Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel

Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel

Een rijke, heldere kalfsbouillon met verse groenten en kruidige kervel, ideaal voor koude dagen.
Bereidingstijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Kalfsvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kg kalfsbotten in stukken
  • 1 kg kalfsschenkel in schijven
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g uien grof gesneden
  • 200 g worteltjes grof gesneden
  • 500 g bleekselderij grof gesneden (200 g + 300 g verdeeld)
  • 3 teentjes knoflook gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • takjes peterselie, optioneel
  • Zout
  • 5 peperkorrels geplet
  • 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 2 eiwitten
  • 200 g prei in dunne ringen
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en besprenkel met olie.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 20-30 minuten tot ze bruin zijn.
  • Doe de kalfsbotten en kalfsschenkel in een soeppan.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de braadslede en bak kort aan.
  • Roer aanbaksels los met water en voeg samen met 4 liter water toe aan de soeppan.
  • Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
  • Bak de ui, wortel en 200 g selderij in boter 5 minuten zachtjes aan.
  • Voeg deze samen met de knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), 1 theelepel zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
  • Laat 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
  • Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek om de vaste delen te verwijderen.
  • Klaren van de bouillon: Laat de bouillon afkoelen.
  • Voeg de soepgroenten, het gehakt en de eiwitten toe en roer door.
  • Breng de bouillon langzaam aan de kook, al roerende.
  • Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
  • Zeef opnieuw.
  • Laatste hand: Snijd de resterende selderij in dunne reepjes.
  • Voeg deze samen met de prei toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi royaal met fijngehakte kervel en serveer warm, eventueel met broodjes.

Notities

Wijnadvies
Schenk een lichte en soepele witte wijn zoals een Pinot Blanc, die de delicate smaken van de bouillon aanvult.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 16g | Vet: 10g | Zout: 400g | Sugar: 3g

Speltbrood

Speltbrood

Recept categorieën: Brood
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram speltmeel
  • 2 theelepels broodzout te koop bij de warme bakker
  • 1 zakje droge gist
  • 1 theelepel olie koudgeperste
  • 3 deciliter lauwwarm water

Instructies

  • Vet een broodblik in met olie.
  • Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom.
  • Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg.
  • Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat.
  • Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek.
  • Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
  • Bak het brood in 45-55 minuten gaar.
  • Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in.

Spaans Spek

Spaans Spek

Een traditioneel Brabants gerecht van brood, appels en verse worst, gekookt in één pan.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur
rijstijd1 uur
Recept categorieën: Brood, Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • vochtige doek

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • 500 g verse worst
  • 50 g verse gist
  • 1,5 kg zoete appels
  • Stroop
  • 1 tl zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom.
  • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
  • Breek de eieren erbij en maak vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een glad beslag.
  • Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Schil de appels, doe ze in een pan met een dikke bodem met wat water en leg de worst erop.
  • Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe het beslag in de pan op de appels met de worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes doorkoken.
  • Kijk tijdens het koken niet meer in de pan, want dan zakt het beslag in.
  • Haal na 2 uur het brood uit de pan.
  • Snijd het brood in plakken, serveer met warme stroop en geef de appels en worst er apart bij.

Notities

Serveertip:
In plaats van stroopsaus kan ook kaneelsaus of boter met suiker worden geserveerd.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een Pedro Ximénez sherry.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 120g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Basisdeeg voor luchtige Bah Pao

Basisdeeg voor luchtige Bah Pao

Dit basisdeeg voor Bah Pao zorgt voor heerlijk luchtige gestoomde broodjes. Ideaal om te vullen met een hartige of zoete vulling naar keuze!
Recept categorieën: Basisrecept, Brood
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 stuks
Calories: 160kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist of 10 gram droge gist
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker
  • Snufje zout
  • 3 deciliter lauw water

Instructies

  • Los de verse gist op in ½ deciliter lauw water en roer goed door.
  • Doe de bloem in een beslagkom en voeg de opgeloste gist toe.
  • Voeg het ei, de suiker en een snufje zout toe.
  • Meng beetje bij beetje de rest van het lauwe water erbij en kneed tot een soepel deeg.
  • Kneed het deeg stevig door tot een elastische bal ontstaat.
  • Leg het deeg in een beslagkom en dek af met een vochtige doek.
  • Laat het deeg rijzen op een warme plek gedurende 1,5 uur, of tot het verdubbeld is in volume.
  • Voor een diepere smaak kan het deeg een nacht rijzen in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Gebruik dit basisdeeg om Bah Pao te vullen met bijvoorbeeld gekruid gehakt, kip, groenten of een zoete vulling zoals rode bonenpasta.
Wijnadvies:
Niet van toepassing. Bah Pao wordt traditioneel geserveerd met thee of een lichte bouillon.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g