Basilicum spinaziesoep

Basilicum spinaziesoep

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram gehakte diepvries spinazie
  • 1 ui
  • 2 kruimige aardappels
  • 1 liter water
  • 2 bouillon blokjes
  • 15 gram verse basilicum
  • 125 gram creme fraiche
  • Boter om in te bakken

Instructies

  • Snijd de ui fijn en bak ze in een pan met boter glazig.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  • Voeg de aardappel en spinazie toe aan de ui.
  • Giet het water er bij, breng aan de kook en verkruimel het bouillonblokje er bij.
  • Zet het vuur laag en laat alles 15 min zachtjes doorkoken.
  • Voeg de basilicumblaadjes bij de soep en pureer met een staafmixer tot en gladde groene massa.
  • Roer de creme fraiche door de soep of schep in ieder kommetje apart een schep creme fraiche bovenop de soep.

Snert van Hetty van Es

Snert van Hetty van Es

Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 3 liter bouillon van 2 biologische bouillonblokjes of 5 el veggie poeder mix
  • 1 grote winterwortel
  • 1 zoete aardappel
  • 1 grote ui
  • 300 gram knolselderij
  • 3 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurier bladen
  • 1 tl geelwortel cayennepeper en kerriepoeder
  • 120 gram witte bonen uit een pot
  • 2 takjes tijm
  • handje vol peterselie
  • 6 sprietjes bieslook garnering

Instructies

  • Kook de spliterwten in de bouillon met de laurierbladen in 30 minuten gaar.
  • Schep het schuim van de pan.
  • Het schuimen stopt meestal nadat je het 10 minuten hebt gekookt.
  • Snijd ondertussen de winterwortel, zoete aardappel, uien, knolselderij en peterselie in kleine stukjes.
  • Knijp de knoflook fijn met een pers.
  • Voeg de groenten en de kruiden toe aan de bouillon en kook alles vervolgens nog 45 minuten zachtjes op een laag vuurtje.
  • Haal de laurier bladen uit de soep en mix daarna alles met een staafmixer (optioneel).
  • Serveer de soep in een kom en knip er bieslook overheen.

Gezonde Turkse linzensoep met yoghurt

Gezonde Turkse linzensoep met yoghurt

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 kommen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram rode linzen
  • Twee uien
  • 6 teentjes knoflook
  • Halve rode peper
  • Klont roomboter
  • 2 eetlepel(s) tomatenpuree
  • Turkse yoghurt
  • 6 tl paprikapoeder
  • 6 tl gemalen komijnzaad
  • 2 blokjes groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Eventueel
  • brood om er bij te serveren

Instructies

  • Zet de waterkoker aan met water voor zes mokken.
  • Snijd de knoflook, ui en de halve peper fijn, hoe fijner hoe beter.
  • Bak eerst de ui totdat deze glazig wordt en voeg dan de peper en knoflook toe.
  • Bak dit even mee totdat de kleur goed is, kijk uit dat de ui en knoflook niet aanbrandt, want dan krijgt het een bittere smaak. Als dit goed is, voeg je zes mokken water toe.
  • Voeg de paprikapoeder, de bouillonblokjes en de linzen toe als het water kookt.
  • Doe een deksel op de pan en laat het drie kwartier koken, wel af en toe even doorroeren.
  • Na veertig minuten verwarm je de roomboter en doe je hier het komijnzaad bij, totdat je het gaat ruiken.
  • Nadat je de tomatenpuree er door hebt geroerd kun je dit aan de soep toevoegen.
  • Roer het er langzaam doorheen. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  • De linzen worden tijdens het koken wel zacht, maar blijven nog wel in hun eigen vorm.
  • Om er een gladde soep van te maken zet je de staafmixer er even op, of doe je de soep in een blender.
  • Als de Turkse linzensoep in een kom zit, doe je er een paar lepels Turkse yoghurt op.
  • Dit smelt lekker weg in de soep en geeft een heerlijke smaak.
  • Strooi er eventueel nog wat peper of paprikapoeder over.
  • Dit recept voor Turkse linzensoep is voor vijf á zes goede kommen soep.
  • Met een broodje erbij om te dippen of met iets lekkers als kruidenkaas erop, heb je hier een hele maaltijd aan!

Verse pindasaus (vegan)

Verse pindasaus (vegan)

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 flinke eetlepels pindakaas
  • 10 takjes koriander
  • 2 Spaanse pepers zaadlijsten verwijderd
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel(s) tamari sojasaus
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) kokosbloesemsuiker
  • stukje gember van 2cm
  • sap van 1 limoen

Instructies

  • Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een lobbige saus.
  • Eventueel kun je wat water toevoegen als je de saus te dik vindt.
  • Voeg dan naar smaak wat extra tamari of ketjap manis toe als je de smaak wat flauw vindt.
  • Dit is het. Zelfgemaakte verse pindasaus!

Eggs Benedict

Eggs Benedict

Recept categorieën: Ei
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 english muffins
  • 4 plakken ham
  • 4 eieren
  • 4 el azijn
  • peper uit de molen
  • Voor de hollandaise saus
  • 2 eidooiers
  • 1 tl azijn of citroensap
  • 1 tl water
  • 150-200 gram boter
  • snuf zout

Instructies

  • Breng in een ruime pan ca 2 liter water met 4 el azijn aan de kook, zet het vuur zachter en houd het water tegen de kook aan.
  • Toast ondertussen de doormidden gesneden english muffins in de broodrooster
  • Smelt de boter in een steelpannetje waaruit je gemakkelijk kunt schenken.
  • Doe in de beker van je staafmixer of de kom van je blender de eidooiers met het azijn, water en een flinke snuf zout
  • Breek een ei in een kopje.
  • Roer flink in de pan met water zodat er een kleine draaikolk ontstaat.
  • Giet het ei uit het kopje daarin en pocheer het ei totdat het eiwit rondom de dooier gestold is.
  • Haal het ei met een schuimspaan eruit.
  • Pocheer zo alle eieren stuk voor stuk.
  • Leg op elk stuk geroosterde english muffin een plak ham en leg daarop een gepocheerde ei.
  • Mix ondertussen de eidooiers met de staafmixer of de blender licht schuimig en voeg al mixend langzaam de warme gesmolten boter toe.
  • Je zult merken dat de hollandaise saus dik wordt, zodra je ‘m goed van structuur vind stop je met het gieten van de boter en zet je de mixer uit.
  • Het mag een vloeibare mayonaise achtige consistentie hebben
  • Schenk de hollandaise saus over de eieren en bestrooi met vers gemalen peper
  • Serveer direct

Paprika-tomatensoep

Paprika-tomatensoep

Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 250 gram tomatenblokjes zonder zout
  • cayennepeper
  • 1 bosuitje of 6 sprieten bieslook
  • 5 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de paprika in de tomatenblokjes met 50 ml water in 5 minuten gaar.
  • Was de bosui of het bieslook en knip het in ringetjes.
  • Hak de olijven in stukjes.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en warm het weer even door.
  • Verdeel de soep over 2 kommen en strooi er de bosui en de stukjes olijf over.

Pompoensoep met prei

Pompoensoep met prei

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen ca. 800 gram
  • 1 ui
  • 3 theelepel ras el hanout of kerriepoeder
  • 2 eetlepel(s) olie
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 dunne prei
  • 150 gram tofu
  • 4 takjes bladselderij
  • 3 eetlepel(s) halfvolle yoghurt
  • 4 sneetjes roggebrood
  • halvarine
  • 2 plakken friese nagelkaas 20+

Instructies

  • Boen de pompoen onder stromend water goed schoon.
  • Snijd de pompoen in parten en verwijder de draden en pitten.
  • Snijd de parten in blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem klein.
  • Fruit de ui met 2 theelepels ras el hanout in 1 eetlepel olie goudgeel.
  • Voeg de pompoen toe met 400 ml water en het stukje bouillontablet.
  • Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten.
  • Pureer de massa in een keukenmachine of met de staafmixer.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
  • Breng de soep met de prei weer aan de kook en kook de soep nog een paar minuten.
  • Snijd de tofu in kleine blokjes en bestrooi ze met de rest van de ras el hanout.
  • Bak de tofu in de rest van de olie bruin.
  • Roer de tofu door de soep en maak hem op smaak met wat peper en evt. wat ras el hanout.
  • Besmeer 2 sneetjes roggebrood met halvarine en beleg ze met kaas.
  • Leg de andere sneetjes erop en snijd ze een keer door.
  • Was de selderij en knip de blaadjes klein.
  • Meng de yoghurt met de selderij en schep dit aan tafel op de soep.
  • Geef het roggebrood er bij.

Chocoladepasta met avocado en banaan

Chocoladepasta met avocado en banaan

Recept categorieën: Broodbeleg
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe banaan
  • 3 volle tl cacaopoeder cacaopoeder zonder suiker gebruiken
  • 3 tl vloeibare zoetstof
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in diepe kom en pureer deze met de staafmixer tot een smeuïge pasta.
  • Je kunt de pasta tenminste 4 dagen in de koelkast bewaren bewaren.

Gezonde chocoladepasta met kikkererwten

Gezonde chocoladepasta met kikkererwten

Recept categorieën: Broodbeleg
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 360 gram kikkererwten
  • 4 el cacaopoeder *Cacaopoeder zonder suiker gebruiken.
  • 4 tl zoetstof
  • 1 eetlepel honing
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in diepe kom en pureer deze met de staafmixer tot een smeuïge pasta.
  • Deze kan je een week bewaren in koelkast

Watermeloen drankje

Watermeloen drankje

Recept categorieën: Koude Dranken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ watermeloen vruchtvlees minimaal 1 uur koud laten worden in koelkast.
  • 6 muntblaadjes

Instructies

  • Pureer de koude meloen en de muntblaadjes zo glad mogelijk.
  • Giet in een glas en klaar is kees.
  • Garneer met een stukje meloen op de rand van het glas.