Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Een stevige Leidse hutspot met witte bonen, spek en hutspotgroenten, een heerlijke maaltijd om het herfstseizoen mee in te luiden.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • Zout naar smaak
  • 1 kg panklare hutspotgroenten
  • 250 g spekblokjes
  • 720 g witte bonen uit pot
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de hutspotgroenten zachtjes in een pan met weinig water en zout gedurende ± 15 minuten, schep af en toe om.
  • Bak in een andere pan de spekblokjes in ± 4 minuten zachtjes uit.
  • Giet de aardappelen en hutspotgroenten af.
  • Schep de witte bonen met het vocht en het spek met het vet door de aardappelen en groenten en warm de hutspot al omscheppend nog ± 5 minuten zachtjes door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een beetje mosterd en een stukje rookworst voor de klassieke smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van deze hutspot.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Bereid de klassieke Leidse hutspot zoals die oorspronkelijk werd gegeten bij het Leidens Ontzet, met varkenspootjes, spek, klapstuk en witte bonen.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mager vers spek
  • 2 varkenspootjes hoefjes
  • 300 g klapstuk
  • 400 g witte bonen
  • 1 kg winterwortel geschild en in stukjes
  • 500 g pastinaken geschild en in stukjes
  • 500 g ui gesnipperd
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Zet de witte bonen een nacht van tevoren in de week.
  • Laat de bonen in het weekwater bijna gaar koken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk.
  • Zorg dat er niet al te veel water meer over is.
  • Voeg de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe aan de pan en laat alles met elkaar zachtjes gaar koken.
  • Roer het geheel losjes door elkaar (hutsen, niet stampen) en breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige mosterd en eventueel een stukje (gerookte) worst.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 23g | Vet: 12g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept

Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept

Geniet van de traditionele Leidse hutspot, een gerecht met een historisch verhaal, met witte bonen, wortelen, pastinaken en mager spek, een waar stukje geschiedenis op je bord.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte bonen
  • Zout naar smaak
  • kg winterwortelen geschild en in blokjes
  • 750 g pastinaken geschild en in blokjes
  • 500 g ui gesnipperd
  • 500 g mager spek
  • 500 g klapstuk in stukken

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in water.
  • Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.
  • Schrap de wortelen en pastinaken en snijd ze in blokjes.
  • Snipper de uien.
  • Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot 45-60 minuten zachtjes koken.
  • Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
  • Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
  • Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.
  • Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer de hutspot met wat roomboter of een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij het hartige van het vlees en de zachte smaken van de hutspot.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g

Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla

Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla

Een heerlijke stamppot met koolraap, aardappels en shoarmavlees, afgewerkt met veldsla voor een frisse en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in stukken
  • 500 g koolraap geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 bosuitjes gesneden in ringetjes
  • 200 g veldsla gewassen en uitgelekt
  • 25 g boter
  • 300 g shoarmavlees
  • ¾ dl gezeefde tomaten
  • 1 theelepel bouillonpoeder

Instructies

  • Maak de aardappelen en de koolraap schoon, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 25 minuten gaar.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Was de veldsla en laat de blaadjes goed uitlekken.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak het shoarmavlees al omscheppend in ± 5 minuten bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp ze fijn.
  • Roer de gezeefde tomaten en het bouillonpoeder erdoor en blijf roeren tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de uiringetjes, de veldsla en het vlees erdoor en warm de stamppot al roerend nog even goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruiden in het shoarmavlees en de frisse veldsla.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel

Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel

Een heerlijke knolselderijstamppot met paprika, courgette en een smeuïg eimengsel, voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 400 g knolselderij panklare
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 dl zure room
  • 1 paprika in stukjes gesneden
  • 250 g courgette in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels melk
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen en de knolselderij in water met zout gaar.
  • Giet ze af en stamp ze met de mosterd, peper en zure room door elkaar.
  • Snijd intussen de paprika in stukjes en de courgette in plakjes.
  • Verhit de olie in een ruime pan en roerbak de paprika met de sambal 2 minuten.
  • Voeg de courgette toe en bak die 3 minuten mee.
  • Voeg de met de melk losgeklopte eieren toe en laat het ei al roerend stollen.
  • Breng op smaak met bieslook, peper en zout en verdeel het eimengsel over de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de groenten en het lichte pittige van de sambal.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Knisperstamppot met Bladspinazie, Spek en Feta

Knisperstamppot met Bladspinazie, Spek en Feta

Een knapperige stamppot met bladspinazie, spek, paprika, fetablokjes en knapperige pijnboompitten – perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 300 g bladspinazie gewassen
  • 1 paprika in kleine blokjes
  • 100 g magere spekreepjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 dl melk
  • Peper naar smaak
  • 1 blik kidneybonen 420 g
  • 1 potje fetablokjes met kruiden ± 200 g

Instructies

  • Snijd de geschilde aardappelen in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Was intussen de spinazie en pluk stugge steeltjes van de blaadjes.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig uit.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Stamp de afgegoten aardappelen met de warme melk fijn.
  • Schep de spinazie, de paprika en de spekreepjes erdoor en warm alles omscheppend goed door, eventueel met wat peper en zout.
  • Verwarm intussen de kidneybonen in een aparte pan.
  • Schep de hete bonen met de uitgelekte fetablokjes op de stamppot en garneer met de pijnboompitten.

Notities

Ook lekker met Chinese kool. Vervang dan de spinazie door een gelijke hoeveelheid Chinese kool.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 9g

Kabeljauwstamppot met Mosterdsaus en IJsbergsla

Kabeljauwstamppot met Mosterdsaus en IJsbergsla

Een heerlijke kabeljauwstamppot met een romige mosterdsaus, verfrissend gecombineerd met ijsbergsla en een lichte dille- en peterselie-touch.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauw- of koolvisfilet diepvries
  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 krop ijsbergsla
  • 30 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • eetlepel dille fijngehakt, diepvries

Voor de mosterdsaus:

  • dl kippenbouillon van tablet
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetlepels mosterd
  • Allesbinder naar behoefte
  • 1 ei

Instructies

  • Laat de kabeljauw in 5 minuten in water tegen de kook aan gaar worden en laat de vis afkoelen.
  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Houd 4 mooie buitenste bladeren van de sla apart en snijd de rest in dunne reepjes.
  • Breng de bouillon met de slagroom en de mosterd aan de kook en laat dit zonder deksel 4 minuten zachtjes koken.
  • Bind eventueel met allesbinder.
  • Roer er van het vuur af de eidooier door.
  • Stamp de aardappelen met de boter en de melk tot een gladde puree en meng er de vis, de reepjes sla, de peterselie, de dille, zout en peper door.
  • Verdeel de stamppot over de 4 slabladeren en leg die op de borden.
  • Schep de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay past goed bij dit visgerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Italiaanse Broccolistamppot met Rode Pesto en Rauwe Ham

Italiaanse Broccolistamppot met Rode Pesto en Rauwe Ham

Een romige broccolistamppot met rode pesto, tomaat en rauwe ham voor een smakelijke, voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1200 g aardappels geschild en in stukken
  • 750 g broccoli in roosjes
  • 200 g tomaat in vieren gesneden
  • 150 g rauwe ham in brede repen
  • 2 dl melk verwarmd
  • 3 eetlepels rode pesto
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar en giet ze af.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar.
  • Snijd de tomaatjes in vieren en de ham in brede repen.
  • Verwarm de melk, zonder ze te koken.
  • Stamp de aardappelen fijn en stamp de broccoli er grof doorheen.
  • Giet er tijdens het stampen de warme melk bij.
  • Schep de partjes tomaat en de pesto door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel met zout.
  • Verdeel het gerecht over vier borden, garneer met de hamrepen en serveer direct.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de pesto door een tapenade van zwarte olijven of tomaat.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal, vervang de ham door 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, strooi die over de stamppot en gratineer in ± 15 minuten onder een hete grill.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rosé past goed bij de smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 10g

Indonesische Spruitjesstamppot met Ketjap en Pinda’s

Indonesische Spruitjesstamppot met Ketjap en Pinda's

Een smaakvolle Indonesische geïnspireerde spruitjesstamppot met ketjap, pinda's en taugé, afgewerkt met krokante cassave kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasigroenten
  • 30 g boter
  • 700 g spruitjes gewassen en schoongemaakt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels melk
  • 50 g dry roasted pinda's
  • 100 g taugé
  • ½ zakje cassave kroepoek

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout gaar.
  • Wel de nasigroenten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de boter en roerbak de schoongemaakte spruitjes 5 minuten.
  • Voeg de gewelde kruiden en de ketjap toe en stoof ze in ± 5 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen met de melk, de spruitjes, de pinda's en de taugé door elkaar.
  • Garneer met de cassave kroepoek.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Een smakelijke Indische stamppot met gehaktballetjes, paksoi, prei en taugé, afgewerkt met sambal en geserveerd met een pittige atjar ketimoen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor de balletjes:
  • 300 g gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel sambal
  • Peper & zout naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • Voor de stamppot:
  • kg aardappels geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 preien in dunne reepjes
  • 1 paksoi in dunne reepjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1-2 eetlepels sambal badjak
  • ½ dl melk
  • 100 g taugé
  • 25 g boter
  • Peper & zout naar smaak

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter, door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
  • Bak de gehaktballen in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin.
  • Blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Snipper de ui en snijd de prei en paksoi in dunne reepjes.
  • Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
  • Roer de melk erdoor, verwarm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Schep het preimengsel, de boter en op het laatst de rauwe reepjes paksoi door de stamppot.
  • Serveer direct met de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse komkommersalade of zelfgemaakte atjar ketimoen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de gehaktballetjes en de sambal.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 30g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 8g