Recept afdrukken
No ratings yet

Geurige Lamsvlees met Dille Artisjokrijst

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst basmati
  • 300 g diepvries tuinbonen fijn
  • 2 blikken artisjokharten à 400 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 15 g verse dille
  • 2 schaaltjes lamsboutlapjes à la minute
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de tuinbonen beetgaar, bijvoorbeeld in de magnetron.
  • Snijd de artisjokharten in smalle partjes.
  • Pers de knoflook boven de Griekse yoghurt uit en breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Knip de dille fijn.
  • Bestrooi het lamsvlees met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de lamsboutlapjes in 3 minuten aan beide kanten bruin.
  • Meng de tuinbonen, artisjok, dille en zout en peper naar smaak door de rijst.
  • Verdeel de rijst over vier borden en schep het lamsvlees en de yoghurtsaus ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een Griekse rode wijn zoals een Xinomavro of een Agiorgitiko past goed bij dit gerecht. De kruidige tonen van de wijn combineren mooi met het lamsvlees en de dille, terwijl het fruitige karakter de artisjokrijst aanvult voor een heerlijke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse Honingkoekjes

Chabakia
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
calorieën: 950kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 110 g amandelen gepeld
  • 125 g sesamzaad
  • 250 g patentbloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 700 g vloeibare honing

Instructies

  • Deeg maken:
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
  • Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Koekjes bakken:
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
  • Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
  • Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
  • Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
  • ).
  • Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
  • Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
  • Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
  • Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
  • Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1mg | Sugar: 95g