Kip curryschotel met ananas en kokos
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ananas
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram kip in blokjes van 2 cm
- 2 theelepels versgeraspte gember
- 1 pakje Mix voor Smoorschotel Kip-Curry
- 250 gram doperwtjes diepvries
- 1 eetlepel fijngesneden koriander
- 4 plakjes diepvries bladerdeeg ontdooid
- 5 eetlepels seroendeng
- 4 aan de buitenkant ingevette ovenvaste kommetjes met een doorsnee van 15 cm
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Vang het sap op en vul het met water tot 5 dl aan.
Verhit de olie en bak de kipfilet 2 minuten.
Bak de gember 30 seconden mee.
Voeg het ananassap en de smoormix toe en breng het aan de kook.
Laat het gerecht afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
Warm de ananas, de doperwten en de koriander kort mee.
Rol de bladerdeegplakjes uit tot lapjes met een doorsnee van 18 cm.
Zet de kommetjes omgekeerd op een bakplaat, leg het deeg over de kommetjes en bak het deeg in het midden van de oven in 10-15 minuten gaar en lichtbruin.
Zet de deegbakjes op de borden, schep het kipmengsel erin en bestrooi met de seroendeng.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Appel sneeuwballen voor de Kerst
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
hulst bladeren
roze kaarsenstandaard
- 6 appels
- 3 deciliter water
- 1,5 eetlepel appels (geraspt)
- 1,5 eetlepel krenten
- 1,5 eetlepel sukade
- 1 eetlepel suiker
- 90 gram boter
- 180 gram poedersuiker
- 1 citroen
- 180 gram kokos geraspt
Maak inkepingen in de schillen van de appels om barsten te voorkomen.
Zet de appels in wat water op de schotel.
Vul ze met het rozijnenmengsel.
Laat ze in de oven van 190 graden in 45 min gaar worden, ze moeten echter wel heel blijven.
Haal de appels van de schotel en laat ze afkoelen.
Maak de creme au beurre: klop de boter, de suiker, de citroenschil en het sap tot een romig geheel.
Bedek de appels met de creme au beurre en rol ze daarna door de kokos.
Serveren: Versier de appels met de takjes hulst en zet er een kaartje op.
Tip: Variatie: Vul de appels met jam of bramengelei i.p.v. Het rozijnenmengsel.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Anijs koekjes voor de Kerst
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram bloem
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 90 gram basterdsuiker lichte
- 3 anijsblokjes verkruimeld
- mespunt zout
- 1 ei
- 120 gram boter
Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 170°C.
Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden.
Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
U hoeft de koekjes dan,voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Amandelsterren
Totale tijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram bloem
- 150 gram suiker
- 2 pakjes Vanillesuiker
- 1 mespunt zout
- 1 mespunt kaneel
- 200 gram koude boter
- 70 gram ontvliesde gemalen amandelen
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) melk
- 75 gram geschaafde amandelen
Oven Boven/ onderwarmte: 200°C (voorverwarmd)
Zeef de bloem op uw werkblad en maak in het midden een kuiltje.
Doe de suiker, de Vanillesuiker, het zout, de kaneel en 2 eierdooiers in het kuiltje.
Bedek dit met wat bloem en kneed het tot een dikke pap.
Hak de boter in kleine stukjes en voeg deze samen met de gemalen amandelen bij de bloem.
Kneed dit mengsel van het midden uit tot een glad deeg.
Rol het deeg bij kleine hoeveelheden tegelijk dun uit en steek met een vormpje kleine sterren uit.
Leg deze op de bakplaat.
Meng de eierdooier samen met de melk en bestrijk hiermee de sterren.
Bestrooi ze met de geschaafde amandelen.
Bak de sterren in ongeveer 10 minuten bruin.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Amandelmaantjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 1 ei
- 30 gram abrikozenjam gezeefd
- 3 druppel(s) amandelaroma
- 100 gram poedersuiker
- 300 gram amandelen geraspt
Om te bestrooien
- 50 gram amandelen geraspt
- een beetje poedersuiker
Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 160°C
Klop het eiwit met de jam en het amandelaroma stijf (snijproef).
Meng de poedersuiker met de amandelen en voeg het bij het eimengsel.
Kneed het geheel tot een glad deeg en laat het een half uur afkoelen in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm op een met amandelen bestrooide werkplank.
De bovenkant met amandelen bestrooien en met een deegroller licht aandrukken.
Steek met het vormpje maantjes uit met een doorsnede van 6 cm en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat.
Schuif de plaat onder in de voorverwarmde oven.
Bestrooi de nog warme maantjes licht met poedersuiker en laat ze afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Amandel muffins met cranberry's voor Kerstmis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gram boter
- 1 pak mix voor muffins
- 3 scharrel ei (M)
- 5 eetlepel(s) cranberrycompote
- 40 gram amandelen
- poedersuiker
- 125 ml crême fraiche
Zet de muffincups op een bakplaat.
Roer de boter met een mixer romig.
Voeg de muffinmix en de eieren toe en klop ze op een lage snelheid door elkaar.
Mix nog 1 minuut op hoge snelheid tot een stevig beslag.
Verdeel de helft van het beslag over de cups.
Verdeeld de compote erover en schep de rest van het beslag erop.
Bestrooi de muffins met het amandelschaafsel.
Bak ze in een voorverwarmde oven (175 graden C) in ± 25 minuten gaar en mooi bruin.
Bestuif ze met poedersuiker.
Serveer ze lauwwarm met de losgeklopte crème fraîche.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Amandel kransjes met grein suiker voor de Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram bloem
- ¼ theelepel bakpoeder
- 125 gram boter
- 75 gram basterdsuiker wit
- 1 ei
- 1 mespuntje zout
- ¼ citroen alleen de schil
- 1 ei
- 20 gram suiker
- 20 gram geschaafde amandelen
Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
Voeg boter, basterdsuiker, eierdooier, geraspte citroenschil en zout toe en kneed hiervan een deeg.
Beboter een bakplaat.
Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1/3 cm dikte.
Steek hieruit rondjes met een uitsteekvormpje of met een glas van 6 cm middellijn en leg deze op de bakplaat.
Steek met een appelboor kleine rondjes uit het midden van ieder koekje.
Kneed de deegrestjes nog even door elkaar en vorm er op dezelfde manier koekjes van.
Klop met een vork het eiwit in een kopje los.
Bestrijk de kransjes gelijkmatig met een kwastje met eiwit en bestrooi ze vervolgens met greinsuiker en geschaarde amandelen.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2 à 3) en bak de kransjes in 15 tot 20 minuten.
Neem de bakplaat uit de oven, neem de koekjes er na een paar minuten af en leg ze vervolgens op een taartrooster om verder af te koelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Aardbeiensterren
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- ½ theelepel Dr. Oetker Backin
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 gram kristalbloem (Koopmans)
- citroen
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepel(s) poedersuiker
Vulling:
- 200 gram aardbeienjam warme
Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
Vorm van het deeg een rol.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Aardbeien Kerstkoekjes
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 40 kerstboompjes
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram boter
- 160 gram suiker
- 1 ei
- 300 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 3-4 eetlepels melk
- 100 gram aardbeienjam
Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg het ei toe en meng goed.
Roer de bloem, bakpoeder en melk erdoor tot een deeg ontstaat.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm.
Steek kerstboompjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Steek uit de helft van de koekjes kleine hartjes.
Bak de koekjes in 5 tot 7 minuten licht goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Verdeel de aardbeienjam over de koekjes zonder hartje en leg hierop een koekje met hartje.
Deze koekjes zijn vers het lekkerst en knapperig, maar je kunt ze ook 1 tot 2 weken bewaren in een luchtdichte koekjestrommel.
Wijnadvies:
Probeer bij deze zoete traktatie een lichte en fruitige mousserende wijn, zoals een Prosecco of een lichtzoete rosé.
Serving: 1koekje | Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109
Amandelkip met sinaasappelsap 2
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 0,2 dl rode wijn
- 2 eetlepels Grand Marnier
- 3 ei
- 2 carambola's
- 20 gram bloem
- 2 tomaat
- peper versgemalen
- 2 eetlepels peper
- zout
- 200 gram amandelen fijngehakte
- 250 gram champignons
- 90 gram boter
- 4 dl sinaasappelsap
- 800 gram kip
- 4 dk kalfsfond
Verwarm de oven voor op 150°C.
Klop de eieren in een diep bord los.
Leg de amandelen in een ander bord.
Peper en zout de kipfilets, wentel ze door het ei en vervolgens door de amandelen, bak ze in 50 gr boter goudbruin en leg ze op een bakplaat.
Maak een saus van het braadvocht en de bloem en voeg de rode wijn, het sinaasappelsap, de kalfsfond en de Grand Marnier toe, zodat een gladde saus ontstaat.
Laat deze 15 minuten zachtjes inkoken.
Laat de kipfilets op de bakplaat in de oven gaar worden.
Ontvel de tomaten en snijd ze in reepjes.
Verhit 40 gr boter en smoor de gehalveerde champignons in 3 minuten gaar.
Voeg de tomaten toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Snijd de carambola's in schijfjes en bak ze om en om in boter met wat suiker.
Serveer de kipfilet, de carambola en de groenten op voorverwarmde borden.
Maak de sinaasappelsaus af door de peperkorrels toe te voegen en serveer in een verwarmde sauskom.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 109