Mihoen met kip

Mihoen met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g shii-take
  • 1 pak Conimex Asian Selection Hokkien Mie
  • 2 eetlepel(s) wokolie
  • 200 g kipfilet in stukjes
  • 1 struik paksoi
  • 2 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 bosuitje in schuine ringetjes

Instructies

  • Maak de shii-take schoon, snijd de stugge steeltjes eraf en snijd de rest in plakjes.
  • Meng de marinade uit het pak met de olie en de kip en laat dit 15 minuten marineren.
  • Maak de paksoi schoon en snijd hem in repen.
  • Leg in­tussen de mihoen uit het pak ± 15 minuten in 1 l koud water.
  • Kook de mie uit het pak in ruim water in ± 12 minuten gaar.
  • Giet de mie af in een vergiet en spoel hem onder koud stromend water.
  • Roerbak de kipstukjes in een wok met antiaanbaklaag.
  • Voeg 1 l water, de paksoi, de shii-take en het kruidenblokje uit het pak toe en breng alles aan de kook.
  • Kook de soep 3 minuten.
  • Voeg dan de mihoen, de mie, de sojasaus en de bosui toe en breng alles heel even aan de kook.
  • Schep de soep in kommen en serveer met eetstokjes.

Notities

Wijnadvies:

Mosel-Saar-Ruwer, rosé, Duitsland

Info:

Zo’n lekkere miesoep is zo gemaakt en smaakt heerlijk na een middagje in de tuin werken of klussen in huis.
Maar ook na een strand- of boswandeling is deze soep een aanrader.

Maïssoep met kip en eisliertjes

Maïssoep met kip en eisliertjes

Recept categorieën: Ei, Gevogelte, Kip, Soep
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soepkommen

Ingrediënten

  • 1 l kippenbouillon van tabletten
  • 1 blik maïs à 300 g uitgelekt
  • 2 scharreleiwitten
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 1 eetlepel(s) maïzena
  • 150 g kipreepje

Instructies

  • Breng de bouillon met de maïs aan de kook.
  • Klop de eiwitten en de melk met een vork schuimig.
  • Roer de maïzena met een beetje water los.
  • Hak de kip fijn.
  • Roer de maïzena door de soep en neem de pan van het vuur.
  • Voeg al roerende het eiwitmengsel aan de soep toe.
  • Blijf net zolang roeren totdat al het ei gestold is.
  • Verdeel de soep over 4 kommen en schep de kip erin.

Notities

Wijnadvies:
Duc de Termes. wit, Frankrijk
Info:
Deze soep staat werkelijk in een wip op tafel en bevat zo weinig calorieën dat hij ook heel goed past als lekker tussendoortje op een balansdag.

Luxe Wildsoep met Shiitake, Ravioli en Basilicum

Luxe Wildsoep met Shiitake, Ravioli en Basilicum

Een verfijnde wildsoep met shiitake, knapperige groenten, zachte ricotta-ravioli en een vleugje Madeira. Perfect voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram shiitake paddenstoelen in dunne reepjes gesneden
  • ½ teen knoflook geperst
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine winterwortel in lucifergrote reepjes gesneden
  • 1 steel bleekselderij in lucifergrote reepjes gesneden
  • 10 verse basilicumblaadjes in reepjes gesneden
  • 18 gedroogde ravioli gevuld met ricotta 3 per soepkop
  • Zout naar smaak
  • 2 potten wildfond ca. 1 1/8 liter
  • ½ dl Madeira-wijn of rode port
  • 8 sneetjes casino-bruin brood

Instructies

  • Bak de shiitake paddenstoelen met de geperste knoflook in 1 eetlepel boter gedurende 4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op een zeef.
  • Blancheer de wortel- en bleekselderijreepjes gedurende 1 minuut in kokend water.
  • Laat ze uitlekken.
  • Kook de ravioli in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
  • Spoel ze af met koud water en zet apart.
  • Breng de wildfond samen met de Madeira-wijn aan de kook en roer goed door.
  • Voeg de shiitake, wortel- en bleekselderijreepjes, basilicum en de gekookte ravioli toe aan de hete bouillon en laat ze kort mee verwarmen.
  • Rooster de sneetjes casino-bruin brood en steek er stervormige stukken uit.
  • Verdeel de soep over zes verwarmde soepkommen en leg de broodsterren bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep direct, gegarneerd met een extra blaadje verse basilicum en de krokante broodsterren voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een volle, rijke rode wijn zoals een Pinot Noir of een Madeira versterkt de diepe smaken van de wildfond en shiitake.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g