Kabeljauwfilet en Regenboogforel met Romige Mierikswortelsaus

Kabeljauwfilet en Regenboogforel met Romige Mierikswortelsaus

Een verfijnd gerecht met zachte kabeljauw- en regenboogforelfilet in een romige mierikswortelsaus, perfect voor een bijzondere maaltijd.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bosuitjes
  • 1 winterpeen 200 gram
  • 1 pot visfond 380 ml
  • 2 eetlepels witte vermouth
  • ½ eetlepel witte peperkorrels
  • ½ zakje verse dille 15 gram
  • ½ eetlepel geraspte mierikswortel
  • 200 ml crème fraîche
  • Zout en peper
  • 30 gram bloem
  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 400 gram regenboogforelfilet
  • 50 gram boter

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd 2 in dunne reepjes van 4 cm.
  • Leg ze in de koelkast.
  • Snijd de rest in ringetjes.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd een stukje van 4 cm in blokjes.
  • Schaaf de rest van de wortel in dunne reepjes en zet in de koelkast.
  • Breng de visfond aan de kook met vermouth, bosui ringetjes, wortelblokjes, peperkorrels en 2 takjes dille.
  • Laat dit 12 minuten inkoken.
  • Zeef de fond in een steelpan en voeg de mierikswortel en crème fraîche toe.
  • Laat dit 5 minuten inkoken tot een lichtgebonden saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng bloem met zout en peper op een bord.
  • Snijd de visfilets in repen van 4 cm en wentel door het bloemmengsel.
  • Bak de kabeljauw in 25 gram boter gedurende 3 minuten lichtbruin, keer voorzichtig.
  • Houd warm onder aluminiumfolie.
  • Bak de regenboogforel op dezelfde manier in 15 gram boter.
  • Smoor de bosui- en wortelreepjes 4 minuten zachtjes in de rest van de boter.
  • Verdeel de mierikswortelsaus over de borden, schep het bosui-wortelmengsel in het midden en leg de visrepen eromheen.
  • Garneer met dille.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met gekookte krielaardappeltjes of tagliatelle (lintmacaroni).

Tip:

Voor een pittiger smaak voeg je 2 theelepels chilipoeder toe aan het bloemmengsel waarin de visrepen worden gewenteld.

Magnetronbereiding:

Leg de visrepen in een cirkel in een ronde magnetronschaal, besprenkel ze met 2 eetlepels droge witte wijn, en verwarm afgedekt gedurende 10 minuten op 3/4 van het vermogen (525 Watt). Halverwege keren.

Pocheren in plaats van bakken:

Breng 1 pot visfond (380 ml) met 1 dl droge witte wijn, 1 gesnipperd bosuitje en 2 takjes dille aan de kook in een wijde pan. Leg de visrepen erin en laat ze in 5 minuten tegen de kook aan gaar worden.

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 40 g | Vet: 20 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Geschikt voor Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc Kerst