.
  • Laat het glazuur enigszins afkoelen tot het iets dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar genoeg is om over de taart te gieten.
  • Giet het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde taart en laat het langs de zijkanten druipen voor een leuk effect.
  • Versier de taart met verse bessen of vruchten naar keuze.

Chocolade / pistachetruffels

Chocolade / pistachetruffels

Een heerlijk, gemakkelijk te maken truffelballetje van chocolade vermengd met gehakte pistachenootjes.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade
Land van herkomst: Arabisch
Servings: truffels
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 200 gram pure chocolade
  • 75 gram fijngemalen pistachenoten
  • 1 handvol grofgehakte pistachenoten

Instructies

  • Klop de zachte roomboter in een kom tot een romige consistentie.
  • Voeg de poedersuiker en vanille-extract toe en meng goed.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron tot het volledig vloeibaar is.
  • Voeg geleidelijk de botermix en de fijngemalen pistachenoten toe aan de gesmolten chocolade.
  • Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  • Laat het mengsel vervolgens afkoelen in de koelkast tot het stevig genoeg is om te vormen.
  • Rol kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze vervolgens door de grofgehakte pistachenoten.
  • Plaats de gevormde truffels in kleine papieren bonbonvormpjes.

Notities

Deze heerlijke truffels zijn een smakelijke traktatie, perfect als dessert of als een speciale lekkernij voor tussendoor.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 7g

Appelkwarktaart

Appelkwarktaart

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram zure appels
  • 3 eetlepels citroensap
  • 100 gram boter of margarine
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 250 gram kwark
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • Boter om de vorm in te vetten
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schil de appels en snijd ze in partjes.
  • Besprenkel ze met de helft van het citroensap.
  • Mix de margarine en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg vervolgens de eieren toe en klop alles goed door elkaar.
  • Meng het resterende citroensap door de kwark.
  • Voeg dit kwarkmengsel toe aan het margarine-suikermengsel en spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erdoor.
  • Vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
  • Verdeel de appelpartjes over het beslag en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  • Meng de suiker met kaneel en strooi dit mengsel over de appels.
  • Bak de appelkwarktaart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.

Serveertips:

  • Experimenteer gerust door rozijnen, abrikozen, walnoten of rabarber aan het appelmengsel toe te voegen.
  • Na het bakken kun je de taart bestrijken met verwarmde abrikozenjam voor extra smaak.

Notities

Meng na eigen idee wat rozijnen, abrikozen, walnoten, rabarber door het
appelmengsel. Na het bakken de appelkwarktaart bestrijken met wat verwarmde
abrikozen jam.

M’chewek

M'chewek

Algerijnse Amandelbolletjes met Bigarreaux
Zien ze er niet "schattig" uit? Laten ze nu ook nog eens verrukkelijk smaken? Heerlijke Algerijnse amandelbolletjes met bigarreaux
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Koek, Noten
Land van herkomst: Algerijë
Servings: stuks
Calories: 100kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram poedersuiker
  • 375 gram witte amandelen zeer fijn gemalen
  • 3 eiwitten
  • Een paar druppeltjes vanille-essence

Voor de afwerking:

  • 1 eiwit
  • Geschaafde amandelen
  • Geconfijte kersen bigarreaux

Instructies

  • Meng in een kom het amandelpoeder, de poedersuiker en de vanille-essence.
  • Mix het mengsel goed met één eiwit totdat je een samenhangend deeg krijgt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Maak bolletjes ter grootte van een walnoot, haal ze door één losgeklopt eiwit en rol ze door de geschaafde amandelen.
  • Leg de m'chewek op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconen bakmat.
  • Versier elk bolletje met een halve geconfijte kers.
  • Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten totdat de m'chewek licht goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Geniet van deze heerlijke Algerijnse m'chewek als een zoete lekkernij!

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.01g | Sugar: 9g

Druivencakejes met canderel

Druivencakejes met canderel

Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram witte druiven zonder pit
  • 150 gram boter
  • 150 gram cakemeel
  • 15 gram zoetstof in poedervorm
  • 3 eieren

Instructies

  • Oven op 175 °C voorverwarmen.
  • Druiven schoonmaken en fijnsnijden.
  • In kom met mixer boter zacht en romig kloppen.
  • Cakemeel, zoetstof en eieren toevoegen en tot glad beslag kloppen.
  • Druiven door beslag mengen.
  • Muffinvormpjes met beslag vullen en cakejes in ca. 35 minuten gaarbakken.
  • Cakejes op rooster laten afkoelen.

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

AllerHande november 2003
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
  • 100 g roomboter ijskoude

Eventueel:

  • eetlepel(s) melk

Instructies

  • Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
  • Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
  • Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik.
  • Speculaas in midden van oven in ca. 35 minuten gaar en bruin laten worden.
  • Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.

Notities

Tips:
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 g kristalsuiker fijne pak à 750 g
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 1 limoen
  • 1 bakje mascarpone 250 g
  • 100 g zomerfruit diepvries (bak à 300 g), ontdooid
  • poedersuiker

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In grote pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren boven hittebestendige kom breken.
  • Mespunt zout en 100 g suiker toevoegen.
  • Vuur laag draaien en kom in pan hangen (au bain marie).
  • Met mixer eimassa 10 minuten kloppen, tot dikke, luchtige massa ontstaat die als lint van gardes loopt.
  • Kom uit pan nemen.
  • Bloem en maïzena in gedeelten boven eimassa zeven en erdoor spatelen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en bestuiven met bloem.
  • Biscuitbeslag op bakplaat scheppen en met spatel of pannenkoekmes uitstrijken tot rechthoek van ca. 35 x 30 cm en 1 cm dikte.
  • Deeg in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Bakpapier met deeg eraf tillen en op werkvlak leggen.
  • Deeg meteen oprollen.
  • Van halve limoen schil raspen en vrucht uitpersen.
  • Andere helft in dunne plakjes snijden.
  • Mascarpone, rest van suiker, limoensap en rasp in kom door elkaar roeren.
  • Afgekoelde biscuitdeeg voorzichtig uitrollen en bestrijken met limoencrème.
  • Fruit erover verdelen en deegplak opnieuw oprollen.
  • Taart op schaal leggen, garneren met plakjes limoen en royaal bestrooien met poedersuiker.