Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Ontbijt Smoothie

Bereidingstijd8 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Smoothies
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 116kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 ml karnemelk
  • 500 ml vers sinaasappelsap
  • 4 theelepels honing
  • 4 aardbeien
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Verdeel de karnemelk over 4 glazen.
  • Schenk voorzichtig het sinaasappelsap over de bolle kant van een lepel in de glazen, zodat de twee vloeistoffen niet meteen mengen.
  • Druppel in elk glas een theelepel honing.
  • Maak met een satéstokje een gaatje in elke aardbei en steek er een takje munt in.
  • Versier elke cocktail met een gemunte aardbei.

Notities

Voor een zoetere variant, voeg een scheutje diksap toe op de bodem van de glazen. Je kunt ook bevroren fruit toevoegen voor een koude en verfrissende smoothie.

Wijnadvies:

Deze ontbijtcocktail is niet alcoholisch, maar als je iets feestelijks wilt, probeer dan een bruisend glas prosecco bij je ontbijt. De frisheid en lichtheid van de prosecco passen goed bij de sinaasappel en de munt, terwijl het de maaltijd een feestelijke touch geeft.

Nutrition

Calories: 116kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.3mg | Sugar: 21g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 g roomboter
  • 75 g honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 eieren
  • 50 g bloem

Instructies

  • Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng het met de helft van de suiker.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de ananas af.
  • Verwijder de schil en snijd de pitjes weg.
  • Halveer de overige 2 vanillestokjes in de lengte.
  • Maak met een satéstokje 4 diepe inkepingen in de ananas en steek in elke inkeping een halve vanillestokje en enkele kruidnagels.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Braad de ananas aan in 50 g boter in een pan en haal hem uit de pan.
  • Roer honing en 50 g suiker door het bakvet en laat oplossen.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door.
  • Leg de ananas met het honingmengsel in een ovenschaal en braad gedurende 1 uur in het midden van de oven, waarbij je hem elk kwartier een kwartslag draait.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de azijn toe aan het braadvocht en laat de ananas afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde ananas met braadvocht minimaal 24 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Breng een laag water aan de kook in een grote pan.
  • Smelt de chocolade samen met 100 g boter au bain-marie in een kom boven de pan met kokend water.
  • Klop in een andere kom de eieren met 50 g suiker los.
  • Verdeel de resterende suiker over de espressokopjes en bedek de binnenkant van de kopjes ermee.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel door het eimengsel en spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de kopjes en zet ze koel.
  • Verwarm de ananas opnieuw in de saus.
  • Snijd de warme ananas in vieren en verwijder de harde kern.
  • Voeg de resterende (koude) boter in blokjes toe aan de warme saus en klop snel met een garde tot de saus licht bindt.
  • Houd warm.
  • Plaats de kopjes met chocoladebeslag in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten, zodat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog vloeibaar.
  • Haal de chocoladecakejes uit de oven en laat ze minimaal 2 minuten rusten.
  • Klop voorzichtig op de buitenkant van een cakeje om te controleren of deze stevig genoeg is.
  • Laat indien nodig nog even staan.
  • Keer elk kopje voorzichtig om op een bord en laat 30 seconden rusten voordat je de kopjes optilt.
  • Serveer de geroosterde ananas met de saus naast de chocolade lava cakejes.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht. Hun fruitige en bloemige tonen zullen de smaken van de geroosterde ananas en de chocolade perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 35g | Sugar: 50g

Recept afdrukken
No ratings yet

Sachertorte van Allerhande

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Chocolade, Noten, Taart
Porties: 84 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g hazelnoten
  • 200 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 100 g zachte boter
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • 5 eieren gesplitst
  • 1 sneetje witbrood fijn verkruimeld
  • ½ pot abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker

Instructies

  • Maal de hazelnoten in de keukenmachine fijn en rooster ze lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen.
  • Laat in een pannetje op een zacht vuur 75 g chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Laat dit even afkoelen.
  • Klop in een beslagkom de boter met de gesmolten chocolade, suiker en een snufje zout tot een romig mengsel.
  • Klop de eieren erdoor en spatel de hazelnoten en broodkruim er luchtig door. Schenk het beslag in de vorm.
  • Zet de taart iets onder het midden op het rooster in de oven en bak de taart in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
  • Prik met een satéstokje in het midden van de taart.
  • Komt deze er droog uit, dan is de taart gaar.
  • Laat de taart eerst 10min.in de vorm afkoelen en daarna zonder vorm op een rooster.
  • Maak intussen het glazuur: laat in een steelpan op een zacht vuur de rest van de chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Neem het pannetje van het vuur.
  • Roer de poedersuiker erdoor en blijf roeren tot een glanzend glazuur ontstaat. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Snijd de taart overlangs door en leg de bovenste laag op een schaal.
  • Strijk de abrikozenjam erover uit en leg de andere taartlaag erop met de onderkant boven.
  • Strijk het glazuur over de taart uit.
  • Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast, zodat het glazuur hard wordt en de smaak zich kan ontwikkelen.

Gambaspies met chorizo
Recept afdrukken
No ratings yet

Gambaspies met chorizo

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd5 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 st gamba's gepeld en schoongemaakt
  • 4 plakjes chorizo zonder vel
  • 2 st tomaten
  • zout peper
  • 2 st satéprikkers
  • 1 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Rijg een gamba, plakje chorizo, gamba, plakje chorizo en nog een gamba aan een satestokje.
  • Gambaspies met chorizo
  • Verhit op niet te hoog vuur de olijfolie.
  • Leg de spiezen in de pan en bak om en om tot de gamba's mooi roze zijn.
  • Snijd ondertussen de tomaten in plakjes.
  • Gambaspies met chorizo
  • Verdeel de spiezen en de plakjes tomaat over de borden.
  • Breng de tomaten op smaak met wat zout en peper.