Zoete Bietjesstamppot met Ui en Sappige Tartaar

Zoete Bietjesstamppot met Ui en Sappige Tartaar

Geniet van een smaakvolle bietjesstamppot met een zoete twist van appel, uienringen en sappige tartaartjes. Dit voedzame gerecht is perfect voor een koude winteravond en zit boordevol smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 300 g koolrabi
  • 400 g gekookte bietjes in blokjes of geraspt
  • 2 uien
  • 1 geraspte appel
  • 3 eetlepels umer of boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels olie
  • 4 tartaartjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en de koolrabi, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen en koolrabi fijn en schep er de geraspte appel, umer en kaneel door.
  • Pel de uien, snijd ze in ringen en bak ze in een anti-aanbakpan met 1 eetlepel olie tot ze glazig zijn.
  • Schep ze uit de pan en zet apart.
  • Verhit de resterende eetlepel olie in dezelfde pan en bak de tartaartjes aan beide zijden bruin.
  • Bestrooi de tartaartjes met peper en zout naar smaak.
  • Schep de bietjes door de puree en laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de stamppot met de gebakken uienringen en de tartaartjes.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de zoete en hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Andijviestamppot met Varkensvlees en Tomatenpuree

Andijviestamppot met Varkensvlees en Tomatenpuree

Een stevige andijviestamppot met sappig varkensvlees, op smaak gebracht met knoflook en tomatenpuree. Deze maaltijd is rijk aan smaken en biedt een perfecte balans tussen hartige stamppot en malse vleesstukjes.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings:
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild
  • 400 gram varkensvlees in stukken gesneden
  • 500 gram andijvie gewassen en gesneden
  • 100 gram zure room
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Bestrooi het varkensvlees met zout en peper.
  • Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak het vlees rondom bruin in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook, tomatenpuree en 2 dl water toe aan het vlees.
  • Laat het vlees, met het deksel schuin op de pan, ongeveer 20 minuten stoven tot het gaar is.
  • Stamp de gekookte aardappelen met wat kookvocht fijn tot een smeuïge puree.
  • Roer de rauwe andijvie, zure room, peper en zout door de aardappelpuree.
  • Serveer de stamppot met het gestoofde varkensvlees en de saus.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Amandelkorst tilapiafilet met mangosalsa

Amandelkorst tilapiafilet met mangosalsa

Krokante tilapiafilet met een smaakvolle amandelkorst en een frisse mangosalsa.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g tilapiafilet
  • 1 mango geschild en in blokjes gesneden
  • 3 bosuitjes in smalle ringetjes
  • ½ rode peper gewassen en in reepjes
  • 4 eetlepels citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • zakje amandelen à 45 g
  • 1 ei
  • Sojasaus
  • Olie voor het bakken

Instructies

  • Meng de mango-blokjes, bosuitjes, peperreepjes en 2 eetlepels citroensap in een kom.
  • Zet het mengsel in de koelkast tot gebruik.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en besprenkel ze met de resterende citroensap.
  • Laat 15 minuten intrekken.
  • Maak het amandelschaafsel fijn met een deegroller.
  • Dep de tilapiafilets droog met keukenpapier.
  • Klop het ei in een kom en voeg 2 eetlepels water en sojasaus toe.
  • Haal de vis door het eimengsel en wentel het door het fijngemaakte amandelschaafsel, zodat de filets goed bedekt zijn.
  • Verhit olie in een anti-aanbakpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten, keer halverwege.
  • Verdeel de gebakken tilapiafilets over vier borden en serveer met de mangosalsa.
  • Serveer met rijst en een groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met een paar schijfjes limoen en wat verse koriander als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de lichtzoete mangosalsa en de krokante vis.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Geniet van deze heerlijke knapperige rösti, een klassiek aardappelgerecht met een krokant korstje en een zachte binnenkant. Perfect als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappels gekookt en afgekoeld
  • 40 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tomaatpartjes voor garnering
  • Optioneel:
  • Fijngehakte verse kruiden bijv. peterselie of bieslook

Instructies

  • Rasp de gekookte aardappels grof met een grove rasp.
  • Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Meng de geraspte aardappels met zout, peper en optioneel fijngehakte verse kruiden in een kom.
  • Voeg het aardappelmengsel toe aan de pan en bak het al omscheppend ongeveer 5 minuten tot het licht knapperig wordt.
  • Druk het aardappelmengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen en dek af met een deksel.
  • Bak de rösti ongeveer 15 minuten op matig vuur tot de onderkant goudbruin is.
  • Draai de rösti voorzichtig om met behulp van een deksel en bak nog eens 15 minuten tot ook de andere kant goudbruin is.
  • Garneer met partjes tomaat en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade en een lepel zure room of crème fraîche voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Gris of een lichte Chardonnay past perfect bij de knapperige textuur en zachte aardappelsmaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g