Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus
Een feestelijke parelhoen gevuld met abrikozen en knapperig spek, geserveerd met een frisse sinaasappelsaus. Een perfect hoofdgerecht voor een luxe kerstmaaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote parelhoen
- 50 g rookspekblokjes
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 g abrikozen kleingesneden
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie gehakt
- 75 g gemalen amandelen
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 g boter
Maak de parelhoen schoon, verwijder eventuele veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
Bak de spekjes zachtjes knapperig in een pan, voeg de gehakte sjalotjes en geperste knoflook toe en bak kort mee.
Roer de kleingesneden abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen, zout en peper door het spekmengsel.
Vul de parelhoen met dit mengsel en druk de vulling goed aan.
Sluit de openingen met cocktailprikkers.
Beleg de parelhoen met 40 g boter in plakjes en braad hem in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 1 uur.
Bedruip de parelhoen af en toe met het vet.
Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
Voeg de gevogeltefond en witte wijn toe en breng aan de kook.
Laat de saus tot ongeveer 3 dl inkoken.
Klop van het vuur af de rest van de boter in klontjes door de saus.
Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer met de vulling en wat saus.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals een Champagne Brut, die goed past bij de sinaasappelsaus en de rijke smaak van de parelhoen.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / wildschaar
Kip in paprika tomatensaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
wachten50 minuten min
Servings: 4
Calories: 595kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote kip 1200 g
- 1 ui
- 2 rode paprika's
- 4 teentjes knoflook
- zout
- 1 dl olijfolie
- 100 g spekblokjes
- 2 blikken gepelde tomaten a 400 g
- 1 laurierblad
- ½ theelepel tijm
- cayennepeper
- versgemalen peper
Voorbereiden
Kip met wildschaar (of scherp, stevig mes) in 8 stukken verdelen.
Ui pellen en in ringen snijden.
Paprika's wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
Knoflook pellen en fijn hakken.
Kip bestrooien met snufje zout en peper.
Bereiden
In ruime (braad)pan helft van olie verhitten.
Stukken kip erin doen en aan beide kanten bruin bakken; af en toe keren.
Spek 3 minuten meebakken.
Met schuimspaan kip en spek uit pan scheppen.
Braadvet uit pan gieten (wordt niet meer gebruikt) en pan schoonvegen met keukenpapier.
Rest van olie in dezelfde pan verhitten.
Ui, paprika en knoflook 5 minuten zachtjes bakken.
Tomaten, laurier, tijm, zout en peper toevoegen.
Aan de kook brengen.
Kip en spek terugdoen in pan en kip in 50 minuten zachtjes gaar laten sudderen.
Regelmatig keren.
Op smaak brengen met cayennepeper.
Serveren met rijst en salade.
Calories: 595kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 46g
Receptenplein.nl
Home / wildschaar
Gevulde Parelhoen met Abrikozen en Sinaasappelsaus
Een feestelijk gerecht van parelhoen, gevuld met zoete abrikozen en geserveerd met een verfijnde sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote parelhoen
- 50 gram rookspekblokjes
- 2 sjalotten fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 gram abrikozen fijngehakt
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 75 gram gemalen amandelen
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 gram boter
Maak de parelhoen schoon, verwijder achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
Bak de spekblokjes zachtjes knapperig met de gehakte sjalotten en geperste knoflook.
Voeg de fijngehakte abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen en zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.
Vul de parelhoen hiermee en druk de vulling goed aan.
Steek de nek en het achterstuk goed dicht met cocktailprikkers.
Beleg de parelhoen met plakjes boter en braad hem in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur gaar.
Bedruip de parelhoen af en toe met het vrijgekomen vet.
Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
Roer de aanbaksels los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
Breng het met gevogeltefond en witte wijn aan de kook op hoog vuur en laat de saus tot 3 dl inkoken.
Klop van het vuur af de rest van de boter, in klontjes gesneden, erdoor.
Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.
Serveertip:
Serveer de gevulde parelhoen met geurige pilav-rijst en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit gerecht, dankzij de rijke saus en de subtiele zoetheid van de abrikozen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / wildschaar