Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam

Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
rijzen30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 broodjes
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 350 g bloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 3 eieren losgeklopt
  • 100 g magere kwark
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g boerenkaas in plakjes
  • 4 eetlepels rozenbotteljam

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Zeef de bloem met 1 theelepel zout boven een kom en roer de suiker en gist erdoor.
  • Voeg ook de eieren, kwark en roomboter toe en kneed er met een mixer een soepel deeg van.
  • Kneed de rozijnen en de sinaasappelrasp door het deeg en vorm er een bal van.
  • Laat de bal in de kom, afgedekt met een vochtige doek, op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in twaalf stukken en rol er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en laat ze onder de vochtige doek in 45 minuten rijzen tot ze twee keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat en beleg ze met boerenkaas en een lepeltje jam.

Notities

Varieer door de helft van de rozijnen te vervangen door stukjes sukade of ongezouten amandelen, hazelnoten of walnoten.
Deze kwarkbroodjes zijn heerlijk bij het ontbijt of als snack tussendoor. Geniet ervan met een kopje thee of koffie.

Wijnadvies :

Als je een lichte wijn wilt serveren, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Luchtige Kokoskoekjes

Luchtige Kokoskoekjes

Geniet van deze luchtige kokoskoekjes bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Servings: 12 koekjes
Calories: 85kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 g suiker
  • 125 g geraspte kokos
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Klop in een schone, vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout met een mixer tot ze schuimig zijn.
  • Voeg het bakpoeder toe en voeg geleidelijk suiker toe terwijl je blijft kloppen, totdat glanzende, stevige pieken ontstaan.
  • Schep met een spatel voorzichtig de geraspte kokos door het eiwit.
  • Schep met twee dessertlepels kleine bergjes van het eiwitmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de kokoskoekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de afgekoelde koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.
  • Leg de kokoskoekjes op een schaal en bestuif ze royaal met poedersuiker.

Notities

Bewaar de kokoskoekjes in een luchtdichte trommel op een koele en droge plaats.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Verfijnde Bessengelei Mousse

Verfijnde Bessengelei Mousse

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 200 ml bessensap
  • 4 lange vingers
  • 200 g suiker of vervang door een suikervrij alternatief

Instructies

  • Doe de eiwitten, bessensap en suiker in een grote vetvrije kom.
  • Klop het geheel met een mixer tot alle suiker is opgelost en de eiwitten stijf zijn geslagen.
  • Het eiwit moet zo stijf zijn dat de kom even omgekeerd kan worden zonder dat er schuim uitvalt.
  • Verdeel de Verfijnde Bessengelei Mousse over vier glazen en serveer er de lange vingers bij.
  • Strooi wat sinaasappelrasp over de mousse en serveer met rood fruit naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Deze Verfijnde Bessengelei Mousse past perfect bij een licht bruisende dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn vullen de bessensmaak van de mousse aan, terwijl de lichte bubbel het gehemelte verfrist.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 4g | Vet: 2g | Sugar: 43g

Citroen Gevulde Cakejes

Citroen Gevulde Cakejes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zachte boter + extra boter om in te vetten
  • Bloem om te bestuiven
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 65 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel melk
  • 4 theelepels lemon curd
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de eierdopjes in en bestuif ze lichtjes met bloem.
  • Klop met een mixer de zachte boter, suiker en een mespunt zout tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop tot een luchtig beslag.
  • Schep vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor, gevolgd door de melk, en meng tot een glad beslag.
  • Vul de eierdopjes tot de helft met het beslag.
  • Schep in elk eierdopje 1 theelepel lemon curd.
  • Vul de dopjes tot vlak onder de rand met de rest van het beslag.
  • Bak de cakejes in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de cakejes voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze citroen gevulde cakejes. De zoetheid van de wijn zal de frisheid van de citroenvulling accentueren en een perfecte balans bieden aan het dessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 16g

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Servings: 12 -
Calories: 491kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Voor de Cheesecake:

  • 90 g amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 800 g roomkaas
  • 350 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes

Voor de Sinaasappelcompote:

  • 4 sinaasappels
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
  • Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
  • Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
  • Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
  • Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
  • Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
  • Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
  • Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
  • Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
  • Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
  • Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
  • Blus af met het sinaasappelsap.
  • Roer de sinaasappelrasp erdoor.
  • Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
  • Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
  • Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
  • Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.

Notities

Wijnadvies:

De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.

Nutrition

Calories: 491kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 44g

Boeren Appelkruimeltaart

Boeren Appelkruimeltaart

Bereidingstijd1 uur 28 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10
Calories: 360kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 appels bijv. Jonagold, geschild en in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • 200 g zachte roomboter
  • 200 g fijne suiker
  • 4 eieren
  • 200 g boerencakemeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Meng in een kom de appelstukjes met kaneel, citroensap en -rasp.
  • Klop in een beslagkom de boter, suiker en een mespunt zout met een mixer gedurende 10 minuten tot een licht, romig mengsel.
  • Voeg de eieren en het cakemeel in één keer toe en meng het geheel met de mixer op de laagste stand tot een glad beslag.
  • Mix nog even op de hoogste snelheid tot het beslag luchtig is.
  • Spatel de appelstukjes door het beslag.
  • Schep het beslag in een ingevette cakevorm (deze mag niet meer dan ¾ gevuld zijn) en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Plaats de vorm op een rooster in de oven, één richel onder het midden.
  • Bak de cake in 65-75 minuten goudbruin en gaar (een erin gestoken satéstokje komt er dan schoon uit).
  • Haal de vorm uit de oven en laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Haal de cake voorzichtig uit de vorm (indien nodig even met een glad mes langs de rand gaan) en laat hem verder afkoelen op een rooster.
  • Snijd de afgekoelde cake vlak voor het serveren in plakken of bewaar de plakken tot serveren in plasticfolie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Auslese past goed bij deze taart. De fruitige tonen van de wijn vullen de zoete appels en het romige van de cake aan, terwijl de verfrissende zuurgraad het geheel in balans brengt.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Bereidingstijd1 uur 14 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g boter plus extra voor het bakblik en het glazuur
  • 1 kleine winterpeen dun geraspt
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 125 g blanke rozijnen
  • 100 g verse roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bekleed het bakblik met bakpapier.
  • Smelt 150 g boter in een pan of magnetron.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte winterpeen, kristalsuiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en klop de kaneel erdoor tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag en giet het in het bakblik.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door een satéstokje in het midden te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de resterende boter zacht worden (niet smelten).
  • Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor tot een glad glazuur.
  • Haal de afgekoelde cake uit het bakblik en leg deze op een schaal.
  • Strijk het roomkaasglazuur met een spatel over de cake uit, zodat het langs de randen kan druipen.
  • Zet de cake 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur wat kan opstijven (het blijft zacht).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer deze diagonaal of recht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze wortelcake met een glas zoete witte wijn zoals een Riesling Auslese. De zoetheid van de wijn sluit goed aan bij de smaken van de wortelcake en het roomkaasglazuur.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 33g

Zoete en Hartige Oliebollen Duo

Zoete en Hartige Oliebollen Duo

inclusief 45 minuten rijstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie
  • keukenpapier
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels

Ingrediënten

Zoete Vulling:

  • ½ citroen
  • 75 g dadels
  • 75 g gedroogde vijgen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 pak mix voor oliebollen 500 g
  • 1 tl koenjit kurkuma
  • 4 el poedersuiker
  • 1 el koekkruiden

Hartige Vulling:

  • 60 g zwarte olijven zonder pit
  • 8 gedroogde tomaatjes uit potje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje gebakken spekjes 30 g
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • Olie om te frituren

Instructies

Zoete Bolletjes:

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil.
  • Ontpit de dadels en snijd ze samen met de vijgen klein.
  • Pel de pistachenoten, spoel af, dep droog en hak grof.
  • Meng in een kom de citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix.
  • Meng in een schaal de helft van de oliebollenmix met koenjit en 2½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
  • Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
  • 45 minuten rijzen.

Hartige Bolletjes:

  • Snijd de olijven en gedroogde tomaten klein.
  • Pel en hak de knoflook fijn.
  • Meng in een kom de olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix.
  • Meng in een schaal de rest van de oliebollenmix met oregano, wijn en 1½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
  • Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
  • 45 minuten rijzen.

Frituren:

  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 190 °C.
  • Doop een kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in de frituurolie en vorm kleine bolletjes (walnootgrootte) uit het deeg.
  • Laat de bolletjes direct in de hete olie glijden en frituur 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebolletjes uitlekken op een dikke laag keukenpapier.

Serveren:

  • Stapel de zoete en hartige oliebolletjes op aparte schalen.
  • Bestrooi de zoete oliebolletjes met poedersuiker en koekkruiden.
  • Bestrooi de hartige oliebolletjes met geraspte Parmezaan.

Notities

Wijnadvies:

Voor de hartige oliebolletjes past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio goed. Voor de zoete oliebolletjes is een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato een goede keuze.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.7g | Sugar: 10g

Luxe Lava Chocolade Cakejes

Luxe Lava Chocolade Cakejes

Bereidingstijd28 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g extra bittere chocolade
  • 200 g roomboter
  • 2-3 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 3 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • Cacaopoeder
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Breek de chocolade in stukjes boven een steelpan en voeg de boter toe.
  • Hang de steelpan in de pan met water (au bain-marie) en houd het water tegen de kook aan.
  • Laat de chocolade in ongeveer 5 minuten smelten, af en toe roeren.
  • Vet de soufflévormpjes in met boter en bestuif met bloem.
  • Schud het overtollige bloem eruit.
  • Klop met een mixer de eieren, eierdooiers en suiker in ongeveer 2 minuten tot een romige, lichtgele massa.
  • Giet het chocolademengsel bij de eiermassa en bestrooi met 1 eetlepel bloem.
  • Spatel het geheel luchtig door elkaar.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de vormpjes.
  • Bak de cakejes in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten (de binnenkant blijft zacht).
  • Leg een bord op elk vormpje, keer om en laat ongeveer 30 seconden rusten.
  • Til voorzichtig de vormpjes van de cakejes af.
  • Bestrooi de cakejes met cacaopoeder.
  • Serveer direct, bijvoorbeeld met lobbig geklopte (ongezoete) slagroom of een bolletje notenijs.

Notities

Serveer met een glas Ruby Port of een volle rode dessertwijn zoals Banyuls.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Pruimen-Walnootkoeken

Pruimen-Walnootkoeken

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g walnoten gepeld
  • 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
  • 125 g zachte ongezouten roomboter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Mespunt zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
  • Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
  • Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
  • Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  • Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
  • Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.

Notities

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g