Koud bakken Speculaas met chocoladeganache en rood fruit
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram speculoos heel fijn gemalen
- 200 gram gesmolten boter
- 300 gram chocolade naar keuze
- 300 ml slagroom niet geklopt
- Doosje aardbeien
- Een paar frambozen
- poedersuiker
Smelt de boter en voeg dit bij de fijn gemalen speculoos.
Roer goed door totdat alles met elkaar gemengd is.
Neem de vlaaibodem en vul deze met de koekjes.
Strijk mooi uit en vul met een theelepeltje de randen mooi op.
Zet de bodem in de koelkast.
Breng 200 ml slagroom aan de kook en hak de chocolade fijn.
Doe de chocolade in een kom en voeg de warme room toe.
Roer door totdat de chocolade gesmolten is.
Voeg nu de resterende 100 ml room toe, roer door en zet in de koelkast totdat de chocoladeganache helemaal koud is.
Klop de chocolade ganache op tot een romige maar stevige crème.
Vul de bodem hiermee en strijk glad.
Snij de aardbeien in stukjes en leg ze op de ganache.
In het midden leg je enkele frambozen.
Bestrooi met wat poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Kompelbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram Volkorenmeel
- 200 gram Tarwebloem
- 5 gram Droge gist of 10 gr verse gist
- 10 gram Zout
- 10 gram Suiker
- 20 gram Echte boter
- 200 gram Kompelbier bovengronds
- 120 gram water Lauw
Doe alle droge ingrediënten behalve het zout in de kitchenaid en laat de machine al eens mengen.
Schenk het kompelbier en het water erbij en laat de machine een vijftal minuten kneden.
Doe er nu het zout bij en laat de machine nog eens een 10 à 15 minuten verder kneden.
Haal het deeg nu uit de kom en laat het afgedekt op een warme plaats een uurtje rijzen.
Ik doe dit in de oven op 35°, zo ben ik er zeker van dat er geen tocht bij kan komen.
Na het uurtje rijzen kneed je het deeg nog eens door en vorm je het deeg tot een bal.
Beboter je bakblik en leg het deeg erin.
Laat nogmaals rijzen tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
Verwarm je oven voor op 210° en bak dan het brood af in ca 35 minuten.
Nadat je het brood uit de oven hebt gehaald neem je een kwast en wat water en wrijf je de bovenkant in met het water.
Dit zorgt voor een mooie glans. Je kunt het ook insmeren met echte boter, ook zeer lekker.
Het brood is heerlijk, lekker mals en vol van smaak. Geniet van het brood, zeer lekker bij stoofvlees of andere gerechten waar bier in verwerkt is.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Koffie Kaneel Cupcakes
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
cupcake bakblik
papieren bakvormpjes
- 125 gram roomboter op kamertemperatuur
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels kaneel
Topping:
- 250 gram poedersuiker
- 250 gram boter
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepel oploskoffie mengen met 2 theelepels heet water
Beslag maken:
Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid.
Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.
Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Voeg de melk toe en mix nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.
Voeg als laatste de kaneel toe en mix het geheel nog eens goed door met de mixer.
Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes.
Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een ijslepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.
Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.
Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn.
Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Bakken:
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster.
Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.
Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn.
Als ze gaar zijn haal je de cupcakes eruit, zijn ze nog niet gaar, dan laat je ze nog even staan.
Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik.
Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.
Werkwijze topping:
Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa.
Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. De textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste de koffie en de vanille extract toe.
Je kan deze botercrème extra kleuren met een druppeltje bruine kleurstof.
Gebruik eens wat lekkere flavoring oil door het beslag, bijvoorbeeld Amaretto!
Ook leuk: maak mini koffie kaneel cupcakes. Gebruik mini bakvormpjes voor minimaal 20-24 mini cupcakes.
Strooi wat kaneel of oploskoffie als finishing touch!
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Koekjes met chocolade dip
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram echte boter ongezouten / op kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 500 gram zelfrijzende bloem
- 200 gram chocolade naar keuze
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 2 stokjes vanille Zaadjes of vanille extract
- Snuifje zout
Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom tot een geheel.
Als je deeg te droog is kun je eventueel een beetje melk toevoegen.
Laat het deeg een 20 minuutjes rusten in de koelkast.
Rol het dan met een deegrol uit en snijd er rechthoekjes uit.
Ik heb bv een ravioli rolmesje gebruikt om ze uit te snijden.
Je kunt met een vork losjes over het deeg duwen zodat je lijntjes krijgt.
Deze blijf je na het bakken dan zien.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voor verwarmde oven van 185°C in ca 15 à 16 minuutjes gaar.
Ze zijn gaar als er een mooi lichtbruin randje rond het koekje zit.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Smelt de chocolade au bain-marie en dip een helft van de koekjes er in.
Schud de overtollige chocolade van het koekje en leg ze dan op een vel bakpapier om uit te harden.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Kleine bessenvlaaitjes met schuim
Calories:
Author: Cor Klaar
cupcake vorm
uitsteekring 10 cm
spuitzak met spuitmondje
plastic folie
paletmes
voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
voor de vulling:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder imperial
- 1 eidooier
- 250 gram rode bessen
- suiker om te bestrooien
voor de topping:
- 80 gram eiwit
- 80 gram suiker
- 80 gram poedersuiker
Maak nu de pudding.
Breng 400 ml melk aan de kook met de suiker.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt giet je een gedeelte bij het mengsel, roer kort door en schenk in de pan terug.
Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook tot de pudding indikt. Leg nu een stukje plastic folie op de pudding (hij mag gewoon in de pan blijven) en zet de pan op een koele plaats.
Je houd nadien nog pudding over, deze mag je lekker zo opeten.
Neem het deeg en rol dit dun uit op een licht bebloemd werkblad.
Neem een uitsteker van ca 10 cm en steek nu 12 rondjes uit.
Beboter je cupcake vorm en leg nu in elk vormpje een cirkel deeg.
Nu moet je even gaan duwen en strekken totdat je vormpje mooi gevuld is.
Neem de pudding erbij en leg in elk stukje deeg een flinke koffielepel pudding.
Hierboven op verdeel je de bessen.
Neem nog wat extra suiker en strooi dit met een koffielepel over de bessen.
Zet je oven aan om voor te verwarmen op 200°C (traditioneel), voor hetelucht ga je 10 tot 15°C lager.
Nu ga je de topping maken.
Doe je eiwitten in een kom en zet je machine aan.
Strooi er telkens een beetje suiker bij tot de suiker op is en je eiwit mooi tot glanzende stijve pieken is geslagen. Voeg nu lepel voor lepel het poedersuiker toe.
Laat de machine gewoon verder draaien tijdens het toevoegen.
Neem een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
Vul de zak en spuit mooie rozetten op de bessen.
Zet je cupcakevorm in de oven op de 2de richel van onder.
Bak je vlaaitjes gaar in ca 20 minuten.
Zie je dat je schuim donkerbruin gaat worden ? Zet je oven dan een 20°C lager.
Na het bakken haal je de vlaaitjes met een klein paletmes uit de cupcakevorm en laat je ze afkoelen op een taartrooster.
Heb je nog deeg over en wil je dit niet weggooien ? Bak er dan nog een kleine bodem van en vries deze in. Je kunt deze later ontdooien en vullen naar keuze.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Kerststronk van Jolanda's Bakhuisje
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 210 gram eieren ca 4 à 5 eieren
- 100 gram suiker
- 50 gram gezeefde bloem
- 50 gram gezeefde maizena
- 25 gram boter
Voor de siroop:
- 200 ml water
- 150 gram suiker
- 1 kop sterke koffie
- 15 ml Amaretto di Saronno
- scheutje cognac
Voor de crème au beurre:
- 150 gram water
- 360 gram suiker
- 150 gram eiwit
- 540 gram boter
- Vanille extract of 2 de zaadjes van 2 vanilleboontjes
- Zeer sterke koffie of mokka extract
Verwarm de oven voor op 230°C.
Klop de eieren samen met de suiker tot een zeer luchtige ruban.
Meng de bloem samen met de maizena en zeef deze boven de kom.
Spatel dit voorzichtig onder het mengsel.
Smelt de boter en spatel deze ook voorzichtig onder het mengsel.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Stort hierop het beslag en strijk met een paletmes het geheel glad.
Zet de plaat in de oven en bak in ca 7 tot 10 minuten gaar.
Als je licht met je vinger op de biscuit duwt en hij veert terug, dan is de biscuit gaar.
Neem ondertussen een theedoek en maak deze nat, wring hem zeer goed uit en leg aan de kant. Neem de plaat uit de oven en leg de natte theedoek op de biscuit.
Leg hierop een andere bakplaat en draai het geheel om. Neem beide bakplaten weg maar laat de natte theedoek zitten.
Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit.
Rol nu de biscuit op met de theedoek erbij.
Je krijgt dus een grote rol en ziet enkel nog de theedoek.
Laat de biscuit zo afkoelen.
Als je hem straks terug rolt en de theedoek verwijderd zul je zien dat je hem na het vullen weer perfect kunt oprollen.
Voor de siroop:
Breng de suiker met het water aan de kook en laat het geheel inkoken totdat het donkerbruin is. Niet roeren erin!!!
Blus het geheel af met de koffie (oppassen! Want dit bruist en kan spetteren)
Roer goed door.
Haal de pan van het vuur en schenk er de amaretto en cognac bij.
Roer weer door en schenk het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.
Voor de crème au beurre:
Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
Klop het eiwit stijf op.
Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
Voeg als laatste de smaak toe.
Ik heb 2 smaken gebruikt, vanille en mokka.
Neem een deel crème au beurre uit de kom en voeg aan de rest smaakstof toe.
Opbouw kerststronk:
Rol de biscuit terug en laat de theedoek er gewoon onder liggen.
Neem de vanille crème au beurre erbij en bestrijk de biscuit hiermee.
Houd aan het einde van de rol 1.5 cm vrij.
Probeer het geheel zo egaal mogelijk uit te strijken, ook aan de randen.
Neem nu de biscuit en rol hem voorzichtig op (zonder theedoek).
Leg de biscuit op een langwerpige schaal.
Neem je mokka crème au beurre erbij en doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje.
Spuit nu in het midden over de hele lengte de crème.
Dan schuif je telkens op zodat je de biscuit opvult.
Strijk het met een paletmes egaal.
Neem een vork en trek er nu golvende banen in.
Maak een goed scherp gekarteld mes warm en snijd nu de randen mooi bij.
Neem de kerstdecoratie en versier je stronk.
Bewaar je kerststronk op een koude plaats maar niet in de koelkast, daar wordt de crème te hard en dat is niet lekker.
Smakelijk.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Kersencupcakes met kruimels
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram boter
- 150 gram Suiker
- 1 Mespuntje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren op kamertemperatuur
- 190 gram Bloem
- ½ tl Bakpoeder
- ¼ tl Natrium bicarbonaat
- 1 pot kersen
- suiker naar smaak
- aardappelzetmeel
- Kruimels overschot puddingvlaai
Eventueel
- wat melk op kamertemperatuur
Neem een gedeelte van het kersensap en meng dit met wat aardappelzetmeel.
De rest van het sap breng je samen met de kersen aan de kook.
Voeg het sapje toe en laat even indikken.
Schenk over in een andere kom om af te koelen.
Meng de suiker met de zachte boter tot een witte cremmige massa.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
Meng de bloem met het bakpoeder en de natrium bicarbonaat en zeef dit onder het beslag.
Voeg nog wat melk toe als het beslag te stevig is.
Neem het bakblik erbij en vul met papiertjes.
Neem nu een koffielepel en leg 1 kleine koffielepel beslag in de vormpjes.
Leg hierop een 3 tal kersen.
Leg nu weer een kleine koffielepel beslag erop.
LET OP !! Beter te weinig beslag in de vormpjes dan teveel want ze rijzen tijdens het bakken !
Strooi nu de kruimels erover en laat in het midden nog een druppel kersensap vallen.
Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven van 165°C (hetelucht) in ca 25 à 30 minuten gaar.
Doe altijd de prikkertest.
Laat de cupcakes na het bakken afkoelen in de vorm.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Pizza met cherrytomaatjes, parmaham en truffelmayonaise
Je zou dit de ‘chique’ pizza kunnen noemen. Wij vinden ‘m vooral erg lekker. Dat parmaham en rucola goed samengaan weten we, maar die truffelmayonaise erbij… oeh!
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
- ½ bakje cherrytomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel(s) gehakte verse Italiaanse kruiden of 1 theelepel droge uit een potje
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- ½ bolletje buffelmozzarella
- 50 g parmaham in repen gescheurd
- 1 handje rucola
- 1 eetlepel(s) truffelmayonaise
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Halveer de tomaatjes, leg ze in een kom en pers de knoflook boven de kom uit.
Schep het om, samen met de Italiaanse kruiden en de olijfolie.
Scheur de mozzarella in stukjes.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de JAN pizzasaus.
Verdeel de tomaatjes en mozzarellastukjes over de pizza.
Schuif de pizza onderin de oven en bak ‘m in ca. 10-12 minuten bruin en knapperig.
Haal je pizza uit de oven, dot hier en daar de truffelmayonaise erop en bestrooi ‘m met de rucolablaadjes.
deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Vega Pizza met spinaziesaus en paddenstoelen
Vega is mega. Dat proef je als je deze combi van een goede, gezonde saus met smaakvolle bospaddenstoelen op het deeg vindt. De gehakte nootjes maken ’t helemaal af.
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
- 100 g spinazie bevroren / ontdooid
- 100 g paddenstoelen ½ bakje gemengde
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 1 theelepel oregano gedroogde
- 1 teen knoflook
- 15 g hazelnoten = ca. 2 eetlepels / , grof gehakt
- ½ bosui gesnipperd
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Bestrijk het deeg met de JAN pizzasaus.
Schep de spinazie in een zeef en druk met de bolle kant van een lepel het vocht uit de spinazie en roer de spinazie door de tomatensaus.
Snij de paddenstoelen in plakjes, die ze in een kom en schep ze om met de helft van de olijfolie en gedroogde oregano.
Pers de teen knoflook uit boven de kom en schep het er doorheen.
Bestrijk de pizza met de spinaziesaus en schep de paddenstoelen erop.
Bestrooi de pizza met grof gehakte hazelnoten, sprenkel met de rest van de olie erover en schuif het rooster onderin de oven.
Bak je pizza in 12-15 minuten knapperig en bruin.
Strooi ten slotte de stukjes bosui er overheen.
Smakelijk!
deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52
Dikke speculaasbrokken van Astrid Veltman
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- zout naar smaak
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram boter
- 4 eetlepels melk
- 50 gram amandelen ontvliesde
Zeef het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker boven een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein.
Voeg de melk toe en kneed alles tot een soepel deeg.
Druk dit deeg op een beboterde bakplaat tot een laag van ± 1 cm uit,
Strooi er de amandelen over, bestrijk met wat melk en schuif de bakplaat ± 45 minuten iets onder het midden in een matig warme oven (140-150°C).
De speculaas moet door en door gaar en lichtbruin van kleur worden.
Breek de dikke speculaas na het afkoelen in brokken.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 52