Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eierdooier
  • 200 g suiker
  • 1 kg aardbeien
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • ½ eetlepel groene peperkorrels
  • ½ liter roomijs
  • Slagroom uit spuitbus
  • 2 takjes munt

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 5 minuten ontdooien.
  • Snijd de plakjes diagonaal doormidden en leg ze op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk de bladerdeegdriehoekjes dun met de losgeklopte eierdooier.
  • Strooi er 2 eetlepels suiker over.
  • Bak de driehoekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Breng de helft van de aardbeien met 100 ml water en de helft van de suiker aan de kook in een pan en laat het op hoog vuur ongeveer 1 minuut goed doorkoken.
  • Pureer de aardbeien tot een gladde saus in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Zeef de saus boven een kom.
  • Smelt de resterende suiker in een pan met dikke bodem op matig hoog vuur tot het lichtbruin kleurt, blijf roeren.
  • Voeg al roerend de aardbeiensaus en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf roeren tot alle gestolde stukjes zijn opgelost.
  • Roer de groene peperkorrels erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen.

BEREIDEN:

  • Halveer de rest van de aardbeien.
  • Verdeel de saus over het midden van vier borden.
  • Leg de aardbeien als een ring rond de saus.
  • Leg de onderste helften van de bladerdeegdriehoekjes in de saus.
  • Schep een bolletje roomijs op de onderste helften.
  • Leg de bovenste helften schuin op de roomijsbolletjes.
  • Garneer met toefjes slagroom en een blaadje munt.

Notities

Serveer dit heerlijke dessert direct na het bereiden voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g

Aardbeien rabarbertaart

Aardbeien rabarbertaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

voor het deeg

  • 200 g gezeefde bloem
  • 50 g amandelpoeder
  • 100 g fijne griessuiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 ei
  • 150 g malse boter

voor de vulling

  • 750 g aardbeien
  • 1 kg rabarber
  • 6 blaadjes rode gelatine
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • sap van 1 citroen
  • 150 g fijne griessuiker
  • 300 g dubbele room
  • 2 eetlepel(s) aardbeienjam
  • 2 eetlepel(s) gebrande nootjes
  • 2 dl verse room

Instructies

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg goed door, rol het uit en bekleed daarmee een springvorm.
  • Vorm een 3 cm hoge rand.
  • Prik de deegbodem een paar keer in met een vork, beleg met aluminiumfolie en gedroogde bonen en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Bak 20-25 minuten in de op 200°C voorverhitte oven en laat afkoelen.
  • Maak de gewassen rabarber schoon, snijd klein en stoof 5 minuten in 1 dl water.
  • Los de voorgeweekte en uitgeknepen gelatine op in de rabarber.
  • Voeg de helft van de schoongemaakte, kleingesneden aardbeien toe, breng op smaak met citroensap en suiker en pureer met de staafmixer.
  • Spatel er vervolgens de opgeklopte dubbele room door.
  • Schep het romige vruchtenmengsel in de deegbodem en laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de springvorm, bestrijk de taartrand rondom met licht verwarmde aardbeienjam en bedek met gebrande nootjes.
  • Klop de verse room stijf met suiker naar smaak .
  • Garneer de taart met toefjes slagroom en de rest van de aardbeien.

Creme Bruleé van Hetty van Es

Creme Bruleé van Hetty van Es

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 dl. volle melk
  • 2 ½ dl. room
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 100 gram suiker
  • 5 eierdooiers.
  • 4 eetlepel(s) rietsuiker

Instructies

  • Merg uit het vanillestokje schrappen.
  • Het stokje aan de melk toevoegen.
  • Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen.
  • Langzaam laten afkoelen.
  • Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven.
  • Al roerend de room erbij gieten.
  • Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer.
  • Het mengsel overdoen in ramekins (kleine potjes van glas of porselein) en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden, afgedekt met aluminiumfolie.
  • Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
  • Presentatie:
  • De creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren.
  • Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.

Tomaten broodjes(rolletje)

Tomaten broodjes(rolletje)

Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Hartige taart, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Deeg

  • 330 g bloem
  • 35 g suiker
  • 7 g gist gedroogde
  • 6 g zout
  • 1 eetlepel(s) oregano gedroogde
  • 35 g boter
  • 1 ei
  • 180 ml melk
  • 1 eidooier om te bestrijken
  • boter om in te vetten

Pesto

  • 12 blaadjes basilicum
  • 60 g pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • 12 pruim trostomaten

Instructies

Deeg

  • Kneed voor het deeg de ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Als je dit doet met een elektrische mixer blijft het deeg mooi koel en kneed het makkelijker.
  • Vorm het deeg tot een bal en leg in een met olie ingesmeerde kom.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat circa 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Pesto

  • Maal de basilicum, pijnboompitten en knoflook fijn met behulp van staafmixer, blender of vijzel en roer de olie erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  • Vet de cup caketray in met boter.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en bestrijk met de pesto.
  • Snijd de plak in 12 lange banen van circa 4 cm breed. Rol de banen op.
  • Zet de banen met de spiraalkant naar beneden in de cup caketray.
  • Druk er aan de bovenkant een pruim trostomaat in.
  • Laat het deeg nog circa 30 minuten rijzen onder een vel ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 180 º C.
  • Bestrijk de brood rolletjes met het eidooier mengsel en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de brood rolletjes uit de vorm en garneer met een blaadje basilicum.

Preisoep van Hetty van Es

Preisoep van Hetty van Es

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • prei
  • ¼ selderijstengel
  • 1 kleine ui
  • ½ kleine aardappels
  • 250 ml water
  • ½ blokjes groentenboullion

Instructies

  • Was de groenten en snij deze klein.
  • Fruit met een klein beetje olie de uien aan en voeg erna de selderij toe en laat deze even meefruiten.
  • Voeg de prei en aardappel toe en laat ook deze even meebakken.
  • Voeg water en bouillonblokje toe en laat ongeveer 10 tot 15 minuten koken tot alles gaar in.
  • Maak het geheel fijn met een staafmixer en zeef de soep (in de zeef blijft de pulp achter)

Notities

Wil je de soep wat romiger hebben kun je bij het serveren een scheutje melk of magere kookroom toevoegen.

Smoothie passievrucht en vanille

Smoothie passievrucht en vanille

Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Smoothies
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 6 sinaasappels
  • 1 limoen
  • 4 passievruchten
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml halfvolle vanilleyoghurt

Instructies

  • Snijd de bananen in plakjes en leg ze in 1 laag in een schaal.
  • Zet de banaanplakjes minimaal 1 uur in de diepvries.
  • Pers de sinaasappels, de limoen en de passievruchten uit.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.
  • Doe het fruitsap, de bevroren banaan, de yoghurt en het vanillemerg in een blender en
  • meng alles op de hoogste stand tot een gladde smoothie.
  • Of doe dit met de staafmixer in een hoge mengbeker (eventueel verdeeld over meer porties).
  • Schenk de smoothie in een feestelijke kan of in 8 hoge glazen met een dik rietje.

Mozerellamousse

Mozerellamousse

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bol mozzarella
  • beker slagroom 250 ml
  • peper & zout
  • 1 doosje Tomberries kleinst tomaatjes
  • flink wat Basilicumblaadjes
  • 1 doosje Krustader van Ikea

Instructies

  • Begin met het maken van de mozzarellamousse.
  • Snijd de twee mozzarellabolletjes in stukken en doe ze in de keukenmachine,
  • doe er ongeveer 200 ml slagroom bij.
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie mousse hebt.
  • Als ie nog te dik is, kun je er eventueel nog wat slagroom bij doen.
  • Breng de mousse flink op smaak met peper en zout. Als je een spuitzak met spuitmondje hebt,
  • stop dan – indien nodig – eerst het spuitmondje in de zak en vul de zak vervolgens met de mousse.
  • Leg er een knoop in of sluit de zak goed af en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Vul vervolgens de pasteibakjes met een flinke dot van het mozzarellamengsel.
  • Maak het geheel af met twee of drie kleine pomberries en een blaadje basilicum.
  • Draai er met de pepermolen nog wat verse peper overheen en je hapjes zijn klaar!

Koolhydraatarme pannenkoeken

Koolhydraatarme pannenkoeken

Recept categorieën: Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella
  • 2 eieren
  • cocos olie

Instructies

  • De mozzarella en de eieren gaan samen in de kom.
  • Met een staafmixer meng je alles tot een glad geheel.
  • Kokos olie in de pan en op een laag vuur bakken zoals bij een normale pannenkoek.
  • Heb je trek in een hartige pannenkoek?
  • Snij een plakje kipfilet in reepjes.
  • En bak deze even aan beide kanten vóórdat je de pannenkoek bakt!
  • Maak de pan schoon en bak dan de pannenkoek.
  • Voordat de bovenkant droog is leg je de gebakken kipfilet reepjes op de pannenkoek.
  • Draai als de bovenkant bijna droog is.

Piri-piri kippensoep

Piri-piri kippensoep

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
wachten45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Soep
Servings: 6 grote kommen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode pepers
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl Grof zeezout
  • 1 tl gedroogde oregano of blaadjes van 4 takjes verse oregano
  • 1 el rode wijnazijn
  • olijfolie
  • 8 kippenpoten of 4 -bouten
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 5 flinke trostomaten in blokjes
  • 1 flinke ui in dunne halve maantjes
  • 500 gram vastkokende aardappels in kleine blokjes (kan gewoon met schil)

optioneel:

  • 1 extra rawit peper als je echt van pittig houdt

Instructies

  • Hak de pepers en knoflook grof en maal helemaal fijn met het laurierblad, paprikapoeder, zeezout, oregano, azijn en een flinke scheut olie.
  • Het eindresultaat moet een smeuïge marinade zijn.
  • Leg de kippenpoten in een platte schaal en smeer ze helemaal in met 2/3 van de marinade.
  • Dek af en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast, maar liever nog de hele nacht.
  • Zet een soeppan op het vuur en fruit de overgebleven 1/3 van de marinade in een scheutje olijfolie.
  • Leg de kippenpoten in de pan, inclusief de marinade, en bak ze rondom bruin aan.
  • Schep uit de pan.
  • Fruit de wortel en tomaat een paar minuten in de pan terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de kip weer toe en schenk er 1 tot 1,5 warm water bij totdat alles onder staat.
  • Breng aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  • Haal de kippenpoten uit de bouillon en laat iets afkoelen.
  • Verwijder daarna het vel en pluis het vlees fijn. Zet apart.
  • In de tussentijd haal je een staafmixer door de bouillon en schenk je deze daarna door een (bol)zeef in een kom. Goed aandrukken zodat al het vocht uit de groenten door de zeef gaat.
  • Zet de soeppan weer op het vuur.
  • Fruit de ui met een snufje zout 5 minuten op laag vuur in een scheut olijfolie.
  • Schenk daarna de bouillon erbij en roer de blokjes aardappel erdoor.
  • Laat dit circa 15 minuten koken totdat de aardappel beetgaar is.
  • Roer daarna de kip erdoor en warm nog even door.
  • Proef de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
  • Schenk de soep in kommen, garneer eventueel met blaadjes oregano en geniet!

Lijnzaadcrackers en avocado-banaanspread

Lijnzaadcrackers en avocado-banaanspread

Recept categorieën: Lunch
Servings: 12 crackers
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g lijnzaad heel
  • 100 g lijnzaad gebroken
  • 50 g boekweitmeel
  • 150 ml water
  • snufje Keltisch zeezout of scheutje tamari
  • 6 gr Nori zeewier helemaal fijngesnipperd

Voor de avocado-banaanspread:

  • 1 banaan vlak voor bereiding gepeld
  • 1 avocado vlak voor bereiding geschild, pit eruit
  • handvol spinazie
  • 2 eetlepel(s) havermout
  • 1 kleine citroen sap en rasp er van
  • 2 eetlepel(s) hennepzaad gepeld
  • 1 eetlepel(s) citroenverbena gedroogde verveine, uit theezakjes of witte thee (of 1 theel gemalen korianderzaad)
  • snufje zout
  • 1 theel lijnzaadolie
  • 1 theel hennepolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 50ºC.
  • Meng alle ingrediënten voor de crackers in een kom.
  • Laat een paar minuten staan.
  • Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog is, het moet smeuïg zijn.
  • Spreid het crackermengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er met een spatel een vierkant blok van. Bedek met folie en rol plat met een deegroller.
  • Verwijder de folie en snijd in ca. 12 repen.
  • Zet de crackers ca. 1 uur in de oven om in te drogen.
  • Let op: ze blijven een beetje klef, ze drogen verder in tijdens het bewaren in de koelkast (een droogoven werkt natuurlijk nog beter).
  • Pureer voor de spread alle ingrediënten in een blender of staafmixer.
  • Leg de avocadopit erin tegen verkleuring.