Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst

Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst

Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst

Deze feestelijke gevulde gans is perfect voor kerst: rijkelijk gevuld met kalfs- en varkensgehakt, kruidnagel en optionele extra’s zoals champignons of ham.
Porties: 6
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote braadpan,
  • Naald en draad of keukentouw

Ingrediënten

  • 1 gans
  • 50 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de vulling:
  • 750 g kalfsgehakt
  • 750 g varkensgehakt
  • 150 g oud brood verkruimeld
  • 100 g beschuit verkruimeld
  • 3 eieren
  • Snufje kruidnagelpoeder
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Optionele toevoegingen:
  • 3 eetlepels cognac
  • 200 g gestoofde champignons
  • Gehakte gekookte ham of gerookte ossentong

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom.
  • Voeg indien gewenst champignons, ham of gerookte tong toe.
  • Was de gans en dep droog.
  • Bestrooi van binnen en buiten met zout en peper.
  • Vul de gans met het gehaktmengsel en naai de buik dicht of gebruik keukentouw.
  • Verhit de boter in een braadpan en schroei de gans rondom dicht.
  • Plaats de gans in een ovenschaal en braad in het midden van de oven in circa 2 tot 2,5 uur gaar.
  • Bedruip regelmatig met het braadvocht.
  • Laat de gans kort rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met aardappelpuree, spruitjes of rode kool.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met klassieke kerstbijgerechten zoals cranberrycompote, spruitjes of een romige aardappelgratin.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Barolo. Deze wijnen hebben genoeg kracht en diepte om de rijke smaken van de gans te begeleiden.

Voedingswaarden

Calories: 680 kcal | koolhydraten: 14 g | Protein: 51 g | Vet: 45 g | Zout: 2 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Varkensvlees / Wild
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Lente / Winter / Zomer
Feestdagen etc Kerst