Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje
Bereidingstijd23 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool
- 150 g kastanjechampignons
- 3 eetlepels boter
- ½ tablet bospaddenstoelenbouillon
- 100 g roomkaas naturel
- ½ zakje verse bieslook à 25 g
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes, snijd de stronken in stukjes.
Kook de bloemkool in 500 ml water in 10 minuten gaar.
Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot ze bruin zijn en het vocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper.
Pureer de gekookte bloemkool met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
Breng de bloemkoolsoep aan de kook en voeg de bospaddenstoelenbouillontabletten toe, laat ze oplossen.
Roer de roomkaas door de soep en laat deze al roerend smelten.
Knip de bieslook fijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier borden of kommen.
Meng de bieslook door de champignons.
Schep de champignons over de soep.
Serveer de soep met een stukje vers brood of knapperige croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze romige soep past goed bij een lichte en frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Appeltaart wafels
Servings: 2 wafels
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 appels 1 gerapst, 2 in blokjes gesneden
- 50 gram Quaker kaneel havermout
- 25 gram Skyr yoghurt 0 %
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- kaneelpoeder naar smaak
- Greensweet erythritol suiker naar smaak
Doe de geraspte appel, havermout, Skyr yoghurt, ei en bakpoeder in een kom en mix met de staafmixer tot een papje.
Doe dit in je wafelijzer en laat gaar worden, je haalt twee wafels uit deze hoeveelheid)
Meng ondertussen de appelblokjes met kaneel en suiker en zet dit 3 minuten in de magnetron.
Verdeel de appel over de wafel en als je nog punten over hebt kun je er lekker wat slagroom light bij doen.
3,5 punt per wafel. Eventueel slagroom light erbij is 2 punten per eetlepel)
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Broccolisoep van Onbekende Auteur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram broccoli
- 1 middelgrote ui fijngesnipperd
- 1 liter groentebouillon
- ⅛ liter room
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 teentje geperste knoflook
- 2 volle theelepels verse dragon of 1 volle theelepel gedroogde
- nootmuskaat
- peper/zout
- tabasco of worcestershiresaus
Kook of stoom eerst de gesneden stelen (uiteinde verwijderen) van de broccoli gedurende 5 minuten en voeg vervolgens de roosjes toe en kook alles nog enkele minuten tot de roosjes gaar maar niet te zacht zijn gekookt.
Verhit de olie in een kookpan en bak zachtjes op laag vuur de uitjes tot ze glazig zijn, voeg de knoflook toe en laat even zachtjes meebakken.
Doe de broccoli en dragon bij de uitjes en giet de hete bouillon erover. Pureer de broccoli in de pan, voeg de room toe en laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en een paar druppels tabasco en worcestershiresaus.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Aspergetaart 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 5 vellen fillobladerdeeg diepvries
- 100 g Hollandse geitenkaas
- 1 kg witte asperges
- 25 g boter
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 125 ml slagroom
- 3 eieren
- versgemalen vierseizoenenpeper
Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien.
Geitenkaas ontkorsten en raspen.
Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken.
Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken.
Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magnetron) boter smelten.
Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken.
Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden.
In keukenmachine of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor mengen.
Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen.
Taart in oven in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Appel kaneel smoothie
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 appels
- 1 eetlepel rozijnen
- 2 deciliter Mona Yomild Drink naturel geen suiker toegevoegd
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 grote bollen Mona Schepijs vanille-chocolade
Schil en snijd de appels in stukjes.
Eventueel laten bevriezen.
Doe het (bevroren) fruit, en de rozijnen de Yomild Drink, de helft van het kaneelpoeder en de bollen schepijs in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.
Bestrooi met de rest van het kaneelpoeder.
Variatietip: Als toetje: schep onderin 2 puddingschaaltjes 1 in stukjes gesneden appel en schenk hier de smoothie op. Bestrooi met het kaneelpoeder en serveer met een lepel.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Bosuisoep met sesamzaadjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- peper
- zout
- 15 g boter
- bosuitjes in dunne ringetjes
- 2 theelepel Kerriepoeder
- 1 potten Lacroix Visfond
- 1 theelepel sesamzaad
- 5 deciliter slagroom
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de bosui met het kerriepoeder op een halfhoog vuur in ± 5 minuten glazig.
Voeg de fond toe en laat alles op een heel laag vuur, met de deksel op de pan, ± 10 minuten zachtjes koken.
Rooster intussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin.
Schud ze op keukenpapier.
Pureer de soep met een staafmixer en schenk de soep door een zeef in een schone pan.
Proef de soep en voeg zo nodig peper en zout naar smaak toe.
Voeg de room toe en breng de soep tegen de kook aan.
Schenk in de glazen, strooi het sesamzaad erover en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Aardbeien citroenshake
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 bakjes Becel Pro-activ Yoghurt aardbei
- ½ citroen uitgeperst
- 2 grote bollen vanille-ijs
Doe de Pro-activ met het citroensap in een hoge kom, zet er een staafmixer in en laat die op hoge toeren draaien.
Voeg het ijs toe en meng alles tot een schuimig mengsel.
Schenk de shake in hoge glazen en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Abrikozenyoghurtshake
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ l blik abrikozen op sap
- 3 deciliter sinaasappelsap
- 4 deciliter yoghurt
Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine of blender de afgegoten abrikozen, het sinaasappelsap en de yoghurt tot een schuimige drank.
Serveer deze in hoge glazen.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Artisjok met saus
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 Artisjok harten per persoon
- zout
- 1 citroen
- mayonaise
- 1 eetlepel sherry
- 1 teentje knoflook
- peterselie of dragon
- 1 eetlepel mosterd
- 1 deciliter room
Breek de steel van de artisjok zodat wat vezels uit de bodem loslaten, wat de kooktijd vermindert. Snijd minstens 5 centimeter van de punt af.
Trek 3 of 4 onderste bladeren los en snijd de bodem glad.
Knip nu de toppen van de bladeren.
Gebruik hiervoor een roestvrijstalen schaar en mes, anders worden de snijvlakken en uw handen zwart.
Wrijf de artisjok in met een halve citroen.
Doe de artisjok in een pan met ruim kokend water waaraan zout en citroensap zijn toegevoegd.
Leg een theedoek op de vloeistofspiegel zodat de artisjokken onder water blijven tijdens het koken, wat ongeveer 30 minuten in beslag neemt.
Dat hangt af van de versheid en de grootte van de artisjok.
Als een blaadje gemakkelijk loslaat is de artisjok gaar.
Roer voor de saus mayonaise, sherry, knoflook, peterselie, mosterd en room door elkaar met de staafmixer.
De artisjok kan koud of warm worden gegeten, als lunchhap of hoofdgerecht.
Het is ideaal als u een grote groep gasten ontvangt want u kunt alles daags van tevoren bereiden.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16
Aardbeienijsmousse
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 deciliter water
- 200 g fijne kristalsuiker
- 500 g aardbeien
- sap van 1 citroen
- 2 eiwitten
- 0,5 deciliter room
Zorg ervoor dat het ijslement diepgevroren is (min.18 uur in de vriezer).
Breng voor de suikersiroop het water met de suiker aan de kook.
Roer als de massa kookt, nog een keer goed door met een houten spatel.
Laat het suikermengsel koken tot de vloeistof weer helder wordt, (circa 1 minuut).
Laat de siroop afkoelen.
Als u vaak sorbetijs maakt kunt u een grotere hoeveelheid maken (zelfde verhouding water, suiker) en deze in een gesloten kan in de koelkast bewaren.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Pureer ze samen met het citroensap en de suikersiroop.
Dat kan met een passevite, dan hebt u het aardbeiensap direct gezeefd. (Gebruikt u de staafmixer, dan zeer kort pureren, zodat u de pitjes niet kapot slaat, en vervolgens door een zeef drukken.)
Klop de eiwitten bijna stijf in een vetvrije kom.
Roer het aardbeienmengsel door de geklopte eiwitten en giet er ten slotte de room bij.
Spatel goed door.
Haal het koelelement uit de vriezer en plaats dat in de ijsmachine.
Schakel het apparaat in en giet vervolgens het mengsel in de kom.
Voor de bereidingstijd kunt u de gebruiksaanwijzing van de machine aanhouden.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 16