Atjar Tjampoer - Zoetzure Gemengde Groenten
Atjar Tjampoer is een klassiek oosters bijgerecht met zoetzure gemengde groenten. Dit knapperige en pittige gerecht is perfect om je maaltijd mee op te frissen.
Equipment
- vijzel
- kookpan
- mes
Ingrediënten
- 500 g gemengde groenten bloemkool, sperziebonen, witte kool, wortels
- ½ komkommer
- 1 paprika
- 1 kleine ui
- 1 rode Spaanse peper in reepjes
- 5 kemirienoten
- ½ theelepel koenjit
- 4 eetlepels azijn
- 3 eetlepels suiker
- 3 eetlepels mosterd
- 1 bouillonblokje
- 1 theelepel djahe gember
Instructies
- Maak de boemboe in de vijzel van de ui, kemirienoten, suiker, koenjit, djahe en in reepjes gesneden Spaanse peper.
- Fruit de boemboe goed en blus af met een ½ kopje water.
- Voeg de bloemkoolroosjes, wortels, paprika, komkommer, geschaafde kool en sperziebonen toe.
- Kook de groenten tot ze beetgaar zijn.
- Voeg nog een ½ kopje water, azijn, suiker, bouillonblokje en mosterd toe.
- Roer goed door en maak op smaak met zoetzuur.
- Bewaar de atjar in de koelkast.
- Het is enkele dagen houdbaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer deze frisse atjar met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die goed past bij de zoetzure smaken van het gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 80 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 2 g | Vet: 1 g | Zout: 0.8 mg | Sugar: 8 g