Filodeeg Barquette met Black Tiger Garnalen en Frisse Salade
Knapperige filodeeg barquettes gevuld met smaakvolle Black Tiger garnalen en een frisse salade, perfect voor een elegant voorgerecht.
Ingrediënten
- 2 kg Black Tiger garnalen
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 40 g sjalotten
- 1 dl droge witte wijn
- 2 dl visfond
Voor de Barquette:
- 100 g boter gesmolten
- 4 vellen filodeeg
Voor de Dressing:
- 3 dl arbequina olijfolie
- 0,5 dl frambozenazijn
- 1 eetlepel Limburgse mosterd
- Zout en peper
Voor de Garnering:
- 1 bosje kervel
Voor de Mayonaise:
- 80 g eigeel gepasteuriseerd
- 2 theelepels Limburgse mosterd
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 3 dl zonnebloemolie
- Zout peper en worcestersaus
Voor de Salade:
- 80 g sjalotten fijngesnipperd
- 1 frisée sla
- 1 bosje radijs in fijne julienne gesneden
Instructies
Voorbereiding:
- Barquettes: Snijd de filodeegvellen in vieren, bestrijk ze met gesmolten boter en druk ze in bakvormpjes.
- Bak ze op 180°C gedurende 8 minuten tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
- Black Tiger Garnalen: Snipper de sjalot en fruit deze samen met tijm en laurier in een beetje olijfolie.
- Voeg de garnalen toe en bak kort tot ze kleuren.
- Blus af met witte wijn, breng aan de kook, voeg visfond toe, en kook opnieuw.
- Giet het mengsel in een kom en laat afkoelen.
- Haal de staarten van de garnalen, pel ze, en verwijder het darmkanaal.
- Bewaar de koppen voor garnering.
- Reduceer het kookvocht tot de helft en laat afkoelen.
- Salade: Pluk het gele van de frisée en leg in ijswater.
- Snijd de radijs in julienne en leg ook in ijswater.
- Dressing: Meng de mosterd en frambozenazijn, voeg de gereduceerde garnalensaus toe en daarna olijfolie.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Mayonaise: Meng eigeel met mosterd, azijn, zout en peper.
- Voeg al roerende zonnebloemolie toe tot een emulsie ontstaat en breng op smaak met worcestersaus.
Bereiding:
- Salade: Laat de frisée en radijs uitlekken, meng met sjalot en dressing en breng op smaak.
- Vul hiermee de barquettes.
- Dresseren: Maak een sausspiegeltje van de mayonaise op het bord.
- Plaats de barquettes in het midden, leg er twee garnalenstaarten op en garneer met een garnalenkop en wat kervel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 0.7 mg | Sugar: 2 g