Romige Pompoensoep met Bieslook en Croûtons

pompoensoep van Astrid Veltman v6 Pompoen is een bijzondere groente die opvalt door zijn prachtige kleur, grillige vorm en bijzondere smaak. De reuzepompoen is heel lang te bewaren, mits de steelaanzet in tact is. De zaden gebruiken het vrucht vlees als voedingsbodem. Als u de groente opensnijdt in het voorjaar, is hij gevuld met honderden kleine spruitjes! Pompoen is een perfect ingrediënt voor een bijzondere soep. Porties: 4 Deel dit recept via E-mail Deel op Facebook Recept afdrukken Instructies Vet een pompoen van ± 1 kg met olie in en leg hem in een ovenschaal 1 uur in een oven van 180°C. Snijd hem dan open en schep de zaden en het zachte vruchtvlees eruit. Spoel de zaden schoon en rooster ze uitgespreid op de bakplaat 20 minuten in de oven. Smoor het vruchtvlees in 2 eetlepels boter, voeg 2 stelen bleekselderij en 1 gehakte ui toe en fruit ze mee. Pureer dit mengsel en verdun het met een pot gevogelte-fond en evenveel water. Breng het geheel vervolgens aan de kook. Maak op smaak met zout, peper uit de molen en nootmuskaat en voeg 1 dl culinaire room (of 1 dl slagroom en 1 eetlepel maïzena) toe. Verdeel de soep over de borden en bestrooi met verse, geknipte bleekselderij en wat geroosterde pitten. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Recept categorieënSoep Jaargetijde:Herfst

Romige Pompoensoep met Bieslook en Croûtons

Deze romige pompoensoep is pure herfst in een kom. Zachte pompoen, kruidige ui en knoflook, een vleugje nootmuskaat en frisse citroenschil vormen samen een zijdezachte soep die warmte en comfort brengt op koude dagen. Perfect met knapperige croûtons en een snuf bieslook.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
!ndicatie €3,50 per persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen schoongemaakt en in blokjes
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 el kruidenboter
  • l kruidenbouillon
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • Nootmuskaat
  • Versgemalen peper
  • Croûtons
  • Bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Maak de pompoen schoon, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de uien en knoflook fijn.
  • Verhit de kruidenboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot ze goudgeel zijn.
  • Voeg de pompoen toe en bak deze vijf minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met nootmuskaat en peper, en laat het geheel dertig minuten zacht koken tot de pompoen gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Roer de citroenschil erdoor en serveer de soep met croûtons en fijngeknipte bieslook voor extra pit en textuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een scheutje kokosroom of een klontje roomboter voor extra romigheid. Lekker met een sneetje volkorenbrood met kruidenboter.
Wijnadvies:
Probeer een glas Chardonnay. De zachte, romige tonen van deze wijn versterken de fluwelige structuur van de soep.

Voedingswaarden

Calories: 190 kcal | koolhydraten: 24 g | Protein: 4 g | Vet: 8 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij / Vegetarisch