Feestelijke Matzes Koekjes

Feestelijke Matzes Koekjes

rituele koekjes
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • grote koekepan
  • paletmes
  • lepels
  • schotel
  • sauspan

Ingrediënten

  • 5 matzes
  • Ruim water
  • 3 eieren
  • Een snufje zeezout
  • 60 g ongezouten boter of kokosvet
  • 75 g matzesmeel
  • Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
  • Zure room
  • Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus

Instructies

  • Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
  • Klop de eieren en het zout los.
  • Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
  • Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.

Notities

Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g

Frisse Franse Pannenkoekjes

Frisse Franse Pannenkoekjes

luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd42 minuten
Recept categorieën: Ei, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime sauspan
  • kommen
  • lepels
  • paletmes
  • koekepan met dikke bodem
  • melkkoker

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten boter
  • 115 g volkorenmeel
  • ½ liter magere melk
  • 8 eidooiers
  • Een snufje zeezout
  • 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
  • 8 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken
  • Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren

Instructies

  • Smelt de boter in een ruime sauspan.
  • Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
  • Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
  • Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
  • Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.

Notities

Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Hartige Aardappelkoekjes

Hartige Aardappelkoekjes

Latkes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Ruim koud water
  • 35 g zelfrijzend bakmeel
  • Een snufje zeezout
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • Frituurvet

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
  • Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
  • Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
  • Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
  • Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
  • Bak ze goudbruin.

Notities

Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g

Havermoutdelight Pannenkoekjes

Havermoutdelight Pannenkoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Schotland
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime pan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • palet
  • mes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 350 g havermout
  • ½ liter water
  • 3 eieren
  • 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Een snufje zeezout
  • 125 g volkorenmeel
  • Extra ongezouten boter
  • Suiker
  • Jam of stroop naar keuze

Optioneel:

  • Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur

Optioneel:

  • Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker

Instructies

  • Laat de havermout weken in water.
  • Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
  • Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
  • Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
  • Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.

Notities

Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • melkkoker
  • sauspan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • paletmes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Gevulde Zoete Flensjes

Gevulde Zoete Flensjes

Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • eslagkom
  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • sauspannen
  • schotel
  • lepels
  • mes
  • salamander

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • liter melk
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Jigger Crème de Cacao
  • Boter
  • 2 deciliter vanillesaus
  • 50 g couverture
  • 25 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
  • Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
  • Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
  • Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.

Notities

Variatie 1:

Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:

Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.

Spaanse Gevulde Tortilla

Spaanse Gevulde Tortilla

Castillanes
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote koekepan met dikke bodem
  • mes
  • paletmes
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • 1 ½ deciliter water
  • 2 uien
  • 50 g vet spek
  • Boter
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Paprika
  • Snufje zout
  • Toast voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem met water in een beslagkom.
  • Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
  • Voeg wat boter toe.
  • Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
  • Roer goed door en laat het even smoren.
  • Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.

Notities

Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g

Mexicaanse Maïstortilla’s met een Knapperige Twist

Mexicaanse Maïstortilla's met een Knapperige Twist

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 l water

Optioneel:

  • gerookte ham of corned beef

Instructies

  • Meng de maïzena met het zout en strooi het mengsel in kokend water.
  • Laat het mengsel opstijven en afkoelen.
  • Kneed telkens een klein balletje deeg tot een bijna papierdun koekje en bak het op een hete, droge bakplaat tot het gaar is.
  • Draai om en bak ook de andere zijde.
  • Als topping kun je enkele plakjes gerookte ham of corned beef gebruiken.

Notities

Probeer variaties door tortilla's laagsgewijs te stapelen, met tussen elke laag wat smeerkaas, en snijd het geheel in ongeveer 8 punten.
Bestrijk de tortilla's direct na het bakken met een dikke groentemacedoine, gebonden in kalfsbouillon voor extra smaak en frisheid.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Tsja kia ping
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië, China
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • paletmes
  • invetkwastje
  • lepels
  • mes
  • koekepan met dikke bodem
  • slabak

Ingrediënten

  • 250 g gepelde garnalen
  • ¼ l ketjap
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 150 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Reuzel of andere olie
  • Komkommersalade voor serveren

Instructies

  • Marineer de garnalen gedurende 30 minuten in een mengsel van ketjap en witte wijn.
  • Laat ze daarna uitlekken.
  • Maak een glad beslag van bloem en eiwitten in een beslagkom.
  • Verhit de reuzel in een koekepan met dikke bodem tot deze flink heet is.
  • Schep een lepel beslag in de pan, voeg een paar eetlepels gemarineerde garnalen toe, bedek met nog een paar lepels beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Serveer de vispannenkoekjes met een verfrissende komkommersalade.

Notities

Probeer variaties door garnalen te vervangen door shrimps, stukjes krab of kreeft.
Voeg de gemarineerde garnalen direct toe aan een gewoon pannenkoekbeslag voor een snellere bereiding.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 10g | Sugar: 5g

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Verwen jezelf met deze luxe flensjes gevuld met kersen en bitterkoekjes! Een decadent dessert dat flambeert met cognac voor een spectaculaire afwerking. Ideaal voor speciale gelegenheden of een feestelijk diner. Geniet van de perfecte combinatie van zoet en alcoholisch!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • schotel
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • 1 wijnglas cherry-brandy
  • Boter voor het bakken
  • 3 dl roomsaus
  • 75 g gekonfijte kersen bigarreaux
  • 50 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker
  • Cognac voor flamberen

Instructies

  • Zeef de bloem en meng met suiker en zout in een beslagkom.
  • Klop de eieren los en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Maak het beslag wat soepeler met een stevige scheut cherry-brandy.
  • Verhit boter in de flensjespan en bak de flensjes op de traditionele manier.
  • Meng de roomsaus met de gesnipperde kersen en verkruimelde bitterkoekjes.
  • Vul de flensjes met dit mengsel, rol ze op en plaats op een schotel.
  • Bestrooi met poedersuiker en besprenkel met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire afwerking en serveer.

Notities

Een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichte mousserende wijn past goed bij dit luxe dessert.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g