Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek
Een rijke bonenschotel met verse kruiden en aardappelpuree, geserveerd met gegrilde St. Jacobschelpen omwikkeld met spek. Een culinaire traktatie!
Ingrediënten
- 400 g verse bonen of gedroogde bonen, 12-24 uur geweekt in koud water
- 1 tomaat met schil
- 1 bol knoflook
- 3-4 laurierblaadjes
- Paar takjes rozemarijn samengebonden
- Paar takjes tijm samengebonden
- Paar takjes bonenkruid samengebonden
- 1 aardappel geschild en gehalveerd
- 8 St. Jacobschelpen
- 8 plakjes ontbijtspek
- Olijfolie voor bakken en op smaak brengen
- 1 eetlepel azijn
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Breng ruim water aan de kook en voeg de bonen toe.
- Voeg de tomaat met schil, de hele bol knoflook, laurierblaadjes en de samengebonden takjes rozemarijn, tijm en bonenkruid toe.
- Voeg de gesneden aardappel toe aan de pan.
- Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar zijn.
- Giet 3/4 van het water af en verwijder de samengebonden kruiden.
- Pel de tomaat en pers de zachte knoflook uit.
- Pureer deze samen met de gekookte aardappel tot een gladde moes.
- Voeg olijfolie, azijn, peper en zout toe aan de bonen en roer goed door.
- Meng vervolgens de moes door de bonen.
- Omwikkel de St.
- Jacobschelpen met een plakje spek.
- Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en zout, bak de schelpen goudbruin aan beide kanten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer deze bonenschotel met een lichte, droge witte wijn zoals een Viognier of een frisse Albariño.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 26 g | Vet: 22 g | Zout: 1.8 mg | Sugar: 2 g