VALESS rolls met roergebakken witlof

VALESS rolls met roergebakken witlof

Recept categorieën: Groenten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g aardappels
  • 600 g witlof
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ theelepel tijm
  • 1 deciliter groentenbouillon
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 pakje VALESS rolls gekruid
  • 2 eetlepel vloeibare margarine
  • zout en peper

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Verwijder de lelijke blaadjes van de witlof.
  • Snijd de witlof in reepjes van 1 cm breed.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de witlof met de tijm in ca. 5 minuten beetgaar.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Verhit de margarine in een koekenpan en bak de Valess rolls op middelhoog vuur in maximaal 5 minuten goud-bruin.
  • Neem de rolls uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de bouillon en de mosterd toe aan het braadvet en roer de aanbaksels los.
  • Serveer de rolls met de roergebakken witlof, de aardappelen en de jus.

Peperoni ripieni

Peperoni ripieni

Gevulde paprika’s een keuze die we voor de lezer van il Tramonto gemaakt hebben vanuit de gedachte dat het smakelijk moet zijn, licht verteerbaar, gezond, Italiaans en natuurlijk passend bij een lekker wijntje uit Friulië of – deze keer ook passend – met een lekker vers getapt biertje.
Overigens met groente van het seizoen! Bovendien ziet het er ook nog eens vrolijk en uitnodigend uit om klaar te maken en om te verorberen. Zeg eens zelf, is het geen plaatje?!
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 paprika’s bijv. rood, groen en geel
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 rijpe tomaten
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 250 gram gehakt Italiaans salsicciagehakt
  • verse kruiden uit de tuin bieslook, tijm, rozemarijn
  • tomatenpuree dubbel geconcentreerd
  • bouillonpoeder
  • olijfolie extra vergine

Instructies

  • Met uitzondering van de paprika’s snij je de groente – samen met het gezin onder het genot van een Prosecco – in kleine stukjes (zie foto).
  • De paprika’s snij je doormidden zodat je 2 gelijke helften krijgt en je haalt de zaden eruit.
  • Laat je door de warmte niet gek maken zoals ik, want ik begon ook de gele paprika in kleine stukjes te snijden.
  • Fout, niet doen!
  • Daarom hadden wij geen gelijk aantal halve paprika’s voor ons beiden.
  • Niettemin zagen de kleine stukjes paprika in de prut er wel fleurig uit.
  • Maak wat extra wortels schoon en knabbel die gezellig op tijdens de voorbereidingen!
  • Neem een wokpan en plaats die op je gaspit in de buitenkeuken.
  • Als de pan heet is doe dan het gehakt erin.
  • Zorg dat het vlees goed kan aanbraden (en niet gaat koken) en toch niet zwart wordt.
  • Pers dan de knoflook uit boven de pan en verdeel het al roerend door het gehakt.
  • Zorg dat de knoflook kan mee braden. Gooi de stukjes wortel er nu bij want die hebben even nodig om te garen.
  • Na 3 minuten flink meebraden, mag je de stukjes ui erbij doen.
  • Goed roeren en zorg dat de ui glazig wordt.
  • Onze vlam van het gaspit is heel krachtig, daarom zetten wij de pit nu iets lager.
  • Let dus op dat je de goede vlam onder de wok houdt, niet te groot en niet te klein.
  • Al roerend doe je de stukjes courgette (en wij dus ook stukjes gele paprika) erbij.
  • Als alles doorgeroerd is kunnen de stukjes tomaat erbij.
  • Na 1 minuut doorroeren kun je de kruiden erbij snipperen.
  • Het moment van proeven is dan ook aangebroken.
  • Want al proevend ga je de prut als een waardige chef-kok afmaken.
  • Niet te veel kruiden en zeker niet te weinig.
  • Hoeveel bouillonpoeder doe je erbij?
  • Wat jezelf prefereert.
  • En dan neem je de dubbel geconcentreerde tomatenpuree en al proevend bepaal jezelf hoeveel erbij moet.
  • Koken is PROEVEN en niet alles gewoon erin kwakken!
  • Bij gebruik van de tomatenpuree kan het gebeuren dat de prut teveel indikt.
  • Doe er dan een beetje water bij (bier mag ook) en let op dat het niet te waterig wordt.
  • De groente/gehaktvulling moet namelijk niet te droog en niet te nat zijn, omdat je hiermee de halve paprika’s gaat vullen.
  • Is de gehaktvulling op smaak en nu klaar?
  • Gas uitzetten en doe er dan een flinke scheut olijfolie in en roer het geheel door.
  • Tijd om de paprika’s te vullen.
  • ijk naar de foto: niet te vol doen, dan kan het bij het pruttelen in de oven overlopen.
  • Hoelang nu in de oven (de oven die in de keuken staat, niet die waarin je jezelf bevindt)!
  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Je schuift het plateau op de onderste stand in de oven en laat de oven op 180 graden staan.
  • Laat nu in 20 minuten garen.
  • Kijk tussendoor dat alles goed gaat.
  • Niet te zwart en gaart het voldoende?
  • Koken is ook voortdurend controleren!
  • Als je niet al een Prosecco bij de voorbereidingen en een rosétje tijdens het kokkerellen hebt gedronken, wordt het nu toch echt tijd om iets lekkers te pakken.
  • Maak er een feestje van.
  • Laat een ander de tafel dekken en neem nu even een moment voor jezelf, tussendoor wel wakend op het geheel.
  • En dan ruik je het, de paprika’s zijn lekker gaar en de Italiaanse geuren komen je tegemoet.
  • Tijd om te eten. SMAKELIJK!

Notities

Aangezien wij geen grote eters zijn, houden wij het bij 2 halve paprika’s voor gezien. Bovendien nemen wij dit gerecht als onderdeel van kookwijze Michel Montignac. (Kort uitgelegd voor nu: scheiding van vetten en koolhydraten. In de jaren 90 waren wij 12 kilo afgevallen door deze kookwijze.)
Echter voor grotere gezinnen en hongerige buiken is het aan te raden om couscous of een

Lekkere wokgroenten a la Sandra

Lekkere wokgroenten a la Sandra

(voor 4 personen, 3 punten per persoon)
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram Japanse wokgroenten
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 dessertlepel tuinkruiden bouillonpoeder
  • 2 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 dessertlepel sambal brandal
  • 2 eetlepels Faja Lobi pinda sambal trafassie
  • 100 ml water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve de wokgroenten, in een wok en laat roerbakkend heet worden.
  • Voeg de wokgroenten toe en roerbak een minuut of 10 op hoog vuur.

Hollandse wokgroenten met een oosters tintje

Hollandse wokgroenten met een oosters tintje

Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram Hollandse wokgroenten
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 dessertlepel sambal badjak
  • 1 theelepel becel light
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies

  • Doe de becel, tomatenpuree, sambal badjak en sojasaus in een wok en laat even heet worden.
  • Wok de groenten 3 minuten al roerbakkend op hoog vuur.
  • Voeg een kopje water toe, breng aan de kook en doe een deksel op de wok.
  • Laat 8 minuutjes op laag vuur sudderen.

Gewokte paksoi

Gewokte paksoi

Recept categorieën: Roerbakken / Wokken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 paksoi gesneden, ook het witte gedeelte
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
  • 1 blokje groentebouillon opgelost in een kwart kopje water

Eventueel:

Instructies

  • Doe de sojasaus, ketjap, bouillon en de knoflook in en wok en laat heet worden.
  • Doe de paksoi erbij en wok 5 minuten op hoog vuur

Noedelsoep met paksoi en krabsticks uit de wok

Noedelsoep met paksoi en krabsticks uit de wok

Recept categorieën: Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik paksoi
  • 250 g krabsticks
  • 2 eieren
  • 1 l kippen- of vleesbouillon
  • 250 g gekookte mosselen
  • 4 eetlepel(s) zonnebloem- of arachideolie
  • 2 eetlepel(s) ketjap asin
  • 1 eetlepel(s) kerriepoeder
  • 100 g noedels /eiermie
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie

Instructies

  • Snijd de gewassen paksoi in stukken.
  • Haal de krabsticks uit de plastic hulsjes en snijd ze doormidden.
  • Klop de eieren los met een beetje (koude) bouillon.
  • Verwijder eventuele ongerechtigheden bij de mosselen.
  • Verhit de olie in de wok.
  • Roerbak de paksoi gedurende een minuut of drie.
  • Voeg bouillon, ketjap en kerrie toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en doe de noedels in de hete bouillon.
  • Haal de noedels los met behulp van een vork.
  • Na ongeveer 3 minuten zijn de noedels beetgaar.
  • Dit is het moment om de krabsticks en mosselen toe te voegen.
  • Breng alles opnieuw aan de kook.
  • Roer het eimengsel door de soep.
  • Schep de soep in grote kommen of schalen, of in diepe borden.
  • Strooi er peterselie over.

Notities

Variatietip:

In plaats van losgeklopte eieren kan men aan deze soep ook hardgekookte, gepelde en gehalveerde eieren toevoegen.

Wijnadvies:

Hier charmeert een Riesling van de Rijn of Moezel. Ook een witte Bordeaux, een Entre-Deux-Mers of een Pinot Blanc uit de Elzas zijn hier prima dorstlessers (9-11°C).

Loempiaatjes van Onbekende Auteur

Loempiaatjes van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Bijgerecht, Warme hapjes
Land van herkomst: Oosters
Servings: 10 personen:
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg diepvries (10 plakjes)
  • 1 zakje fijne soepgroenten
  • 125 g taugé
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 1 ½ eetlepel(s) ketjap manis
  • 100 g gerookte kipreepjes
  • 3 eetlepel(s) tomatenketchup
  • mespuntje sambal

Instructies

Eérst de oven...

  • Die warm je voor op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • En op de bakplaat leg je bakpapier.

Dan het aanrecht...

  • Daarop laat je in 10 minuten de plakjes bladerdeeg ontdooien.

En nu even 'roerbakken'...

  • Verhit de olie in een wok, of grote braadpan.
  • Bak de taugé en de soepgroenten ongeveer 30 seconden. (Ja, heel kort!)
  • Je roert én schept de groente steeds door elkaar.
  • Haal de pan van het vuur en schep de ketjap erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen en uitlekken in een zeef.
  • Schep de kipreepjes door de groente.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht.
  • Rol de plakjes met een deegroller uit tot ca. 15 cm bij 15 cm.
  • Schep 2 eetlepels groente-kipmengsel aan één helft van het vierkantje deeg.
  • Klap de andere helft over het mengsel en vouw de rolletjes goed dicht, druk de randen aan met een vork. Zo maak je er 10.
  • Leg ze op de bakplaat.
  • Bestrijk de loempiaatjes aan de bovenkant met een dun laagje olie.
  • In de oven bak je ze in 20 minuten lichtbruin.

Notities

De loempiaatjes zijn warm én koud lekker.
Zoek er een pittig sausje bij.
Of roer een piepklein beetje sambal door een paar eetlepels tomatenketchup.

Kipfilet met couscous van Wouter Westerhoff

Kipfilet met couscous van Wouter Westerhoff

Als je verse kruiden hiervoor gebruikt doe dan een eetlepel gehakte kruiden.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 300 gram cous cous instant
  • 3 tomaten rijpe
  • peper
  • zout
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel(s) rozijnen
  • olijfolie
  • ¼ liter kippebouillon heet water met bouillonblokje

Voor de marinade (van de kipfilet)

Instructies

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilets horizontaal door midden (kan je ook door de slager of poelier laten doen).
  • Meng de peper, zout, organo, thijm, rozemarijn en de olie vrijf dit over de kipfilets, 1/2 tot 3 uur laten marineren in de koelkast.
  • Snij de tomaat en de ui in 2*2 cm blokjes evt opbergen in de koelkast.
  • Snij de knoflook in plakjes (als je er niet van houd kan je dit ook weglaten).
  • Weeg de cous cous af.
  • Maak de bouillon.

Bereiden

  • Verwarm de grillpan (kan evt ook op de bbq).
  • Als de pan warm is doe de kipfilets in de pan en zet het vuur hoog.
  • Als de kip voorzien is van grillstrepen draaien wij hem om.
  • Als ook deze kant ook voorzien is van grillstrepen draai het vuur laag.
  • Zet de wok(hapjes pan mag ook ) doe hierin 6 eetlepels olie (als je er minder in doet gaat de couscous plakken).
  • Als de olie warm bakken de ui en knoflook bruin.
  • Doe de tomaat erbij als de tomaat gaar wordt (begint purre te worden) doen we de couscous erbij.
  • Laat de couscous goed warm worden (dan neemt het het vocht gelijk op).
  • Voeg de peper zout(niet te weinig want de couscous heeft weinig smaak van zichzelf) rozijnen en de helft van de bouillon toe.
  • Blijf roeren tot het vocht is opgenomen voeg nu de rest van de bouillon toe.
  • Even roeren vuur uit 3 min wachten.
  • Doe de cous cous op het bord de kipfilet erop en smullen maar!

Notities

Erg lekker met aangemaakte ijsbergsalade.

Gekarameliseerd Winterfruit met Kaneelstroop

Gekarameliseerd Winterfruit met Kaneelstroop

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g walnoten
  • 1 zachtzure appel bijv. Elstar
  • 1 stevige handpeer
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels appelsap
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel roomboter

Instructies

  • Snijd de walnoten in stukjes.
  • Schil de appel en peer, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appel en peer in dunne schijfjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Verhit de roomboter in een wok.
  • Roerbak de schijfjes fruit gedurende ongeveer 30 seconden op halfhoog vuur.
  • Strooi de bruine basterdsuiker erover en laat al roerend smelten.
  • Voeg het appelsap, kaneelpoeder en rozijnen toe en laat het geheel ongeveer 1 minuut zachtjes sudderen.
  • Haal de wok van het vuur en roer de walnoten erdoor.

Notities

Wijnadvies:

Dit gekarameliseerde winterfruit met kaneelstroop is heerlijk in combinatie met een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Gegrilde Varkensfilet met Grove Mosterdsaus

Gegrilde Varkensfilet met Grove Mosterdsaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappels in stukken
  • 2 eetlepels boter
  • 4 varkensfilets
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien in dunne partjes
  • 2 zakken verse spinazie à 300 g

Instructies

  • ook de aardappels afgedekt in 20 minuten gaar.
  • Verhit boter in een koekenpan.
  • Bak de varkensfilets hierin in 8 minuten gaar, halverwege keren.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.
  • Verhoog het vuur, roer de aanbaksels los en voeg mosterd en crème fraîche (1 eetlepel bewaren) toe.
  • Meng goed door elkaar tot een saus.
  • Verwarm in een wok 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui op laag vuur.
  • Voeg de spinazie toe, draai het vuur hoog en laat de spinazie al roerbakkend in 4-5 minuten slinken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappels af en stamp ze met de resterende olie en achtergehouden crème fraîche tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de varkensfilet met aardappelpuree en spinazie over vier borden.
  • Serveer met de mosterdsaus.

Notities

Garneer met wat vers gehakte peterselie voor een extra smaakdimensie.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een mooie aanvulling op dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g