Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Mosselen met Boter, Prei en Selderij

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 2 sjalotten in ringen
  • 1 prei in ringen
  • 50 g selderij grof gesneden

Instructies

  • Was de mosselen grondig onder stromend kraanwater.
  • Gooi kapotte en openstaande exemplaren weg (die na een tik op het aanrecht niet sluiten).
  • Verhit 2 eetlepels boter in een mosselpan en fruit de sjalotten op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei toe en fruit deze 3-4 minuten mee.
  • Schep alles af en toe om.
  • Zet het vuur hoog, voeg de mosselen toe en laat ze met de deksel op de pan in 10-12 minuten gaar worden.
  • Schud de mosselen af en toe om of neem de deksel eraf en schep ze om; ze hebben dan wel 1-2 minuten extra nodig om gaar te worden.
  • Zodra alle mosselschelpen open zijn, verdeel je de rest van de boter erover en laat je de boter smelten.
  • Bestrooi de mosselen met grof gesneden selderij.

Notities

Gooi mosselen die niet open zijn gegaan weg.

Wijnadvies:

Serveer deze gestoomde mosselen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. De verfrissende citrusnoten van de wijn combineren goed met de zilte smaak van de mosselen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Meloensalade met Aardbeien en Munt

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 90kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g watermeloen vruchtvlees
  • 250 g aardbeien
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • Enkele blaadjes verse munt fijngesneden
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het vruchtvlees van de watermeloen en de aardbeien in dunne plakken en verdeel deze over vier borden.
  • Druppel een paar druppels balsamicoazijn over de plakjes meloen en aardbeien.
  • Bestrooi de salade met de fijngesneden muntblaadjes.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Notities

Serveertip:

Serveer deze verfrissende meloensalade als licht voorgerecht of als verfrissend bijgerecht bij een zomerse maaltijd.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Prosecco of een fruitige rosé past perfect bij deze verfrissende meloensalade. De fruitige tonen van de wijn vullen de zoete smaak van de meloen en aardbeien aan, terwijl de lichte bubbel zorgt voor een feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 2g | Zout: 2mg | Sugar: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipsalade met Roquefort

Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 rijpe avocado
  • 100 g walnoten
  • 200 g gerookte kipfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 75 g roquefort kaas verkruimeld
  • 100 g eikenbladslamelange
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en de avocado in kleine blokjes.
  • Hak de walnoten grof.
  • Snijd de gerookte kipfilet in kleine plakjes.
  • Roer een dressing van de olijfolie, witte wijnazijn en verkruimelde roquefort en breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
  • Meng de eikenbladslamelange met de helft van de dressing.
  • Verdeel de gemengde sla over twee borden.
  • Leg hierop de blokjes avocado, plakjes bleekselderij, walnoten en plakjes gerookte kipfilet.
  • Druppel de resterende dressing over de salade.

Notities

Serveertip:

Serveer deze romige kipsalade met roquefort met grove sneden ciabatta of volkorenbrood voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Deze romige kipsalade met roquefort past uitstekend bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Hun fruitige aroma's en verfrissende zuurgraad vormen een mooie aanvulling op de romige kaas en de hartige gerookte kip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels dille diepvries, fijngesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 15 cm komkommer
  • 6 sneetjes tijgerbrood wit
  • 35 gr rucola-sla of waterkers
  • 120 g port salut kaas voorgesneden

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt met olijfolie, dille en naar smaak zout en peper.
  • Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadjes eruit.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng met de helft van de dille-yoghurt.
  • Bestrijk de sneetjes brood dik met de dille-yoghurt.
  • Verdeel rucola, kaas en pijnboompitten over 4 sneetjes brood.
  • Schep de komkommersalade op 2 sneetjes brood en stapel deze op de andere 2 belegde sneetjes brood.
  • Leg de laatste sneetjes met de yoghurtkant naar beneden op de stapels.
  • Druk de sandwiches iets aan en snijd tweemaal diagonaal door voor serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze gegrilde kaas-komkommer sandwich. De frisheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de Griekse yoghurt en de lichte smaak van de kaas en komkommer.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Groentespiesjes met Pittige Pepermarinade

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 240kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ratatouillepakket met courgette, aubergine, tomaat, ui, rode en groene paprika
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 2 eetlepels jalapeñopepers uit een potje à 225 g
  • 4 cm gemberwortel geschild en in stukjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de groenten uit het ratatouillepakket in grove, gelijkmatige stukken.
  • Hak de knoflook en jalapeñopepers fijn.
  • Rasp de gember.
  • Doe de knoflook, pepers, gember, olie, tijm, piment, honing, sojasaus en citroensap in een kleine mengkom of hakmolen van de keukenmachine, of gebruik een vijzel.
  • Pureer het geheel tot een fijne marinade.
  • Meng de groenten in een schaal met de pepermarinade en laat de smaken minstens 1 uur intrekken.
  • Schep regelmatig om.
  • Rijg de gemarineerde groenten afwisselend aan spiesjes.
  • Rooster de spiesjes op de barbecue in 1 of 2 porties in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer regelmatig en bestrijk met de overgebleven marinade.
  • Leg de spiesjes op een schaal en bestrooi met zout en peper naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze pittige groentespiesjes. De fruitige tonen van de wijn zorgen voor een mooi contrast met de pittige marinade.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.8mg | Sugar: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterd Brood met Paddenstoelen en Appel

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 boterhammen dikke zelfgesneden, bijv. Bourgondisch pompoen of donker meergranen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout
  • 1 friszure appel Granny Smith of Goudreinet
  • 250 g paddenstoelenmelange in grove repen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Besprenkel het brood met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak het brood op een rooster in de oven gedurende 10 minuten, of tot het bruin en krokant is.
  • Laat even afkoelen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd vervolgens de plakjes in luciferdunne reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de paddenstoelenmelange, appel, knoflook en sojasaus op hoog vuur al omscheppend gedurende 5-7 minuten, of tot ze bruin en gaar zijn.
  • Meng de helft van de peterselie door het paddenstoelenappelmengsel.
  • Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
  • Verdeel het paddenstoelenappelmengsel over de geroosterde boterhammen en bestrooi met de rest van de peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de paddenstoelen aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de appel goed tot zijn recht komt.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 6mg | Sugar: 1.5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Avocado en Feta Bruschetta

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ stokbrood
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tomaten in zeer kleine blokjes
  • 100 g fetakaas in zeer kleine blokjes
  • 1 avocado in zeer kleine blokjes
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd het stokbrood in 12 schuine plakjes en bestrijk beide zijden dun met olijfolie.
  • Leg de plakjes stokbrood op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 7-8 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Meng in een kom de blokjes tomaten, fetakaas en avocado met het citroensap.
  • Verdeel het mengsel over de plakjes stokbrood.
  • Serveer de avocado en feta bruschetta direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit voorgerecht. De citrusaroma's in de wijn zullen de smaken van de avocado en tomaat aanvullen, terwijl de zuurgraad zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 0.8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Speklapjes met Bietenpuree en Appel

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappelpuree à la minute
  • 400 g geraspte bietjes
  • ½ zakje verse bieslook ca. 12,5 g
  • 1 appel
  • 1 eetlepel boter
  • 1 schaaltje gemarineerde speklapjes à la minute ca. 300 g

Instructies

  • Verwarm de geraspte bietjes in een pan met een scheutje water op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Knip de verse bieslook in stukjes en snijd de appel in blokjes.
  • Laat de verwarmde bietjes uitlekken in een vergiet en doe ze terug in de pan.
  • Schep de warme aardappelpuree en de bieslook door de bietjes.
  • Houd de puree warm met een deksel op de pan.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de gemarineerde speklapjes aan beide zijden bruin gedurende 2-3 minuten per kant.
  • Haal de speklapjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie op een bord.
  • Bak de blokjes appel gedurende 2-3 minuten in het achtergebleven bakvet in de pan, al omscheppend.
  • Verdeel de bietenpuree over twee borden en schep de speklapjes met de gebakken appel ernaast.

Notities

Wijnadvies:

De gemarineerde speklapjes en de zoete bietjespuree vragen om een wijn met voldoende body en fruitigheid om de smaken aan te vullen. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé zou goed passen bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Gemarineerde Sinaasappel met Yoghurtijs

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 handsinaasappels
  • 1 perssinaasappel
  • 175 g suiker
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 450 ml yoghurtijs naturel, lactosevrij indien gewenst
  • 2 takjes munt

Instructies

  • Schil de handsinaasappels dik om het witte vlies te verwijderen.
  • Snijd het vruchtvlees vervolgens in dunne plakken.
  • Pers de perssinaasappel uit.
  • Breng in een steelpan het sinaasappelsap met suiker zachtjes aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur 5 minuten inkoken tot een siroop ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en laat de siroop iets afkoelen.
  • Roer de gemalen kardemom door de siroop.
  • Leg de plakken sinaasappel in een lage schaal en schenk de siroop eroverheen.
  • Laat dit minstens 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken, af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Verdeel de gemarineerde sinaasappelplakken over vier borden.
  • Gebruik een natgemaakte ijsschep om 4 mooie bollen yoghurtijs te scheppen en leg deze naast de sinaasappel.
  • Garneer met reepjes munt.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende combinatie van gemarineerde sinaasappel en yoghurtijs vraagt om een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige aroma's en lichte bubbel van de wijn zullen perfect samengaan met de citrusachtige smaken van de sinaasappel en de romigheid van het yoghurtijs.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.1mg | Sugar: 48g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitenkaastaartje met Gekarameliseerde Hazelnoten en Rode Biet

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 20 gram hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 kleine gekookte bieten in plakjes
  • 3 eetlepels olie
  • ½ eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel Zaanse mosterd
  • 75 gram rucola slamelange
  • 4 sprietjes bieslook

Instructies

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan bruin en krokant.
  • Laat ze afkoelen en hak ze grof (of maal ze in de keukenmachine met behulp van de pulseknop).
  • Snijd met een scherp mes dunne plakjes van de geitenkaas.
  • Rol de zijkanten van de geitenkaasplakjes door de grofgehakte hazelnoten, zodat er een krokant korstje ontstaat.
  • Leg de kaas op de borden.
  • Leg per taartje 4 à 5 plakjes biet dakpansgewijs in een cirkel op de geitenkaas.
  • Druppel er wat olie over en bestrooi met zout en peper.
  • Klop een dressing van 2 eetlepels olie, witte wijnazijn, suiker en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal uit de zak rucolaslamelange de blaadjes 'Swiss chard'.
  • Meng de dressing met de Swiss chard-slablaadjes en bind de blaadjes samen tot een bosje met behulp van een bieslookspriet.

Notities

Voor een leuke presentatie kun je 'biet' op het bord schrijven. Meng 50 gram geitenkaas en een halve biet met de staafmixer tot een romige rode massa. Schrijf met een spuitzakje 'biet' op het bord.

Wijnadvies:

Dit geitenkaastaartje met rode biet vraagt om een lichte, frisse witte wijn met een subtiele zuurgraad om de romige geitenkaas te complementeren. Probeer een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk voor een mooie combinatie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.8mg | Sugar: 3g