Javaanse Saté met Satésaus van ’t Zusje

Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 4 stokjes varkenssaté gemarineerd
  • 1 zakje cassavechips
  • 20 gram gebakken uitjes

Voor de Javaanse satésaus:

  • 20 gram knoflook geperst
  • 30 gram basterdsuiker
  • 45 gram limoensap
  • 15 gram gembersiroop
  • 190 gram ketjap manis
  • 10 gram komijnzaad
  • 15 gram paprikapoeder
  • 30 gram espresso
  • 200 gram kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructies

  • Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
  • Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de saté om en om bruin totdat deze gaar is.
  • Leg de saté op een bordje en giet de Javaanse satésaus eroverheen.
  • Strooi de gebakken uitjes over de saté en leg de cassavechips ernaast op het bordje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Bieslook Blini’s met Zalm en Mierikswortelcrème

Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème

Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl fijngeraspte mierikswortel
  • 25 g bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 100 g zalm
  • 125 g crème fraîche
  • 150 g poffertjesmix
  • 300 ml melk
  • Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
  • Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
  • Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
  • Verhit 10 g boter in een koekenpan.
  • Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Draai ze na 2 minuten om.
  • Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
  • Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
  • Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
  • Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
  • Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Italiaanse Crostini met Tomaat, Garnalen en Basilicum

Italiaanse Crostini met Tomaat, Garnalen en Basilicum

Knapperige crostini belegd met sappige tomaten, garnalen en verse basilicum, perfect als voorgerecht of lichte snack op een zomerse dag.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hapjes, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 voorgebakken stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 3-4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel fijngehakte basilicum
  • 150 g garnalen
  • Hot peppersauce naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de tomatenblokjes in een kom met de garnalen en fijngehakte basilicum.
  • Voeg naar smaak zout en enkele druppels hot peppersauce toe.
  • Laat het mengsel minstens 15 minuten intrekken.
  • Snijd het stokbrood in dunne plakjes.
  • Rooster de plakjes stokbrood op een voorverwarmde grillplaat of bakplaat tot ze goudbruin zijn.
  • Wrijf de geroosterde sneetjes brood direct in met een doorgesneden teen knoflook.
  • Besprenkel de crostini met extra vierge olijfolie.
  • Verdeel het tomaten-garnalenmengsel over de crostini.
  • Maal er royaal versgemalen peper over.
  • Serveer de crostini op een schaal.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra verse basilicumblaadjes en een schijfje citroen voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en fruitige smaken.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Volkoren Bruschette met Rauwe Ham, Meloen en Basilicum

Volkoren Bruschette met Rauwe Ham, Meloen en Basilicum

Een zomerse bruschetta met knapperig volkorenbrood, zoete meloen, zoute rauwe ham en verse basilicum. Perfect voor een lichte lunch of voorgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ meloen in 8 dunne plakken gesneden
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels basilicum in reepjes gesneden
  • 4 dikke sneden donker vloer volkorenbrood
  • 4 eetlepels honing
  • 8 plakjes rauwe ham
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de sneden volkorenbrood in een grillpan of broodrooster goudbruin.
  • Schil de meloen, verwijder de pitjes en snijd het stuk in 8 dunne plakken.
  • Leg de geroosterde sneden brood op twee borden en besprenkel ze met olijfolie.
  • Strijk over elk sneetje brood een eetlepel honing uit.
  • Vouw de plakjes rauwe ham losjes op en leg ze samen met de plakken meloen op het brood.
  • Maal er eventueel wat zwarte peper over.
  • Strooi de basilicumreepjes over de sneetjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra scheutje olijfolie en een partje citroen voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Prosecco past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g

Brioche Spiesjes met Brie, Druiven en Citroenboter

Brioche Spiesjes met Brie, Druiven en Citroenboter

Heerlijke brioche spiesjes met romige brie, sappige druiven en een frisse citroenboter. Perfect voor feestjes of een gezellige borrelavond!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Fruit, Hapjes, Kaas, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 50 g zachte boter
  • 150 g brie
  • 24 rode druiven
  • 24 witte druiven
  • 4 dikke sneetjes briochebrood of maïsbrood
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Meng de zachte boter met geraspte citroenschil en een paar druppels citroensap om citroenboter te maken.
  • Bestrijk de sneetjes briochebrood aan beide kanten dun met de citroenboter.
  • Snijd elk sneetje brood in 6 blokjes.
  • Bak de blokjes briochebrood in een droge koekenpan goudbruin en knapperig.
  • Snijd de brie in 8 plakken en verdeel elke plak in 3 stukken.
  • Was de rode en witte druiven en dep ze droog.
  • Steek aan 8 spiesen om en om: 3 rode druiven, 3 blokjes briochebrood, 3 witte druiven en 3 stukjes brie.
  • Voor kleinere spiesjes gebruik je per spiesje: 1 rode druif, 1 blokje briochebrood, 1 witte druif en 1 stukje brie.
  • Leg de spiesjes op een schaal en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra schaaltje citroenboter om in te dippen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Chenin Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 9g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 12g

Tomaatjes gevuld met Italiaanse Panzanella

Tomaatjes gevuld met Italiaanse Panzanella

Kleine, sappige tomaatjes gevuld met een klassieke Italiaanse panzanella – een heerlijk fris hapje of voorgerecht vol mediterrane smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 16 stuks
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes witbrood in kleine blokjes gesneden
  • 8 kleine tomaten gehalveerd en uitgehold
  • ¼ komkommer in piepkleine blokjes gesneden
  • ½ rode ui fijngehakt
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels basilicum fijngehakt
  • Balsamicoazijn naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Extra basilicumblaadjes voor garnering

Instructies

  • Snijd de 2 sneetjes witbrood in kleine blokjes en laat ze uitdrogen op een bord.
  • Halveer de 8 kleine tomaten en schep voorzichtig het vruchtvlees eruit.
  • Bewaar dit in een kom.
  • Snijd de komkommer in piepkleine blokjes en snipper de rode ui fijn.
  • Meng in een kom het vruchtvlees van de tomaten met komkommer, rode ui, broodblokjes, fijngehakte basilicum en olijfolie.
  • Voeg enkele druppels balsamicoazijn toe en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Laat het broodmengsel 10 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Vul vlak voor het serveren de uitgeholde tomaten met het panzanella-mengsel.
  • Garneer elk tomaatje met een klein blaadje basilicum.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze tomaatjes als frisse amuse bij een zomerse barbecue of als verfijnd voorgerecht bij een Italiaans diner.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse wijn zoals Pinot Grigio of een frisse Verdicchio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g

Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden

Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden

Luchtige partybroodjes gevuld met een frisse zalmsalade, perfect als feestelijke traktatie of lichte lunchoptie.
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Vis, Zalm
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 gedroogde tomaatjes op olie fijngehakt
  • 12 bake-off partybroodjes of glutenvrije variant
  • 50 g waterkers of veldsla
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 stengel bleekselderij in piepkleine blokjes
  • Snufje gedroogde dragon
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bak de 12 bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de gerookte zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes in kleine blokjes.
  • Meng de zalm, bleekselderij en tomaatjes met mayonaise, citroensap, dragon, peper en zout in een kom.
  • Snijd de partybroodjes open.
  • Leg een toefje waterkers of veldsla op de onderkant van elk broodje.
  • Schep de zalmsalade op de sla.
  • Plaats de bovenkant van de broodjes erop en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer de broodjes met een extra schijfje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij deze zalmsalade partybroodjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g

Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Een verfijnd dessert van gekarameliseerde peren, luchtige sabayon en romig abrikozenijs. Een perfecte afsluiter voor een elegant diner!
Bereidingstijd45 minuten
koelen6 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • Ijslaatje
  • vuurvaste kom
  • Magnetronschaal (optioneel)
  • mes

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde abrikozen
  • 250 g suiker
  • 1 fles zoete witte wijn
  • 2 grote peren
  • Sap van 1 citroen
  • ½ vanillestokje
  • 3 eieren

Instructies

Abrikozenijs:

  • Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
  • Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
  • Meng de gepureerde abrikozen met 75 g suiker.
  • Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.

Peren:

  • Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
  • Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
  • Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
  • Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
  • Laat ze uitlekken.

Sabayon:

  • Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
  • Zet de kom in een pan met kokend water (au bain-marie).
  • Blijf kloppen tot er een dik vloeibaar mengsel ontstaat.

Serveren:

  • Verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes als een waaier op borden.
  • Schenk de sabayon over en naast de peren.
  • Zet het gerecht kort onder de hete grill (ongeveer 30 seconden) tot de sabayon lichtbruin kleurt.
  • Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.

Notities

Advies voor de magnetron:

Abrikozen wellen:
Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.
Sabayon:
Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.
Serveertip:
Garneer met een takje munt of enkele verse abrikozenpartjes voor een extra decoratief effect.
Wijnadvies:
Een glas Sauternes of een andere zoete dessertwijn past perfect bij de fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Gebraden Fazant met Smaakvolle Herfstvulling

Gebraden Fazant met Smaakvolle Herfstvulling

Geniet van een klassiek gerecht met gebraden fazant, gevuld met knoflook en tijm, geserveerd met een rijke saus van sjalotten, champignons en spek.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 fazant-hennen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 takje tijm
  • 80 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g champignons in vieren
  • 40 g ontbijtspek in blokjes
  • 2 dl kippenbouillon
  • 300 g bloem
  • Snufje suiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de fazanten van binnen en buiten in met zout en peper.
  • Stop de knoflook en tijm in de holte van de fazanten.
  • Verhit olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten goudbruin aan alle kanten.
  • Bak beide poten gedurende 5 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
  • Voeg sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten.
  • Schenk de kippenbouillon over het geheel en breng aan de kook.
  • Meng bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
  • Rol het deeg uit tot een slang van 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
  • Sluit de pan af met een deksel.
  • Braad de fazanten ongeveer 18 minuten in de oven.
  • Laat de fazanten daarna 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
  • Hak de deegrand los.
  • Snijd de borsten en poten van de fazanten los.
  • Zeef het braadvocht en schenk het over de fazantdelen in de braadpan.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en seizoensgroenten zoals spruitjes of wortelen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een stevige Bordeaux versterkt de rijke smaken van de fazant.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 42g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Pittige Sambal met Kastanjes

Pittige Sambal met Kastanjes

Deze pittige kastanjesambal combineert de vurige smaak van Spaanse pepers met de zachte, aardse tonen van kastanjes. Perfect als smaakmaker bij rijstgerechten of als dip!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 10 Couverts
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 gekookte kastanjes
  • Plantaardige olie naar behoefte
  • Snufje zout
  • 2 uien middelgroot
  • 6 teentjes knoflook
  • 10 Spaanse pepers
  • Scheutje zoete ketjap manis

Instructies

  • Snijd de Spaanse pepers, uien, knoflook en kastanjes zo fijn mogelijk.
  • Verhit plantaardige olie in een pan.
  • Bak alle fijngesneden ingrediënten al roerend op middelhoog vuur.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Roer er een scheutje zoete ketjap manis doorheen.
  • Laat de sambal afkoelen en bewaar in een schone pot.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij rijstgerechten, nasi goreng of als pittige dip voor kroepoek.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling balanceert de pittige smaken van de sambal perfect.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g