Gelukskoekjes

Gelukskoekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: 30 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 60 gr poedersuiker
  • 45 gr boter
  • 60 gr bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig.
  • Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
  • Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten.
  • Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
  • Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
  • Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
  • Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
  • Werk met drie koekjes tegelijk.
  • Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
  • Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
  • Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Fryske dûmpkes

Fryske dûmpkes

Friese duimkoekjes
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gr boter
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 gr bloem
  • zout
  • 100 gr hazelnoten
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel

Instructies

  • Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
  • Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
  • Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
  • Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
  • Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.

Engelse cake

Engelse cake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Engeland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr boter of margarine
  • 200 gr suiker
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 5 eieren
  • 150 gr gehakte amandelen
  • 400 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 40 gr sukade fijngehakte
  • 40 gr oranjesnippers gesneden
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 2 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Was de krenten en (gele) rozijnen, droog ze af en druppel er de rum over.
  • Laat de rum goed intrekken (liefst een nacht laten staan).

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter schuimig en voeg afwisselend suiker, citroenrasp en eierdooiers toe.
  • Vermeng bloem en bakpoeder en doe het bij de boter.
  • Klop tot een mooi glad deeg en meng amandelen, krenten, rozijnen, sukade en snippers erdoor.
  • Sla de eiwitten stijf, schep ze voorzichtig door het beslag en giet het in een ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 70-80 minuten.
  • Nadat de cake goed is afgekoeld, inpakken in folie en een nacht laten rusten.

Dennekoeken

Dennekoeken

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 4 eieren
  • 500 gr bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 tl koekkruiden
  • 600 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloem om uit te rollen
  • 5 el licht bier
  • 150 gr hagelsuiker of greinsuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg er stuk voor stuk de eieren toe.
  • Suiker, zout en kruiden erbij doen, goed vermengen en dan bloem en bak­poeder erover zeven.
  • Tot een stevig deeg kneden, inpakken en minstens 1 uur in de koelkast op smaak laten komen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem, rol het deeg uit tot ½ cm dikte en steek er ronde koeken uit.
  • Bestrijk de koeken dun met bier en strooi de grove suiker erover.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze 20 minuten tot de koeken knapperig zijn.
  • Meteen na het bakken van de dennekoek van het bakblik nemen en op een rooster laten afkoelen.

Notities

Goed afgesloten in een trommel zijn de koeken lang houdbaar.

Crèmerolletjes

Crèmerolletjes

Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • dl melk
  • 125 gr griesmeel
  • 40 gr rijstemeel
  • 60 gr basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-essence
  • 14 bladen filodeeg
  • 6 el boter
  • 2 el olie
  • 1 el poedersuiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Drie repen citroenschil van elk 5 cm lengte snijden en met melk in een pan doen.
  • Al roerend bijna aan de kook brengen, dan op een lage pit ± 10 minuten afgedekt laten sudderen.
  • Van het vuur nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • De citroenschillen verwijderen.
  • Met de mixer griesmeel, rijstemeel, suiker en lichtgeklopte eieren op de laagste stand in 2 minuten gladroeren.
  • Al roerend langzaam melk toevoegen.
  • Het mengsel weer in de pan doen.
  • Op matig vuur 10 minuten roeren tot het kookt en dik wordt.
  • Van het vuur nemen en de vanille-essence toevoegen.
  • De crème afgedekt laten afkoelen.
  • De oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
  • De lagen deeg op elkaar leggen, in de breedte in drie even grote stukken snijden.
  • Gesmolten boter en olie mengen.
  • 1 Deegblad ermee bestrijken, met een volgend blad bedekken.
  • Een smalle kant van het deegstapeltje met vet bestrijken.
  • Ongeveer 2 cm van de rand van de andere smalle kant 2 el crème op het deegblad leggen.
  • Deeg over de vulling heen leggen, de kanten naar binnen vouwen en oprollen.
  • Herhalen tot het deeg op is.
  • De rollen op 2 cm afstand van elkaar op een ingevet bakplaat leggen. Met het botermengsel bestrijken.
  • 30 Minuten bakken tot het deeg gerezen en goudbruin is.
  • De crèmerolletjes met poedersuiker en kaneel bestrooien.

Notities

Warm serveren.

Citroen tulband

Citroen tulband

Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr boter of margarine
  • 300 gr suiker
  • 5 eieren
  • 6 eidooiers
  • 200 gr bloem
  • 100 gr maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • citroenglazuur:
  • 150 gr poedersuiker
  • 3 el citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de boter met de suiker schuimig en voeg eieren en eierdooiers toe.
  • Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder en maak er samen met de andere ingrediënten een glad deeg van.
  • Vet de tulbandvorm zorgvuldig in, strooi er paneermeel in en laat het deeg er langzaam inlopen.
  • Bak de tulband 40-50 minuten.
  • Pas met citroenglazuur bestrijken als de tulband helemaal afgekoeld is.

Choco pindakoekjes

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.

Janneke’s Chocoladetaartjes

Janneke's Chocoladetaartjes

Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Taart
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 60 gr basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el water
  • 250 gr pure chocola
  • dl room
  • 1 el sinaasappellikeur
  • oranjesnippers
  • cacaopoeder

Instructies

  • Vet de muffinvormen in.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Meng met de vingertoppen de brokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.
  • Roer de suiker erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers en maximaal 2 eetlepels water toe.
  • Roer het deeg met een mes tot een korrelig deeg.
  • Rol een bal van het deeg en leg het afgedekt 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er rondjes van 5 cm uit. Leg ze in de vormen.
  • Bak de rondjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
  • Doe de gerapte chocolade in een vuurvaste kom.
  • Breng de room in een pan aan de kook.
  • Giet de room over de chocolade.
  • Roeren tot de chocolade is gesmolten.
  • Roer de likeur erdoor.
  • Laat de chocolade onder af en toe roeren dik worden.
  • Schep het chocolademengsel in een spuitzak en vul de taartjes met het mengsel. Bestrooi de taartjes met cacaopoeder en versier ze met de oranjesnippers.

Chocoladekrakelingen

Chocoladekrakelingen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen geraspte schil er van
  • 30 gr gemalen witte amandelen
  • ½ el rum
  • 2 el cacao
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 tl cacao
  • 5 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Doe de bloem in een diepe kom en voeg gesneden boter, suiker, ei, citroenrasp, amandelen, rum en cacao toe.
  • Kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Maak van het deeg rolletjes van ½ cm doorsnee en 12 tot 15 cm lang.
  • Vet een bakblik in en leg de rollen er in de vorm van een krakeling op.
  • Druk de punten voorzichtig aan.
  • Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Maak een glazuur van poedersuiker, rum en cacao en strijk het over de koekjes.

Arnhemse meisjes van Janneke

Arnhemse meisjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr diepvriesbladerdeeg of vers bladerdeeg
  • grove suiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak eventueel van boter, water en bloem een bladerdeeg zoals bij het basisrecept staat aangegeven.
  • Zet het enige tijd koud weg.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de ontdooide plakken bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een dikte van bijna ½ cm.
  • Maak een bakblik nat.
  • Snij ovaaltjes uit het deeg en druk de onder- en bovenkant in de grove suiker. Leg de koekjes op de plaat en bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven. Meteen na het bakken met een mes van de plaat nemen en op een rooster laten afkoelen.