Recept afdrukken
No ratings yet

Biersoep met Gekarameliseerde Ui en Gruyère Kaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 310kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel tijm
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 2 flesjes Premium Pilsener à 33 ml
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 meergranen petit pain
  • 100 g geraspte Gruyère kaas

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de bruine basterdsuiker toe en bak de ui nog eens 3 minuten zachtjes tot deze gekarameliseerd is, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de tijm, vleesfond en bier toe aan de pan.
  • Breng de soep al roerend aan de kook en laat deze ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd het petit pain schuin in 8 plakjes.
  • Schep de biersoep in ovenvaste soepkommen.
  • Leg de plakjes brood in de soepkommen en bestrooi ze met de geraspte Gruyère kaas.
  • Zet de soepkommen op een bakplaat en laat de kaas onder de hete grill in 2-3 minuten smelten.

Notities

Wijnadvies:

Deze hartige biersoep met gekarameliseerde ui en Gruyère kaas combineert goed met een stevig bier zoals een amber ale of een Belgisch witbier. Als je liever wijn drinkt, kies dan voor een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 1.5mg | Sugar: 7g

Aardappel venkelsoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappel-Venkelsoep met Bladerdeegdeksel

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 venkelknol in reepjes, bewaar het venkelgroen
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaadjes gekneusd
  • 3 geschilde aardappels in blokjes
  • 10 saffraandraadjes verkruimeld
  • 1 chilipeper verkruimeld, gedroogd
  • 6 deciliter kippenbouillon van tablet
  • 4 bladerdeegplakjes ontdooid, diepvries
  • 1 deciliter slagroom
  • Zout
  • Peper
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Verhit de olie en bak de venkel, knoflook en venkelzaadjes hierin gedurende 5 minuten.
  • Voeg de aardappelen, saffraan en chilipeper toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij en laat de soep op zacht vuur 15-20 minuten koken.
  • Pureer de soep en zeef indien nodig.
  • Laat de soep afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Rol elk plakje deeg iets uit en steek cirkels uit van ± 12 cm doorsnee.
  • Bewaar de deegcirkels afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm de soep tot lauwwarm, roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schenk de soep in kommen, snijd het venkelgroen fijn en strooi het over de soep.
  • Maak de rand van de kommen nat met water, leg het deeg over de kommen, druk de randen goed vast en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Zet de soepkommen 15 minuten in het midden van de oven tot het deegdeksel lichtbruin is gebakken.

Notities

Serveer deze heerlijke aardappel-venkelsoep met een knapperig bladerdeegdeksel. Eet smakelijk!