Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus
Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Ingrediënten
- 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
- 1 ei
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon van tablet
- 1 eetlepel cognac
- 2 ½ dl slagroom
- 1 eetlepel boter
- 2 sjalotjes in dunne ringen
- 1 wortel in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
- ½ venkelknol in reepjes
- ½ prei in dunne ringen
- 1 theelepel verse gember geraspt
- 20 grote gamba’s gekookt
- 1 theelepel verse dragon fijngehakt
- 1 theelepel kervel fijngehakt
- Zout en peper
- Citroensap naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
- Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
- Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- Laat afkoelen.
- Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
- Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
- Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
- Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
- Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
- Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
- Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
- Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
- Halveer de bladerdeegplakjes.
- Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 23 g | Vet: 32 g | Zout: 350 g | Sugar: 2 g