Suikertaart met amandelen

Suikertaart met amandelen

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 45 g garneeramandelen
  • 3 eieren M
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Vorm invetten.
  • Plakjes op elkaar leggen en op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot lap van Ø 28 cm
  • Vorm met deeg bekleden.
  • Bodem met vork inprikken en tot gebruik in koelkast zetten.
  • Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren en in keukenmachine fijnmalen.
  • Eieren met crème fraîche, vanillesuiker en 100 g suiker loskloppen.
  • Amandelen erdoor mengen.
  • Mengsel in vorm schenken.
  • Met rest van suiker bestrooien.

Bereiden

  • Taart in midden van oven in ca. 30 minuten lichtbruin bakken.
  • Taart tot lauwwarm laten afkoelen, met poedersuiker bestrooien en in 8 puntjes snijden.

Notities

Lekker met kaneelijs.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 27g

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 522kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 zakjes verse basilicum à 15 g
  • 200 g fetakaas
  • 225 g magere kwark
  • 1 scharreleierdooier
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 20 g knoflookbieslook
  • 50 g boter of margarine
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 6 tomaten
  • ¾ dl medium dry sherry
  • Extra boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat het fillobladerdeeg ca.
  • 2 uur van tevoren ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Hak de basilicum fijn en snijd de fetakaas in stukjes.
  • Meng in een keukenmachine de fetakaas, kwark en eierdooier tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout, peper en voeg de helft van de bieslook en basilicum toe.

Bereiding:

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Vet de taartvorm in.
  • Leg een kaasdoek op het aanrecht.
  • Verdeel de helft van de vellen fillobladerdeeg over de doek, bestrijk met gesmolten boter en herhaal dit voor nog twee lagen.
  • Bestrooi de bovenste laag met paneermeel en de resterende basilicum.
  • Verdeel het kaasmengsel en de geroosterde pijnboompitten over het fillobladerdeeg en vouw het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Plaats de rol met de naad naar beneden in de taartvorm en bestrijk royaal met gesmolten boter.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine en kook dit met de sherry in een pan gedurende ongeveer 8 minuten op hoog vuur.
  • Zeef de tomatensaus en voeg de resterende bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de rol in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de rol 5 minuten rusten en snijd deze vervolgens in 4 punten.
  • Serveer met de warme tomatensaus en een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 522kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 21g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Abrikozen-Sjalotten Galette

Abrikozen-Sjalotten Galette

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • lage taartvorm Ø 24 cm

Ingrediënten

  • 8 sjalotten
  • 50 g boter of margarine
  • 1 eetlepel Indiase kruidenpasta vindaloo
  • 75 g suiker
  • 4 dl tomatensap
  • 8 abrikozen
  • 200 g gegrilde kalkoenborst vleeswaren
  • 1 blik pizzadeeg 270 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel en halveer de sjalotten.
  • Smelt de boter in een braadpan en roer de Indiase kruidenpasta erdoor.
  • Voeg de sjalotten toe en smoor ze zachtjes gaar gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Schep de sjalotten op een bord.
  • Roer de suiker door het bakvet en laat het op zacht vuur in ongeveer 4 minuten smelten, af en toe roerend.
  • Voeg al roerend het tomatensap toe en laat het ongeveer 2 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Laat iets afkoelen.
  • Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten.
  • Snijd de kalkoenborst in reepjes.
  • Vet een lage taartvorm van Ø 24 cm in en bekleed deze met het pizzadeeg.
  • Verdeel de reepjes kalkoenborst over de taartbodem.
  • Leg de abrikozen met de bolle kant naar boven erop.
  • Verdeel de sjalotten erover en strijk de saus erover uit.
  • Bak de Abrikozen-Sjalotten Galette in 20-25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.8g | Sugar: 19g

Hartige broccoli-quiche met spek en kaas

Hartige broccoli-quiche met spek en kaas

Een knapperige hartige taart gevuld met romige kaas, spek en broccoli. Perfect als lunch, diner of bij een borrel!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g broccoli in kleine roosjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • Bloem voor bestuiving
  • 150 g ontbijtspek
  • 5 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 g belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
  • Bekleed een lage taartvorm (Ø 24 cm) met bakpapier.
  • Kook de broccoli in licht gezouten water gedurende 3 minuten.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 28 cm.
  • Bekleed hiermee de taartvorm en snijd de overhangende randjes weg.
  • Verdeel het ontbijtspek over de bodem van de taartvorm en leg de gekookte broccoli erbovenop.
  • Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en geraspte kaas.
  • Breng op smaak met peper en een beetje zout.
  • Giet het eimengsel gelijkmatig over de broccoli en spek.
  • Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  • Serveer warm, eventueel met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van tomaat en basilicum of een kom soep als voorgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Duc de Termes Côtes de Saint Mont past goed bij dit gerecht vanwege de hartige smaken van spek en kaas en de frisheid van de broccoli.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 34g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g