Appelkoek
Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 appels
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- Een scheutje melk
- Suiker of gele jam
- Vanillesuiker of geraspte citroenschil
Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Appelvierstruif
Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kleine zure appels of 2 grote
- 4 eieren
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem
Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
Klop de eiwitten zeer stijf.
Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Biscuittaart
Deze aangepaste versie van biscuittaart behoudt de klassieke smaak met moderne opties voor vulling en garnering.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 100 gram bloem
- Snufje zout
Voor vulling en garnering:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de springvorm goed in en bestuif met bloem.
Klop gedurende 20 minuten de eieren en suiker tot een dikke, schuimige massa ontstaat die als een lint van de garde of klopper loopt.
Zeef de bloem en het zout en vouw dit voorzichtig door het eimengsel.
Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
Vul de vorm maximaal tot tweederde.
Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
Laat de taart langzaam afkoelen en snijd horizontaal met een scherp mes.
Vul de taart bijvoorbeeld met slagroom en vruchten of roomvla en garneer met crème au beurre.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 7g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Gekruide bananentaart
Servings: 4 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 250 gram boter
- ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 ½ theelepel nootmuskaat
- 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
- 200 gram suiker
- 4 grote eieren
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 100 gram oranjesnippers
- 100 gram rozijnen
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).
Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Knisperige kaneelcake
Voor een springvorm van ca. 23 cm.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Lepel
springvorm (Ø 23 cm)
Voor het deeg:
- 2 eieren
- 100 gram boter of margarine
- 150 gram suiker
- 165 gram tarwebloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 ½ deciliter melk
Voor de garnering:
- 1 kop cornflakes
- 15 gram gesmolten boter of margarine
- 50 gram suiker
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en bestuif deze met bloem.
Splits de eieren en klop de eierdooiers samen met de boter of margarine en de suiker tot een luchtig mengsel.
Zeef de tarwebloem, bakpoeder, zout en kaneel bij het eier-suikermengsel en voeg geleidelijk de melk toe terwijl je roert tot een glad deeg.
Klop de eiwitten bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het deeg.
Giet het deeg in de voorbereide springvorm.
Verkruimel de cornflakes iets fijner en meng ze met de gesmolten boter en suiker.
Bedek het deeg gelijkmatig met dit mengsel.
Bak de cake gedurende ongeveer 1 1/4 uur in het midden van de voorverwarmde oven op 175°C.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Moskovische tulband
Een feestelijke lekkernij
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Kevenaar
tulbandvorm
zandtaartvormpje
scheplepel
rooster
- 80 gram krenten
- 80 gram rozijnen
- Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
- 80 gram harde boter
- 100 gram bloem
- Snufje zout
- 4 eieren
- 80 gram poedersuiker
- Franse vruchtjes voor garnering
Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
Wentel ze door wat bloem.
Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
Snijd de harde boter in kleine stukjes.
Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
Klop de eiwitten apart stijf.
Schep voorzichtig alles door elkaar.
Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
Laat het gebak afkoelen.
Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.
De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte
Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Opgerolde koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 eieren
- 75 gram suiker
- 60 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 75 gram jamglazuur uit een pot
- Poedersuiker
- Gekonfijte vruchten voor garnering
Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
Smeer een bakplaat in met boter.
Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
Smeer ook deze vorm in met boter.
Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
Laat de opgerolde koek afkoelen.
Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Pruimentaart
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
kwastje
boterhampapier
scheplepel
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram basterdsuiker
- 1 ei
Voor de vulling:
- ½ kilo pruimen
- Suiker naar smaak
- 125 ml slagroom
Zeef de bloem.
Voeg boter of margarine, basterdsuiker, ei en zout toe aan de gezeefde bloem.
Voeg het bakpoeder toe en kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot een lap die in een vorm van 22 cm diameter past.
Vet de vorm in en bekleed deze met het deeg.
Om te voorkomen dat het deeg zakt, leg je een stukje ingevet bakpapier groter dan de vorm met de vette kant op het deeg.
Druk het papier tegen het deeg aan en vul dit met droge bonen, erwten, of rijst als gewichtjes.
Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-30 minuten tot het gaar en lichtbruin is.
Verwijder het steunvulsel en laat het gebak nog even kleuren.
Haal het gebak uit de oven, laat het afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.
Was en halveer ondertussen de pruimen, verwijder de pitten.
Maak een suikerstroop en verwarm voorzichtig de pruimenhelften tot ze zacht zijn (niet laten koken).
Schep de pruimen uit het vocht en laat ze uitlekken.
Bind het overgebleven vocht met wat aangemengd aardappelmeel.
Rangschik de pruimen op het deeg en giet het gebonden vruchtensap erover.
Garneer de pruimentaart naar wens met slagroom.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 7g | Vet: 26g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Rabarbertaart
Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram suiker
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 500 gram rabarber
- 80 gram suiker of naar smaak
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel paneermeel
- 125 ml slagroom optioneel, voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem met een snufje zout.
Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel.
Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50
Soezen
Recept categorieën: Gebak
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 125 ml water
- 60 gram boter
- Snufje zout
- 75 gram bloem
- 2 eieren
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- Poedersuiker naar smaak
Optioneel:
- gesmolten chocolade voor glazuur
erwarm de oven voor op 200°C.
Breng in een pan het water met boter en zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en roer snel met een houten lepel tot het deeg als een bal van de pan loslaat.
Haal het deeg van het vuur en laat het iets afkoelen.
Voeg één voor één de eieren toe en blijf goed roeren tot een glad deeg ontstaat.
Spuit of lepel kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de soezen ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Haal de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Vulling:
Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak.
Snijd de afgekoelde soezen horizontaal doormidden en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
Voor een extra touch kun je gesmolten chocolade over de soezen gieten als glazuur.
Probeer deze heerlijke soezen uit en vul ze naar wens met slagroom of andere lekkernijen!
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 122g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 50