Biersoep met Gekarameliseerde Ui en Gruyère Kaas
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
ovenvaste soepkommen
grill
- 2 grote uien
- 25 g boter
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel tijm
- 1 pot vleesfond 380 ml
- 2 flesjes Premium Pilsener à 33 ml
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 1 meergranen petit pain
- 100 g geraspte Gruyère kaas
Pel en snipper de uien.
Verhit de boter in een pan en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
Voeg de bruine basterdsuiker toe en bak de ui nog eens 3 minuten zachtjes tot deze gekarameliseerd is, regelmatig omscheppen.
Voeg de tijm, vleesfond en bier toe aan de pan.
Breng de soep al roerend aan de kook en laat deze ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verwarm de grill voor.
Snijd het petit pain schuin in 8 plakjes.
Schep de biersoep in ovenvaste soepkommen.
Leg de plakjes brood in de soepkommen en bestrooi ze met de geraspte Gruyère kaas.
Zet de soepkommen op een bakplaat en laat de kaas onder de hete grill in 2-3 minuten smelten.
Wijnadvies:
Deze hartige biersoep met gekarameliseerde ui en Gruyère kaas combineert goed met een stevig bier zoals een amber ale of een Belgisch witbier. Als je liever wijn drinkt, kies dan voor een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / ovenvaste soepkommen
Aardappel-Venkelsoep met Bladerdeegdeksel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels olie
- 1 venkelknol in reepjes, bewaar het venkelgroen
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel venkelzaadjes gekneusd
- 3 geschilde aardappels in blokjes
- 10 saffraandraadjes verkruimeld
- 1 chilipeper verkruimeld, gedroogd
- 6 deciliter kippenbouillon van tablet
- 4 bladerdeegplakjes ontdooid, diepvries
- 1 deciliter slagroom
- Zout
- Peper
- 1 ei losgeklopt
Verhit de olie en bak de venkel, knoflook en venkelzaadjes hierin gedurende 5 minuten.
Voeg de aardappelen, saffraan en chilipeper toe en bak deze 2 minuten mee.
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op zacht vuur 15-20 minuten koken.
Pureer de soep en zeef indien nodig.
Laat de soep afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Rol elk plakje deeg iets uit en steek cirkels uit van ± 12 cm doorsnee.
Bewaar de deegcirkels afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm de soep tot lauwwarm, roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.
Schenk de soep in kommen, snijd het venkelgroen fijn en strooi het over de soep.
Maak de rand van de kommen nat met water, leg het deeg over de kommen, druk de randen goed vast en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Zet de soepkommen 15 minuten in het midden van de oven tot het deegdeksel lichtbruin is gebakken.
Serveer deze heerlijke aardappel-venkelsoep met een knapperig bladerdeegdeksel. Eet smakelijk!
Receptenplein.nl
Home / ovenvaste soepkommen
Knapperige Champignonsoep met Bladerdeeg
Een romige champignonsoep met een knapperig bladerdeegdakje, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bouquet garni of kruidenbuiltje voor kippenbouillon
- 1 ei
- 150 gram champignons
- 150 gram oesterzwammen
- 25 gram boter
- 25 gram prei
- 2 sjalotjes
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries
- 5 dl kippenbouillon
- 1 teentje knoflook
- Peper
- Zout
Laat de bouillon met het bouquet garni of kruidenbuiltje trekken.
Snijd de champignons in plakjes en de oesterzwammen in reepjes.
Snijd de sjalotjes en knoflook fijn.
Verhit de boter in een pan en fruit de sjalotjes en knoflook.
Voeg de champignons en oesterzwammen toe.
Meng met de kippenbouillon en laat afkoelen.
Ontdooi de bladerdeegplakjes.
Splits het ei en klop de dooier los met zout.
Snijd de prei fijn.
Vul ovenvaste soepkommen met soep en voeg de prei toe.
Maak de randen van de kommen nat.
Rol de bladerdeegplakjes iets uit, leg ze over de kommen en plak vast.
Snijd de randen bij en bestrijk met eidooier.
Bak 8 minuten in een oven van 220°C tot het bladerdeeg goudbruin is.
Serveer de soep door het bladerdeegdakje stuk te steken.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenvaste soepkommen