Zalmfilet in Zoutkorst met Beurre Blanc en Krieltjes
Een verfijnd tussengerecht van zalmfilet met een romige beurre blanc saus, vergezeld van krieltjes en gemengde salade.
Equipment
- Pan voor saus
- Bain-marie (voor de saus)
Ingrediënten
- 1 ½ dl witte wijn
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 250 g koude boter in blokjes
- Grof zeezout
- 400 g zalmfilet met vel
- Zout peper
- 1 dl sherryazijn
- ½ eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- 8 kleine krieltjes in de schil
- 75 g gemengde groene salade
- Schijfjes citroen
Instructies
- Beurre Blanc maken: Breng de wijn met de sjalotjes aan de kook en laat dit inkoken tot 1/4 van het oorspronkelijke volume.
- Zeef het mengsel en voeg blokjes boter toe.
- Klop de boter erdoor tot een romige saus.
- Houd de beurre blanc warm au bain-marie.
- Vis voorbereiden: Strooi grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
- Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant naar beneden op het zout.
- Zet de schaal afgedekt koel weg.
- Vinaigrette maken: Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.
- Bereiden: Verwarm de oven voor op 230°C.
- Kook de krieltjes in 10 minuten gaar.
- Zet de vis onafgedekt in de oven en bak deze 3-5 minuten, zodat de vis rosé blijft.
- Afwerking: Verwijder het vel van de vis en snijd de zalm in repen.
- Meng de vinaigrette door de salade.
- Serveren: Schik de salade, zalm, krieltjes en citroenschijfjes op de borden en schep de beurre blanc erover.
- Serveer de rest van de saus apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Een frisse, droge Chablis of Sancerre past perfect bij de romige beurre blanc en de delicate smaken van de zalm.
Voedingswaarden
Calories: 390 kcal | koolhydraten: 17 g | Protein: 28 g | Vet: 25 g | Zout: 350 mg | Sugar: 3 g