Paprikasoep met aubergine

Paprikasoep met aubergine

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines ca. 500 g
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 doosje(s) Italiaanse kruiden diepvries 50 g
  • 1 pot paprika's hele geroosterde 465 g
  • 1 pak gezeefde tomaten 500 g
  • 2 tabletten groentebouillon
  • 1 beker fetablokjes kaas 200 g
  • 4 meergranenpistolets

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Aubergines schoonmaken, in lange repen snijden en op bakplaat leggen.
  • Besprenkelen met zout en helft van olie.
  • Auberginerepen ca. 15 minuten roosteren.
  • Rest van olie verhitten in soeppan.
  • Kruiden en helft van paprika's ca. 1 minuut bakken.
  • Gezeefde tomaten toevoegen en geheel pureren.
  • Bouillontabletten en 200 ml water toevoegen.
  • Soep zacht laten koken.
  • Rest van paprika's in blokjes snijden.
  • Auberginerepen in blokjes snijden.
  • Groenteblokjes door soep roeren.
  • Soep pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Fetablokjes verkruimelen.
  • Helft van kaas in soep laten smelten.
  • Soep serveren in grote kommen, met pistolets.
  • Rest van kaas erover strooien.

Kalfsvlees met Parmaham en Salie in Marsalasaus

Kalfsvlees met Parmaham en Salie in Marsalasaus

Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

6 personen:

  • 1 kg aardappels vastkokende Lady Cristl
  • 3 courgettes
  • 1 zakje Italiaanse kruiden verse
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 6 kalfsentrecotes op kamertemperatuur
  • 6 plakken Parmaham
  • 6 eetlepel(s) Marsala dessertwijn uit Sicilië

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappelen en snijdt ze in dunnen plakjes.
  • Snijdt de courgettes in dunne plakjes.
  • Leg de aardappel en courgetteplakjes om en om in rijen op de ingevette bakplaat.
  • Ris de tijm van de takjes en strooi deze met zout en peper over de schijfjes.
  • Sprenkel er 4 el olijfolie over.
  • Schuif de bakplaat 45 minuten in de hete oven.
  • Bestrooi de kalfsentrecotes met zout en peper, leg er een vers salieblaadje op (uit de It. kruidenmix).
  • Wikkel een plak Parmaham om de de entrecote en zet vast met prikker.
  • Tien minuten voor de ovenschotel klaar is, 2 el olie verhitten in een koekenpan.
  • Bak de entrecotes op hoog vuur in 2 min. bruin.
  • Schenk de Marsala er bij en laat nog 2-3 min. op medium vuur doorgaren.
  • Draai het vlees halverwege.
  • Het mag vanbinnen nog rosé zijn.
  • Serveer de aardappels en courgette op warme borden, leg het vlees erop en lepel de saus uit de pan erover.

Amandelkrullen met limoencrème

Amandelkrullen met limoencrème

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ei, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram bloem
  • 10 gram boter gesmolten
  • ½ zakje amandelschaafsel
  • 100 gram mascarpone
  • 3 eetlepel(s) poedersuiker
  • 2 limoenen
  • 2 sinaasappels

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 gr. C.
  • Roer de eiwitten los en zeef de basterdsuiker en de bloem erboven.
  • Voeg de boter en een mespuntje zout toe en roer door elkaar tot een soepel beslag.
  • Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
  • Schep er zes el beslag op en strijk dat met de achterkant van de lepel uit tot 6 cirkels van 10 cm.
  • Bestrooi met amandelschaafsel en zet in de oven 10 min.
  • Vouw de koekjes dubbel en hang ze over een stok tot ze hard zijn.
  • Roer de mascarpone met 2 el poedersuiker en het sap van 1 limoen tot limoencrème.
  • Schil de andere limoen en de sinaasappels.
  • Snij het vruchtvlees tussen de velletjes uit en verdeel over 6 bakjes.
  • Doe er 1 el poedersuiker en een flinke lepel limoencrème op.
  • Garneer met de amandelkrullen.

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

AllerHande november 2003
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
  • 100 g roomboter ijskoude

Eventueel:

  • eetlepel(s) melk

Instructies

  • Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
  • Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
  • Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik.
  • Speculaas in midden van oven in ca. 35 minuten gaar en bruin laten worden.
  • Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.

Notities

Tips:
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 g kristalsuiker fijne pak à 750 g
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 1 limoen
  • 1 bakje mascarpone 250 g
  • 100 g zomerfruit diepvries (bak à 300 g), ontdooid
  • poedersuiker

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In grote pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren boven hittebestendige kom breken.
  • Mespunt zout en 100 g suiker toevoegen.
  • Vuur laag draaien en kom in pan hangen (au bain marie).
  • Met mixer eimassa 10 minuten kloppen, tot dikke, luchtige massa ontstaat die als lint van gardes loopt.
  • Kom uit pan nemen.
  • Bloem en maïzena in gedeelten boven eimassa zeven en erdoor spatelen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en bestuiven met bloem.
  • Biscuitbeslag op bakplaat scheppen en met spatel of pannenkoekmes uitstrijken tot rechthoek van ca. 35 x 30 cm en 1 cm dikte.
  • Deeg in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Bakpapier met deeg eraf tillen en op werkvlak leggen.
  • Deeg meteen oprollen.
  • Van halve limoen schil raspen en vrucht uitpersen.
  • Andere helft in dunne plakjes snijden.
  • Mascarpone, rest van suiker, limoensap en rasp in kom door elkaar roeren.
  • Afgekoelde biscuitdeeg voorzichtig uitrollen en bestrijken met limoencrème.
  • Fruit erover verdelen en deegplak opnieuw oprollen.
  • Taart op schaal leggen, garneren met plakjes limoen en royaal bestrooien met poedersuiker.

Biefstuksalade

Biefstuksalade

Recept categorieën: Rundvlees, Salade, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de dressing:

  • 120 gram Gorgonzola
  • 6 eetlepels olie
  • 2 ½ eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 tenen knoflook grote uitgeperste
  • 2 theelepel basilicum verkruimelde gedoogde

Voor de salade:

  • 8 tenen knoflook ongepelde grote
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote paprika
  • 4 steaks van 120 gr
  • 6 koppen groene sla gemengde
  • 1 klein uitje dun gesneden
  • 1 grote tomaat in partjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine, voeg naar smaak peper toe, dek af en zet de dressing in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C, gasovenstand 6.
  • Vermeng de knoflook en de olie op een bakplaat en zet die ± 10 minuten in de oven tot de knoflook gaar is en laat afkoelen.
  • Knijp de knoflook tussen de vingers uit, zodat de pel ervan afgaat en snijd de knoflook in reepjes.
  • Blaker de paprika boven de gasvlam zwart, doe hem in een plastic zak en laat 10 minuten uitstomen.
  • Ontvel de paprika, ontdoe hem van zaad en snijd het vruchtvlees i reepjes.
  • Verhit wat boter in een grote braadpan en bak de steaks daarin 3 minuten aan iedere kant.
  • Op vleesplank leggen en 5 minuten laten staan.
  • Groene sla over borden verdelen.
  • Steaks diagonaal in dunne reepjes snijden en op sla leggen.
  • Garneren met geroosterde paprika, ui en tomaat.
  • Dressing erover scheppen. knoflook erover strooien en serveren.

Gekruide rozemarijn aardappelpartjes met rode ui uit de oven

Gekruide rozemarijn aardappelpartjes met rode ui uit de oven

AllerHande december 2000
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 pak gekruide aardappeltjes rozemarijn 450 g
  • zeezout
  • peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Uien pellen en in partjes snijden.
  • Bakplaat invetten met 2 eetlepels olie en aardappelpartjes en uien erop leggen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • In midden van oven aardappels en ui in ca. 20 minuten gaar en knapperig bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.

Fillobladerdeeg tompouce

Fillobladerdeeg tompouce

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 25 g boter of margarine
  • poedersuiker uit strooibus
  • 3 sinaasappels
  • 80 g suiker
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur slijter,
  • 3 gemberbolletjes
  • 1 beker Slankroom 2 dl, Melkunie,
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat invetten.
  • In steelpan boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
  • 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Licht bestrooien met poedersuiker.
  • Nog 1 vel deeg erop leggen.
  • Weer bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.
  • Uit deegstapeltje met uitsteekvormpje 4 rondjes steken.
  • Op dezelfde manier nog 3 deegstapeltjes maken en hieruit nog 12 deegrondjes steken (= 16 deegrondjes in totaal).
  • Deegrondjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Deegrondjes uit oven nemen en helemaal laten afkoelen.
  • Tot gebruik deegrondjes in goed afsluitbare trommel bewaren.
  • 2 Sinaasappels uitpersen.
  • Andere sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje partjes boven kom tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappelsap toevoegen.
  • In steelpan sinaasappelsap met suiker al roerend zachtjes verwarmen tot suiker is opgelost.
  • Saus zachtjes in ca. 3 á 4 minuten laten inkoken.
  • Likeur erdoor roeren.
  • Sinaasappelpartjes erin leggen.
  • Saus laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Gemberbolletjes fijnsnipperen.
  • In kom room met vanillesuiker stijfkloppen.
  • Gembersnippers erdoor scheppen.
  • Op vier borden elk 1 deegrondje leggen.
  • Elk deegrondje voorzichtig bestrijken met ca. 1 eetlepel gemberroom.
  • Tweede deegrondje erop leggen en voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Derde deegrondje erop leggen en weer voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Eindigen met deegrondje.
  • Sinaasappelpartjes uit saus scheppen en op 'tompouces' leggen.
  • Saus erover en ernaast schenken.

Fillobladerdeegpakketjes met prei

Fillobladerdeegpakketjes met prei

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 2 dunne preien ca. 350 g,
  • 75 g boter of margarine
  • 2 tomaten
  • 8 groene olijven zonder pit
  • 150 g zachte geitenkaas Bettinne Blanc,
  • zout
  • peper
  • 4 kerstomaatjes
  • 2 takjes verse peterselie zakje á 30 g,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • (Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing).
  • Preien schoonmaken.
  • Witte gedeelten in lengte halveren (rest van prei wordt niet gebruikt), in reepjes snijden en wassen.
  • In koekenpan 25 g boter verhitten en preireepjes in ca. 5 minuten al roerend zacht, maar niet bruin laten worden.
  • In zeef laten uitlekken en laten afkoelen. Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • In kom prei, tomaat en olijven door elkaar scheppen.
  • Kaas erboven verkruimelen en erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat invetten. In steelpan rest van boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
  • 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Vel in lengte dubbelvouwen en bovenkant dun bestrijken met boter.
  • Op korte kant van deeglap ca. 1 cm van rand 1/8 deel van preimengsel scheppen.
  • Rand over vulling vouwen en deeglap tot driehoekje vouwen.
  • Driehoekje bestrijken met boter.
  • Op dezelfde manier nog 7 driehoekjes maken.
  • Driehoekjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen kerstomaatjes wassen en halveren.
  • Op vier borden elk 2 driehoekjes leggen.
  • Garneren met kerstomaatjes en toefjes peterselie.

Fillobladerdeeg kaasbakje

Fillobladerdeeg kaasbakje

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ei, Kaas, Ontbijt, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 75 g boter of margarine
  • 1 zakje geraspte belegen kaas 150 g, AH,
  • 2 plakjes achterham ca. 50 g,
  • ¼ zakje verse bieslook á 25 g,
  • 6 eieren
  • ¾ deciliter koffieroom
  • zout
  • peper

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • (Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing).
  • Oven voorverwarmen op' 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat-bekleden met bakpapier.
  • Soufflébakjes omgekeerd op bakplaat zetten.
  • In steelpan 50 g boter zachtjes laten smelten, niet bruin laten worden.
  • Op aanrecht 4 vellen fillobladerdeeg uitspreiden.
  • Vellen dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Vellen met ingevette kant naar beneden over soufflébakjes leggen en losjes in vorm van bakjes vouwen. Buitenkant van vellen bestrijken met gesmolten boter.
  • Andere 4 vellen deeg er overheen leggen en bestrijken met gesmolten boter. 25 g
  • Geraspte kaas erover strooien, zó dat kaas ook aan zijkanten van deegbakjes blijft plakken.
  • In oven deegbakjes in ca. 15 minuten bruin en knapperig bakken.
  • Deegbakjes van soufflébakjes nemen en omgekeerd op bakplaat zetten. 25 g Kaas erin strooien.
  • In oven deegbakjes nog ca. 5 minuten bakken.
  • Deegbakjes uit oven nemen en op taartrooster helemaal laten afkoelen.
  • Tot gebruik in grote, goed afsluitbare trommel bewaren.

BEREIDEN:

  • Ham in dunne reepjes snijden.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • In kom eieren loskloppen met koffieroom, zout en peper.
  • Rest van kaas erdoor roeren. In (koeken)pan rest van boter smelten.
  • Eiermengsel toevoegen en al roerend op zacht vuur langzaam laten stollen tot eiermengsel gaar is en mooi glanst.
  • Deegbakjes op vier borden zetten.
  • Roerei erin scheppen.
  • Hamreepjes en bieslook erover strooien.
  • Direct serveren.