Hazepâté met Armagnac en Kippenlevers
Een rijke hazepâté met de intense smaak van hazefilet, kippenlevers en Armagnac. Dit elegante voorgerecht is perfect voor de feestdagen en heeft een diep, hartig karakter.
Equipment
- Pâtévorm (2 liter)
- Vleesmolen of keukenmachine
Ingrediënten
- 400 g magere varkenslapjes
- 700 g vers vet spek waarvan 300 g in plakken
- 4 hazefilets
- 5 sjalotjes gesnipperd
- 5 jeneverbessen geplet
- 1 teentje knoflook gekneusd
- 1 theelepel tijm
- ½ liter droge witte wijn
- 400 g kippenlevers
- 1 dl Armagnac
- 1 eetlepel olie
- 20 g zout
- 2 theelepels versgemalen peper
- 4 eieren
Instructies
Dag 1:
- Snijd de varkenslapjes, 400 g vet spek en 2 hazefilets in dobbelsteentjes.
- Voeg sjalot, jeneverbessen, knoflook en tijm toe in een kom en schenk de witte wijn erover.
- Leg de overige 2 hazefilets in de marinade.
- Doe de kippenlevers in een aparte kom en schenk de Armagnac erover.
- Dek alles af en marineer 24 uur in de koelkast.
Dag 2:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Haal de 2 hazefilets uit de marinade, dep ze droog en schroei ze dicht in olie.
- Haal de hazefilets uit de pan en dep ze opnieuw droog.
- Giet het vleesmengsel en de kippenlevers af en maal het tweemaal door de vleesmolen of keukenmachine tot een farce.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Klopt de eieren los en voeg ze toe aan de farce.
- Bekleed de pâtévorm met plakken vetspek, zorg dat ze aan de zijkanten overhangen.
- Schep de helft van de farce in de vorm, leg de hazefilets erop en schep de rest van de farce erover.
- Dek af met het overhangende spek.
- Zet de pâtévorm in een braadslede met kokend water en bak gedurende 1 ½ uur in de oven op 170°C.
- Laat de pâté een dag staan om de smaken te laten ontwikkelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah die goed past bij de rijke, hartige smaken van de hazepâté.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 3 g | Protein: 25 g | Vet: 35 g | Zout: 2 g | Sugar: 1 g