Een verfijnd gerecht van zalmfilet gebakken in zoutkorst, geserveerd met beurre blanc saus, kleine gekookte krieltjes in de schil, en een frisse groene salade. Het gerecht is gegarneerd met schijfjes citroen en gepresenteerd in een gezellige vintage keuken met pastelkleuren en retro-accenten.

Zalmfilet in Zoutkorst met Beurre Blanc en Krieltjes

Een verfijnd tussengerecht van zalmfilet met een romige beurre blanc saus, vergezeld van krieltjes en gemengde salade.
Porties: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl witte wijn
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 250 g koude boter in blokjes
  • Grof zeezout
  • 400 g zalmfilet met vel
  • Zout peper
  • 1 dl sherryazijn
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • 8 kleine krieltjes in de schil
  • 75 g gemengde groene salade
  • Schijfjes citroen

Instructies

  • Beurre Blanc maken: Breng de wijn met de sjalotjes aan de kook en laat dit inkoken tot 1/4 van het oorspronkelijke volume.
  • Zeef het mengsel en voeg blokjes boter toe.
  • Klop de boter erdoor tot een romige saus.
  • Houd de beurre blanc warm au bain-marie.
  • Vis voorbereiden: Strooi grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant naar beneden op het zout.
  • Zet de schaal afgedekt koel weg.
  • Vinaigrette maken: Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.
  • Bereiden: Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Kook de krieltjes in 10 minuten gaar.
  • Zet de vis onafgedekt in de oven en bak deze 3-5 minuten, zodat de vis rosé blijft.
  • Afwerking: Verwijder het vel van de vis en snijd de zalm in repen.
  • Meng de vinaigrette door de salade.
  • Serveren: Schik de salade, zalm, krieltjes en citroenschijfjes op de borden en schep de beurre blanc erover.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Een frisse, droge Chablis of Sancerre past perfect bij de romige beurre blanc en de delicate smaken van de zalm.

Voedingswaarden

Calories: 390 kcal | koolhydraten: 17 g | Protein: 28 g | Vet: 25 g | Zout: 350 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Tussengerecht / Zalm
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Lente / Zomer
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch / Glutenvrij / Notenvrij / Pescatarian / Sojavrij
Feestdagen etc Kerst