Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Een luchtige en rijke klassieke cake met gelijke hoeveelheden boter, suiker, meel en eieren. Perfect als basis of bij de koffie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Cake
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 plakken
Calories: 368kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g ongezouten boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 tot 200 °C.
  • Vet een cakevorm in met boter of bakspray.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Meng de gesmolten boter met de kristalsuiker in een kom.
  • Voeg de eieren toe en klop het mengsel luchtig.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.
  • Roer alles door tot een glad beslag zonder klontjes.
  • Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 30-40 minuten in de oven, tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een likje roomboter of een laagje jam. Ook lekker als basis voor taart met topping.
Wijnadvies:
Serveer met een glaasje zoete dessertwijn of een milde muskaatwijn voor een verfijnde combinatie.

Nutrition

Calories: 368kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0g | Sugar: 22g

Chocolade-Pistache Biscotti

Chocolade-Pistache Biscotti

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Servings: 24 stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 175 g extra bittere chocolade
  • 75 g roomboter
  • 1 ei
  • 75 g gepelde pistachenoten ongezouten
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • theelepel bakpoeder
  • 75 g suiker
  • 50 g griesmeel
  • 2 theelepels citroenrasp
  • eetlepel cognac of vieux
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Breng in een steelpan een bodempje water aan de kook.
  • Breek de chocolade in stukjes en voeg 50 g boter toe aan de kleine steelpan.
  • Hang de steelpan in de stoom van het kokende water en laat de chocolade al roerend smelten tot een glad mengsel.
  • Haal het chocolademengsel van de pan en laat het iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3) en vet een bakplaat in met de resterende boter.
  • Klop het ei los.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Zeef het bakmeel en bakpoeder boven een kom.
  • Voeg suiker, griesmeel, citroenrasp, cognac, ei, pistachenoten en het iets afgekoelde chocolademengsel toe aan de kom en meng alles goed door elkaar tot een zacht deeg.
  • Verdeel het deeg in 24 balletjes en druk ze plat.
  • Leg ze op de ingevette bakplaat.
  • Bak de biscotti in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, of tot ze stevig aanvoelen.
  • Laat de biscotti afkoelen uit de oven.
  • Zeef de poedersuiker over de bovenkant van de biscotti en leg ze op een schaal.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g zanddeeg
  • 350 g verse aardbeien
  • 150 g bosaardbeien
  • 2 dl verse room
  • 30 g poedersuiker
  • 1 eierdooier
  • 20 g boter
  • 5 eetlepel(s) aalbessengelei
  • verse muntblaadjes

Instructies

  • Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm bekleden met de deeglap.
  • De taartbodem inprikken met een vork, bedekken met een vel vetvrij papier, opvullen met gedroogde bonen en 15 minuten in de diepvriezer zetten.
  • De restjes deeg uitrollen, kleine blaadjes uit de deeglap snijden en in de diepvriezer bewaren.
  • De oven voorverwarmen op 210° C.
  • De blaadjes met een druppel losgeroerde eierdooier aan de taartbodem vastplakken en hem 10 minuten op 210° en 10 minuten op 180° laten bakken.
  • De gedroogde bonen en het vetvrije papier verwijderen en de taartbodem nog 5 minuten laten verderbakken.
  • De verse room even opkloppen met de suiker en deze bereiding in de afgekoelde taartbodem gieten.
  • De aardbeien wassen, schoonmaken en op het laagje room schikkken.
  • De aalbessengelei laten opwarmen en er de aardbeien mee inkwasten.
  • Versieren met verse muntblaadjes en serveren

Aardappeltaart met gruyère, knoflook en peterselie

Aardappeltaart met gruyère, knoflook en peterselie

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,2 kg charlotte aardappelen
  • 200 g versgeraspte Gruyère kaas
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • ½ bol knoflookteentjes fijngehakt
  • 1 bos(jes) platte peterselie grofgehakt
  • 2 dl room
  • peper
  • zout

Instructies

  • Beboter de ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne plakjes.
  • Breng water met zout aan de kook.
  • Leg de aardappelplakjes in het kokende water.
  • Zodra het water weer aan de kook is de aardappelen afgieten en laten uitdampen.
  • Leg de aardappelschijfjes laag voor laag in de ovenschaal.
  • Tussen iedere laag gaat peper, zout, knoflook, peterselie, geraspte kaas en een beetje ei-room mengsel.
  • Doe bovenop wat Gruyère kaas en een klontje boter.
  • Zet 60 minuten voor het uitserveren de schaal in de oven en bak af.
  • Eventueel kan de taart op 100 ºC warm worden gehouden.

Notities

Serveer warm.

Christoffelvlaai

Christoffelvlaai

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaaibodem :

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 kleine eitjes
  • 50 gram melk handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 pot kersen op sap
  • el aardappelzetmeel ca
  • 50 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 50 Gram poedersuiker
  • 150 gram chocolade donkere / gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Cacaopoeder
  • Chocolade krullen

Instructies

  • Start eerst met de schuimplaat.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
  • Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
  • Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
  • Ga verder met het deeg voor de vlaai.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
  • Laat ca 1 uur rijzen.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
  • Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
  • Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
  • Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
  • Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
  • Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
  • Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
  • Laat de kersen nu iets afkoelen.
  • Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

  • Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
  • Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
  • Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
  • Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
  • Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
  • Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
  • Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
  • Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
  • Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
  • Strooi er wat chocolade krullen op.
  • Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
  • Spuit mooie rozetten langs de rand.
  • Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
  • Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Notities

Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.

Chocotongen

Chocotongen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de koeken:

  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de crème:

  • 100 g plantaardige boter
  • 100 g shortening crisco of 100 gr plantaardige boter
  • 200 g poedersuiker
  • 1 el vanille extract

Voor de chocolade:

  • 225 gram chocolade ik heb een mengeling van puur en melk genomen
  • 10 ml Neutrale olie

Instructies

  • Klop de eieren, de suiker en de snuf zout tot een luchtige ruban.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Zeef nu nog eens de bloem en het bakpoeder boven de ruban en spatel het nu voorzichtig met de hand onder het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Neem 3 bakplaten en bekleed deze met bakpapier.
  • Spuit nu een ovale u-vorm op de bakplaat (ca 3.5 cm breed en 7 cm lang). Laat voldoende ruimte tussen de koeken want ze lopen iets uit. Ik kreeg er 8 per bakplaat.
  • Bak de koeken in 12 à 13 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°C gaar.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt de chocolade samen met de olie au bain-marie en laat de chocolade ietsje afkoelen.
  • Dop nu elk uiteinde in de chocolade, leg op een rooster om uit te harden.
  • Meng de malse boter, de crisco, de poedersuiker en het vanille extract tot een smeuïge crème.
  • Neem een spuitzak en een kleine spuitmond.
  • Vul de spuitzak met de crème.
  • Neem een koek en spuit deze mooi op, niet te dik.
  • Leg er een andere koek bovenop en druk licht aan.
  • Werk alle koeken op deze manier op.

Notities




Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 60 gram patisseriebloem
  • 40 gram maizena
  • 20 gram cacaopoeder
  • 40 gram boter gesmolten

Karamel ingrediënten:

  • 200 gram suiker
  • 90 gram water
  • 90 gram boter
  • 125 ml slagroom
  • 300 ml Slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram mascarpone
  • Frambozen

eventueel

  • ½ tl zeezout

Ganache ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 10 gram honing
  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram roomboter

Karamel versiering:

  • 200 gram suiker
  • eetlepels water

Instructies

Begin met de karamel.

  • Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
  • Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
  • Let op, dit kan spatten !
  • Voeg de slagroom toe en roer door.
  • Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.

Ga nu verder met de ganache.

  • Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
  • Voeg de boter toe en roer verder.
  • Laat de ganache afkoelen.

Ga verder met de biscuit.

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
  • Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
  • Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
  • Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
  • Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
  • Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
  • Spatel nog even verder.
  • Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
  • Trek het recht met een spatel.
  • Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
  • Veert hij terug dan is hij gaar.
  • Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
  • Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
  • Neem een koude bakplaat erbij.
  • Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
  • Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
  • Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
  • Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
  • Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
  • Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
  • Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.

Samenstellen:

  • Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
  • Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
  • Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
  • Schenk de ganache er over heen.
  • Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
  • Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
  • Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
  • Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
  • Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
  • Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
  • Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.

Chocolade perentaartje met cappucino room

Chocolade perentaartje met cappucino room

Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • snufje zout
  • 50 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 25 el cacao
  • 4 gram bakpoeder

Voor de peren:

  • 6 peren rijpe of peren uit een pot
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker

Voor de topping:

  • 50 gram suiker
  • 1 zakje taartina
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram mascarpone
  • 1 zakje instant cappucino poeder =ca 12.5 gr
  • 50 gram chocolade puur of melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de springvorm in.
  • Klop de eieren met de suiker en een snufje zout tot een ruban.
  • Meng de bloem met de cacao, maizena en het bakpoeder.
  • Zeef dit boven het eimengsel en spatel dit voorzichtig er onder.
  • Vul de springvorm met het beslag en bak de taartbodem in ca 15 tot 20 minuutjes gaar.
  • Doe altijd de prikkertest.
  • Haal de bodem uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Schil de peren en snijd ze in vieren.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de peren nu verder in smalle partjes.
  • Breng de peren met 400 ml water, 50 gr suiker en 1 zakje vanillesuiker aan de kook.
  • Laat 3 tot 4 minuten koken.
  • Laat de peren in een zeef uitlekken en vang het sap op.
  • Meet 250 ml perensap af en laat afkoelen.
  • Je kunt ook net zoals ik een grote pot peren nemen en hiervan het sap opvangen.
  • De peren in partjes snijden en verdelen over de bodem.
  • Het sap onder voortdurend roeren binden met de Tartina en wat suiker naar smaak.
  • Haal van het vuur en verdeel het mengsel vanuit het midden over de peren. Laat afkoelen.
  • Neem 50 ml slagroom en verwarm deze.
  • Voeg hieraan het instant cappuccino poeder toe en roer door tot de koffie volledig is opgelost.
  • Laat dit afkoelen tot lauw.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone, de suiker en de koffie tot een mooie stijve massa.
  • Doe de cappuccino room in een spuitzak met een mooi spuitmondje en spuit nu mooie rozetten op de taart.
  • Bestrooi de taart met chocolade en zet de taart nu nog een 30 minuutjes koud weg.

Chocolade pavlova met fruit

Chocolade pavlova met fruit

Lekker als dessert maar ook lekker als taart bij de koffie.
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 eiwitten
  • 350 gram suiker
  • 1 afgestreken el maizena
  • 1 tl balsamico
  • 20 gram cacaopoeder

Voor de vulling:

  • 500 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 200 gram chocolade gesmolten
  • Poedersuiker naar smaak
  • Fruit zoals aardbeien frambozen, bessen, peren enz.enz.

Voor de afwerking:

  • chocolade Stukjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg de suiker beetje voor beetje toe.
  • Je eiwit moet zeer stevig zijn en zijdeachtig / parlemoer van kleur.
  • Zeef de maizena en de cacao boven de kom en doe de theelepel balsamico erbij.
  • Spatel nu heel voorzichtig en kort en alles onder elkaar.
  • Doe dit niet te lang want dan zakt je eiwit in of het wordt te lopend.
  • Neem een bakplaat met bakpapier of een bakmatje en teken een cirkel erop ter grootte van een bord.
  • Stort hier het eiwit op en duw het mooi naar de randen van de cirkel toe.
  • Aan de randen moet het hoog staan zodat er in het midden een grote holte ontstaat.
  • Zet de pavlova in de oven en laat hem een minuutje of 10 bakken op 170*C, draai daarna de temperatuur terug naar 130° C en bak de pavlova nog ca 60 minuten.
  • Laat na het bakken de pavlova nog ongeveer een 2 uur in de oven staan om langzaam af te koelen en verder te drogen.
  • Smelt de chocolade en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng de chocolade door de mascarpone.
  • Schenk de slagroom in een ijskoude kom en voeg hieraan de suiker en de mascarpone aan toe.
  • Klop het geheel nu mooi stijf.
  • Vul de pavlova met de slagroom.
  • Leg het fruit op de slagroom en werk eventueel nog af met stukjes chocolade en poedersuiker.

Chocolade Financiers

Chocolade Financiers

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Servings: 15 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram amandelpoeder
  • 155 gram suiker
  • 35 gram bloem
  • 1 gram grof zout
  • 50 gram bakvast chocolade stukjes of druppels
  • 4 eiwitten
  • 90 gram gesmolten boter
  • 50 gram fondantchocolade
  • 1 flexibele vorm voor kleine gebakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °.
  • Meng het amandelpoeder, de suiker, de bloem, het zout en de helft van de chocolade druppels met elkaar.
  • Spatel de eiwitten onder het droge mengsel.
  • Meng de gesmolten boter met de fondantchocolade en spatel dit door het mengsel. spuit het beslag in de flexibele vorm en strooi er de rest van de chocoladedruppels over.
  • Bak af in een voor verwarmde oven in ca 20 à 25 minuutjes.
  • Doe altijd de priktest om te zien of de cakejes gaar zijn.
  • Haal de chocoladefinanciers na afkoeling uit de vorm.