Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade
Een heerlijk gebakken zalmgerecht met een smeuïge tomaten-tapenade, geserveerd met knapperige meiknolletjes en een frisse tomatendressing. Een verfijnde maaltijd voor een speciaal diner.
Ingrediënten
Voor de zalm en meiknolletjes:
Voor de tomaten-tapenade:
- 150 gr gedroogde tomaten op olie uitgelekt
- ½ teentje knoflook geperst
- Geraspte ingelegde citroenschil naar smaak
- Olijfolie naar behoefte
Voor de tomatendressing:
- 1 grote tomaat ontveld en in kleine stukjes
- 2 eetlepels fijngesneden basilicum
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ eetlepel Japanse sojasaus
- 2 theelepels balsamico-azijn
Instructies
Tapenade maken:
- Pureer de gedroogde tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïge tapenade.
Zalm voorbereiden:
- Strijk de tapenade over de zalmfilets (niet op de velkant).
Tomatendressing maken:
- Meng de tomaat, basilicum, olijfolie, sojasaus en balsamico-azijn in een kom.
Meiknolletjes koken:
- Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
- Kook de meiknolletjes hierin gedurende 4-6 minuten.
Dakpansgewijs opmaken:
- Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op de borden en bestrooi met een mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim.
Zalm bakken:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Leg de zalmfilets op een bakplaat met de tapenadekant naar boven.
- Bak de zalm 7 minuten in de oven.
Grillen:
- Plaats de borden kort onder de hete grill zodat de tapenade krokant wordt.
Serveren:
- Leg de zalm op de meiknolletjes en verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
- Garneer met gefrituurde aardappelschillen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de gebakken zalm met tomaten-tapenade. Deze wijnen versterken de delicate smaken van de zalm en de frisse tomatendressing.Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 40 g | Vet: 38 g | Zout: 1.8 mg | Sugar: 5 g