Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Een verfijnde hartige tompouce met gamba's en een romige groente-dragonsaus, elegant opgemaakt met krokant bladerdeeg, gegrilde garnalen en verse kruiden, geserveerd op een witte, moderne plaat in een stijlvolle eetomgeving met natuurlijk licht.

Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 eetlepel cognac
  • 2 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotjes in dunne ringen
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
  • ½ venkelknol in reepjes
  • ½ prei in dunne ringen
  • 1 theelepel verse gember geraspt
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • 1 theelepel verse dragon fijngehakt
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • Zout en peper
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
  • Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
  • Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
  • Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
  • Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
  • Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
  • Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
  • Halveer de bladerdeegplakjes.
  • Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 23 g | Vet: 32 g | Zout: 350 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Voorgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Lente / Zomer
Feestdagen etc Kerst