Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen Gemarineerd in Citroengras Siroop

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 stengels citroengras sereh
  • 100 g suiker
  • 2 kleine galiameloenen
  • Gedroogd chilipepertje optioneel

Instructies

  • Halveer de citroengrasstengels, plet ze lichtjes en snijd ze in grove stukken.
  • Breng in een steelpannetje het citroengras samen met de suiker en 200 ml water aan de kook.
  • Roer constant totdat alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de citroengrassiroop afkoelen.
  • Halveer de meloenen, schep de zaadjes eruit met een lepel en snijd elke helft in 8 dunne parten.
  • Snijd het vruchtvlees los van de schil.
  • Leg de meloenparten in een grote lage schaal en giet de afgekoelde citroengrassiroop erover.
  • Dek af en marineer 2-3 uur in de koelkast, waarbij je af en toe de meloenparten voorzichtig omdraait in de siroop.
  • Schep de meloenparten met een schuimspaan uit de siroop en rangschik ze op vier borden.
  • Schenk de siroop door een zeef en schep 1-2 eetlepels over elk bord met meloen.
  • Maal een beetje gedroogde chilipeper erboven (optioneel).

Notities

Als je niet van pittig houdt, kun je de meloen bestrooien met muntsuiker. Maal hiervoor de blaadjes van ½ zakje verse munt (à 15 g) fijn in een vijzel met 4 eetlepels suiker. Strooi de groene suiker over de meloenparten.
Als wijnadvies past een lichtzoete, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti perfect bij dit dessert. De verfrissende smaak van de wijn zal de citroengras en meloen accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 2g | Zout: 0.01mg | Sugar: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Tonijn met Peperkorstje en Krokante Röstipunten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kleine vastkokende aardappels of 2 grote
  • 2 takjes tijm blaadjes
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 4 tonijnsteaks
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 6 el vierseizoenenpeperkorrels
  • 37½ g veldsla

Instructies

  • Schil en was de aardappels.
  • Rasp de aardappels grof en spoel de rasp in een zeef met koud water af.
  • Laat de rasp goed uitlekken en druk het vocht eruit.
  • Dep de rasp droog.
  • Meng de blaadjes tijm, zout en peper door de aardappelrasp.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Strooi de aardappelrasp gelijkmatig over de bodem van de pan en druk het met een spatel plat tot een rösti.
  • Bak de rösti tot de onderkant goudbruin is.
  • Keer de rösti voorzichtig met behulp van een deksel en bak ook de andere kant goudbruin.
  • Voeg indien nodig meer olie toe.
  • Laat de rösti op een platte schaal met keukenpapier glijden en zet het op een koele plek (niet in de koelkast) tot gebruik.
  • Laat de tonijnsteaks op kamertemperatuur komen.
  • Marineer het sjalotje in de witte-wijnazijn.
  • Stamp in een vijzel de peperkorrels grof (of wikkel de peperkorrels in een theedoek en plet ze met een deegroller).
  • Bestrijk de tonijnsteaks met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi met zout en druk de geplette peper stevig in de vis.
  • Verhit dezelfde koekenpan en verwarm de rösti zonder olie op matig vuur tot het weer warm en krokant is.
  • Verhit een grillpan en bak de tonijnsteaks rondom bruin en van binnen rosé in 4-5 minuten.
  • Verdeel de rösti en de tonijn over vier grote, warme borden.
  • Meng de veldsla met het gemarineerde sjalotje in azijn, ½ eetlepel olie, zout en peper, en serveer deze naast de tonijn en rösti.

Notities

Wijnadvies:

De stevige textuur en de smaak van de tonijn met het peperkorstje vragen om een medium tot volle witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen complementeren de smaken en vormen een mooie aanvulling op het gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Sugar: 2g