Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst
Deze feestelijke gevulde gans is perfect voor kerst: rijkelijk gevuld met kalfs- en varkensgehakt, kruidnagel en optionele extra’s zoals champignons of ham.
Equipment
- grote braadpan,
- Naald en draad of keukentouw
Ingrediënten
- 1 gans
- 50 g boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Voor de vulling:
- 750 g kalfsgehakt
- 750 g varkensgehakt
- 150 g oud brood verkruimeld
- 100 g beschuit verkruimeld
- 3 eieren
- Snufje kruidnagelpoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Optionele toevoegingen:
- 3 eetlepels cognac
- 200 g gestoofde champignons
- Gehakte gekookte ham of gerookte ossentong
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom.
- Voeg indien gewenst champignons, ham of gerookte tong toe.
- Was de gans en dep droog.
- Bestrooi van binnen en buiten met zout en peper.
- Vul de gans met het gehaktmengsel en naai de buik dicht of gebruik keukentouw.
- Verhit de boter in een braadpan en schroei de gans rondom dicht.
- Plaats de gans in een ovenschaal en braad in het midden van de oven in circa 2 tot 2,5 uur gaar.
- Bedruip regelmatig met het braadvocht.
- Laat de gans kort rusten voor het aansnijden.
- Serveer met aardappelpuree, spruitjes of rode kool.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met klassieke kerstbijgerechten zoals cranberrycompote, spruitjes of een romige aardappelgratin.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Barolo. Deze wijnen hebben genoeg kracht en diepte om de rijke smaken van de gans te begeleiden.
Voedingswaarden
Calories: 680 kcal | koolhydraten: 14 g | Protein: 51 g | Vet: 45 g | Zout: 2 g | Sugar: 2 g