Kruidige Volkoren Focaccia
Deze kruidige volkoren focaccia is een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Het zachte, smaakvolle brood met verse kruiden en zeezout is perfect voor bij de lunch of als bijgerecht.
(inclusief rijstijd)1 uur uur 20 minuten min
Servings: 2 broden (ca. 8-10 porties per brood)
Calories: 232080kcal
Author: Cor Klaar
Houten werkoppervlak
theedoek
- 1 el grofkorrelig zeezout
- 1 el zeezout
- 1 ei
- 30 g verse gist
- 500 g volkoren bloem
- 500 g witte bloem
- 500 ml lauw water
- Extra vierge olijfolie
- Verse kruidenmix bijv. oregano, tijm, rozemarijn
Los de gist op in lauw water en roer met een vork of garde totdat het volledig is opgelost.
Maak een berg van de bloem op een schoon werkoppervlak, maak een kuiltje en voeg het zout, ei, verse kruiden en een scheutje olijfolie toe.
Voeg beetje bij beetje het opgeloste gistwater toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangende deegbal.
Voeg extra bloem toe als het deeg te vochtig is.
Kneed het deeg gedurende 5 minuten en laat het vervolgens 20 minuten rusten onder een schone, droge theedoek op een houten ondergrond.
Verwijder na 20 minuten de theedoek, sla met de vlakke hand op het deeg en verdeel het in 2 stukken.
Plaats de twee stukken deeg op een ingevet bakblik en druk ze enigszins plat.
Maak putten in het deeg met je vingers, besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi met grofkorrelig zeezout.
Laat het deeg opnieuw 20 minuten rijzen onder een theedoek terwijl de oven voorverwarmt tot 175 graden Celsius.
Bak het brood in 25 minuten gaar in een heteluchtoven.
Laat de focaccia afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.
Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio of een kruidige rode wijn zoals Chianti.
Calories: 232080kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Goji-Noten-Honing Bites
Een prima vervanger voor tussendoor snack. Heel gezond met 4 van de gezondste noten erin. Ik heb eerst onderzocht welke noten het gezondst waren en daar heb ik een selectie uit gemaakt van 4 noten die mij aanspraken. Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken. De noten zijn gezond omdat ze veel antioxidanten, mineralen, onverzadigde vetten en vitaminen bevatten. Ik heb niet op calorieën gelet bij deze want het gaat mij niet om een dieet snack maar om een gezonde snack vol met goede voedingsstoffen. Wel zijn ze heel laag in koolhydraten. Om mijn keuze te maken heb ik onder andere de volgende webpagina geraadpleegd: https://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een goede biologische honing van Fairtrade zonder toegevoegde suikers. Dat honing goed voor ons is is algemeen bekend lijkt me, maar ook dit moet je met mate gebruiken natuurlijk. Verder heb ik nog gekozen voor wat vezels in de vorm van 3 Koren vlokken. En ook Kurkuma (Koenjit of Geelwortel) is erg gezond. Goji bessen is 1 van de zogenaamde superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en Vitamine A, die helpen het verouderingsproces te vertragen, immuunsysteem stimuleren en zijn goed voor het zicht. Ook zou het, net als Kurkuma, goed zijn tegen Alzheimer. Al met al een klein gezond bommetje voor tussendoor dus.
Servings: 150 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram Walnoten
- 100 gram Paranoten / Brasiliaanse noten
- 100 gram pinda’s Ongezouten
- 100 gram Amandelen
- 100 gram Goji bessen Gedroogde
- 200 gram 3 Korenvlokken Ipv deze 3 Korenvlokken zou je ook 200 gr. Amandelmeel kunnen gebruiken, dan is het meteen glutenvrij
- 450 gram Fairtrade Vloeibare Honing 1 potje
- 1 TL Kurkuma
Verwarm de oven voor op 120 graden
Gebruik een vierkant/rechthoekig bakblik.
De mijne is 33 bij 22 cm.
Bekleed deze netjes met een vel bakpapier.
Maal alle Noten en Goji bessen in de keukenmachine tot groffe stukjes.
De Goji bessen zijn wat zacht, deze kun je als je wilt ook met een mes wat kleiner hakken.
Je kunt ze ook gewoon heel laten, zo groot zijn ze niet.
Maal vervolgens de 3 korenvlokken tot een redelijke fijne structuur, bijna meel.
Meng dit alles samen in een grote kom.
Verwarm in een steelpannetje de Honing en Kurkuma tot deze heel vloeibaar is.
Giet deze in de kom met je mengsel en meng het snel goed door elkaar, de honing koelt weer af dus werk vlug.
Zorg dat het goed verdeeld is over de hele massa.
Leg de massa in je beklede bakblik en verdeel het over de bodem.
Druk het stevig aan tot een dikke plak.
Ik gebruik hiervoor 2 diepvrieszakjes om mijn handen want het plakt enorm, en druk alles stevig aan.
Zet het in de oven van 120 graden en bak het voor ongeveer een uur (gewoon tot lichtbruin).
Na het bakken stort je de plak uit op een grote snijplank.
Je kunt ervoor kiezen de snijplank nog even terug te zetten in de oven onder een lage stand grill om de onderkant ook even knapperig te grillen.
Heel even maar.
Laat de plak goed afkoelen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.
Tip 1:
Je hoeft het niet persé te bakken, door het bakken verlies je wel voedingsstoffen. Maar door het bakken worden het wel wat drogere, hardere en handzamere stukjes. In plaats van zachte kleverige brokken. Als je het niet wilt bakken moet je het een nacht in de koelkast laten staan en dan snijden.
Tip 2:
Als je amandelmeel gebruikt moet je het wel bakken in de oven, op een hogere temperatuur. 140 graden. Draai het na het bakken om en grill de onderkant heel even.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Varkenshaas met ham in bladerdeeg
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 varkenshaasjes à 450 gr.
- 2 rollen bladerdeeg
- 4 plakken beenham
- mosterd
- gedroogde oregano
- boter
- zonnebloemolie
- 1 eigeel
- 1 eetlepel(s) melk
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm twee eetlepels olie en een klontje boter in een koekenpan.
Zout en peper de varkenshaasjes en braad ze aan alle kanten aan.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Rol de twee rollen bladerdeeg naast elkaar uit op het bakpapier.
Bekleed beiden met ieder 2 plakken ham.
Haal, indien aanwezig, de vetranden van de ham.
Leg de varkenshaasjes op de ham en smeer ze licht in met mosterd en strooi er wat oregano over. Vouw de ham on de varkenshaasjes en vouw het bladerdeeg er om heen.
Vouw de uiteinden om zodat het dichte pakketjes worden.
Decoreer met de punt van een mesje de pakketjes.
Klop het ei met de melk los in een kommetje.
Bestrijk de pakketjes met het eimengsel.
Zet het bakblik in de oven en bak gedurende 20 à 25 af.
Snij de haasjes in plakken en serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een salade.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 moten kabeljauw
- ⅓ chorizoworst
- 20 gram boter op kamertemperatuur
- 60 gram parmezaanse kaas
- 2 el paneermeel
- 1 snuf kerriepoeder
- 1 el olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de chorizostukjes, de boter, Parmezaan, kerrie en het paneermeel in een keukenmachine en maal het fijn.
Verwarm de oven voor op 200°.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet aan beide zijden.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg hier de gebakken kabeljauwfilets op en verdeel de crumble over de filets.
Schuif het bakblik in de oven en laat 10 minuten bakken.
Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Luikse Wafels van Jolanda's Bakhuisje
Calories:
Author: Cor Klaar
- 350 gram bloem
- 4 eidooiers
- 160 ml water lauw
- 42 gram gist verse
- 1 vanillestokje
- 140 gram boter
- 50 gram vanillesuiker zelfgemaakte
- snuifje zout
- 250 gram parelsuiker
Denk eraan, suiker brandt door dus niet met je vingers eraan!!!
Mijn ijzer is van Fritel en ik bak de wafels op stand 5 ca 4.5 minuut. Dan zijn ze mooi goudbruin.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Bami panggang 4
geroosterde vakensbuikspek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
metalen satépennen
Pannetje
- 1 kg buikspek met zwoerd / aan een stuk
- 2 theelepel boemboe babi panggang
- 5 tenen knoflook
- 1½ theelepel 5 spice kruiden
- 1 theelepel ve-tsin
- 3 eetlepel(s) lichte ketjap
- 1 eetlepel(s) zout
- cognac of whisky
voor de saus:
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 eetlepel(s) chilisaus
- 1 eetlepel(s) azijn
- 2 theelepel suiker
- 1 eetlepel(s) maïzena
Maak in het vlees niet al te diepe inkepingen.
Maak het zwoerd van het buikspek goed schoon met ruw papier of keukenpapier en wrijf het in met een flinke scheut cognac of whisky.
Maak een marinade van de gekneusde knoflooktenen (1 theelepel knoflookpoeder), babi panggang kruiden, 5 kruidenmix, ve-tsin en de lichte ketjap en laat het vlees hierin tenminste 2 uur marineren.
Steek daarna het zwoerd met metalen saté pennen vast om omklappen (door de inkepingen) van het vlees te voorkomen.
Warm de oven voor op 175 graden.
Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het zwoerd met zout.
Leg de buiklap met het vleesgedeelte naar beneden op het rooster in de oven.
Zet er een bakblik onder ca. 1 cm water erin om uitdrogen te voorkomen.
Zet de oven hoog (225°C.) en braad het vlees in 40 min. weer
Haal het vlees uit de oven, dep het droog en veeg het zout voorzichtig met een kwastje eraf.
Zet het vlees opnieuw in de oven en draai deze lager.
Zet na 10 min. de oven lager en dan na 10 min. nog eens.
Haal het vlees uit de oven als het mooi bruin is en het zwoerd krokant is.
Breng voor het sausje in een pannetje de tomatenpuree, chilisaus, azijn en de suiker met 1 dl water aan de kook op een matig vuur.
Bind het met wat aangelengde maïzena.
Haal de pennen uit het vlees en snijd het eerst in lange repen en daarna in blokjes.
Serveer het met warme rijst, atjar of verse komkommer.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Hasseltse Speculaas van Jolanda's Bakhuisje
Servings: 30 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 750 gram pattiserie bloem
- 500 gram donkere basterdsuiker
- 1 zakje bapoeder
- ½ koffielepel natrium bicarbonaat
- ½ koffielepel speculaaskruiden
- 250 gram boter
- 3 eieren gesplitst
- 20 ml water
- Amandel extract
- Handvol amandelschaafsel
- Handvol amandelpoeder
Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
Voeg een paar druppels amandel extract toe.
Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
Meng verder met de machine of met de hand.
Voeg nu het water toe.
Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
Bak de rest van de koeken af.
Bewaar de speculaas in een koekdoos.
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Pinza
Italiaans gebak met pompoen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 5 eieren
- 300 gram suiker
- 300/400 gram pompoenpulp
- 400 gram bloem
- 2 zakjes bakgist/bakpoeder
- 300 gram rozijnen
- rasp van 1 citroen
- 1 snufje zout
- margarine en paneermeel voor het bakblik
extra voor de liefhebbers:
- 100 gram kleine snippers dadels
- 20 gram venkelzaadjes
- 50 gram sukade
Week de rozijnen een paar uur in lauw water (flinke scheut witte wijn, port, sherry of likeur mag natuurlijk ook).
Daarna laten uitlekken.
Voor de pompoenpulp stukken pompoenvlees (zonder pitten) ruim 15 minuten koken in water en afgieten of grove stukken in oven 30 minuten garen op 180 graden.
Vervolgens in keukenmachine of met staafmixer pureren.
Wanneer je een flinke grote pompoen hebt, kun je het vruchtvlees voor diverse recepten gebruiken.
Voor de Pinza gebruik je 300 tot 400 gram.
Vet een bakblik (45 x 35 cm of 2 kleinere) in met margarine en bestrooi met wat paneermeel
Klop eieren met suiker op tot stevige schuimige massa
Voeg eerst de pompoenpulp toe; meng met houten lepel en voeg vervolgens alle andere overige ingrediënten toe.
Naar keuze kun je het beslag nog bestrooien met een paar eetlepels suiker.
Bak de Pinza midden in een voorverwarmde oven op 90 graden.
Na 15 minuten de temperatuur verhogen naar 180/200 graden en nog een half uur bakken.
Let op dat de Pinza bovenop niet te donker wordt (temperatuur verlagen en het bakblik iets lager in de oven plaatsen). Wanneer je met een satéprikker middenin prikt en deze er droogt uit komt, dan is je Pinza gaar.
De periode rondom Halloween is hét moment om na het uithollen van de pompoen het vruchtvlees NIET weg te gooien, maar te verwerken in het eten: pompoensoep, pompoentaart of deze keer Italiaanse Pinza met pompoen. Pinza (of Pinsa Veneta) is een regionaal gerecht in Noordoost Italië. Van oorsprong wordt Pinza gemaakt op basis van polenta (een dikke maïspap), maar dit keer een minder ‘stevige’ variant en tevens eenvoudiger klaar te maken
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen
Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Bereidingstijd3 uur uur 50 minuten min
Servings: 12
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Pannetje
theedoek
Werkvlak
- 500 g bloem
- 50 g verse gist
- 75 g suiker
- ¼ liter lauwwarme melk
- 100 g boter
- 50 g reuzel of extra boter
- Zout naar smaak
- 2 cl rum
- 5 druppels bittere amandelolie
- Geraspte schil van ½ citroen
- 150 g rozijnen
- 100 g Franse vruchtjes gemengd geconfijt fruit
- 75 g oranjesnippers
- 75 g sukade
- 75 g geconfijte ananas
- 150 g gebakken amandelen gehakt
- Boter om in te vetten
- Bloem om te bestuiven
- 50 g boter gesmolten om te bestrijken
- 50 g gezeefde poedersuiker
Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
Brokkel de gist hierin.
Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
Roer het tot een glad voordeegje.
Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5
Kerstkransjes van Astrid Veltman
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- 125 gram suiker
- 250 gram bloem
- 2 ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram amandelen ontvelde
- 125 gram honing
- melk
- zout
- 1 mespuntje kruidnagel gemalen
- 1 mespuntje kaneel
- 1 mespuntje koriander
Roer het ei met de suiker schuimig en roer er dan de bloem, het bakpoeder, zout en de even met de specerijen verwarmde honing door.
Kneed het deeg, zet het een half uurtje koud weg en rol het dan tot een niet te dunne lap uit.
Steek hier kransjes uit en druk in elk kransje 5 amandeltjes.
Bestrijk ze met melk.
Leg ze op een beboterd bakblik en zet dit 15-20 minuten middenin een matigwarme oven (160°C).
Receptenplein.nl
Home / bakblik / Pagina 5