Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 430 gram tarwebloem
- 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
- 240 ml melk op kamertemperatuur
- 30 gram roomboter op kamertemperatuur
- 15 gram suiker
- 8 gram zout
- 1 ei
Ingrediënten voor de afwerking:
- 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
- sesamzaadjes
Meng het zout met een garde onder de bloem.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.
Uitleg opbollen deeg:
Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.
Dan verder
Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
Druk de zaadjes licht aan met de hand.
Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Appel-Kaneelmuffins
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 140kcal
Author: Cor Kevenaar
8 papieren cakevormpjes
taartrooster
- 50 g boter of margarine
- 100 g bloem
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- ¾ dl melk
- 1 kleine appel
Muffinbeslag maken:
Zeef de bloem boven een kom en meng met de lichtbruine basterdsuiker, een snufje zout, bakpoeder en 1 theelepel kaneel.
Roer in een apart kommetje de resterende kaneel en suiker door elkaar.
Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
Giet het eiermengsel over het bloemmengsel en roer alles door elkaar tot een beslag.
Muffins vullen:
Verdeel het beslag gelijkmatig over de papieren cakevormpjes op de bakplaat.
Schil de appel, snijd hem in 8 stukken en steek een stukje appel in elk muffinbeslag.
Strooi het kaneel-suikermengsel over de bovenkant van de muffins.
Geniet van deze heerlijke appel-kaneelmuffins als tussendoortje of als dessert, bijvoorbeeld met een kopje thee of koffie.
Opmerkingen:
Je kunt variëren met verschillende soorten appels, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Champignons in een Jasje
Servings: 48 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakken bacon
- 250 gram champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- ½ theelepel paprikapoeder
- peper en zout
- 12 plakjes bladerdeeg
Snij de bacon in reepjes van 5 mm.
En de champignons in blokjes van 5 mm.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur en bak de gehakte ui en het paprikapoeder 3 minuten, zonder dat de ui verkleurt.
Bak de bacon 3 minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak alles in 5 minuten zacht.
Breng op smaak met zout en grof gemalen peper.
Schep het mengsel in een kom en laat het volledig afkoelen.
Snij elk plakje bladerdeeg in vieren.
Verwarm de oven op 200°C (hete lucht 180°C).
Schep 1 theelepel champignonmengsel in het midden van elk deegvierkantje.
Rek het deeg wat uit, rol het op en druk met natte vingertoppen dicht.
Bak de champignonhapjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 20 tot 25 minuten goudbruin.
Serveer ze warm.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Champignonhoedjes met Pesto
Servings: 24 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 26 champignons van gelijke grootte
- 1 bosje lente-uitjes fijngehakt
- ongezouten boter
- 16 zongedroogde tomaten fijngehakt
- 2 eetlepel(s) droog broodkruim
- 6 eetlepel(s) parmesaanse kaas geraspt voor de vulling
- 8 eetlepel(s) pesto
- 300 gram verse basilicumblaadjes gescheurd
- 4 teentjes knoflook
- 100 gram pijnboompitten geroosterd
- 70 gram Parmesaanse kaas
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Snij de steeltjes van de champignons en snijd ze samen met 2 champignonhoedjes in fijne stukjes.
Bak dit mengsel met de lente-uitjes zacht in boter.
Neem de pan van het vuur en voeg de tomaatjes, basilicum, pijnboompitjes, broodkruim en naar smaak peper en zout toe.
Doe er de geraspte kaas bij en meng deze vulling goed.
Bestrijk de binnenkant van de champignonhoedjes met pesto en vul elk hoedje voorzichtig met de vulling.
Zet de hoedjes op een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas.
Bak de hoedjes vlak voor het serveren circa 10 minuten in de oven (of tot ze stevig genoeg zijn).
Serveer ze op een klein bord en geef er vorkjes bij.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Stekelvis
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 stokbrood lang dun
- 6 vissticks
- 6 blaadjes sla
- 7 eetlepel(s) yoghurtmayonaise
- 2 zakjes Carnavalmix voor dipsaus
- 24 sprietjes bieslook
Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
Snij het stokbrood in 4 stukken.
Snij elk stuk brood aan de bovenkant op 3 plaatsen schuin in.
Snij de vissticks doormidden en leg ze op de bakplaat.
Doe ovenwanten aan en schuif de plaat in de oven.
Laat de visticks in ongeveer 6 minuten warm en knapperig worden.
Was intussen de slablaadjes en dep ze droog met wat keukenpapier.
Scheur de blaadjes doormidden.
Roer de yoghurtmayonaise, de mix voor dipsaus en 2 eetlepels water door elkaar.
Knip het bieslook met een schaar doormidden.
Doe ovenwanten aan en haal de bakplaat uit de oven
Stop in iedere snee van de broodjes een blaadje sla.
Schep er wat saus op en leg er een halve visstick in.
Steek links en rechts van de visstick een paar sprietjes bieslook.
Serveer er patat bij.
Snij niet te diep, want dan komt je visstick niet meer boven het brood uit.
Als je dat lekker vindt, kun je ook nog wat ketchup bij het sausje doen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Alfajores
“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes!
Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gr maizena
- 200 gr bloem
- 200 gr roomboter op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 4 eidooiers
- 1 theelepel baking soda natriumbicarbonaat
- 2 afgestreken theelepels bakpoeder
- Het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
- De geraspte schil van 1 citroen
- 1 theelepel cognac
- Ingrediënten vulling:
- Dulce de leche kant-en-klaar of zelfgemaakt met gecondenseerde melk en suiker
- Geraspte kokos
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
Vorm een bal van het deeg en laat deze ongeveer een uur rusten.
Als het deeg niet goed aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe.
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm dikte en steek rondjes deeg uit met een glas van ongeveer 4 cm diameter.
Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op ongeveer 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
De koekjes moeten lichtjes verkleuren; haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Plak steeds twee koekjes aan elkaar met een laag dulce de leche ertussen.
Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de randen en rol de randen door de geraspte kokos.
De Argentijnse Alfajores de Dulce de Leche zijn klaar om van te genieten!
Wijnadvies:
Deze zoete lekkernij gaat goed samen met een glas Argentijnse Malbec. De volle smaak van de wijn zal de zoetheid van de Alfajores mooi aanvullen.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Smikkelschuimpje
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eieren
- 5 druppel(s) citroensap
- 250 g poedersuiker
- 1 potje musket gemengde spikkeltjes
Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Splits de eieren.
Truc! Je doet het zo...
Breek de schaal van een ei boven een kom.
Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
Giet het eigeel in één van de twee helften.
Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
Dat eigeel heb je niet meer nodig.
Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
Alle poedersuiker weg geklopt?
Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Schuimtaartjes met rode vruchten
Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 eiwitten
- 200 g suiker
- 250 g kleine aardbeien gehalveerd
- 125 g bramen
- 125 g frambozen
- maïzena om te bestuiven
Oven voorverwarmen op 100 °C. In beslagkom eiwitten stijfkloppen.
Beetje bij beetje suiker toevoegen.
Blijven kloppen tot taaie en glanzende massa ontstaat.
Bakplaat bekleden met bakpapier en licht bestuiven met maïzena.
Met behulp van twee eetlepels 7 bergjes eiwit van ca. 8 cm doorsnede op bakplaat scheppen. In midden van elk bergje kuiltje maken.
Eiwitbergjes in midden van oven in ca. 1 1/2 uur laten drogen, ovendeur op kiertje zetten.
In kom aardbeien, bramen en frambozen voorzichtig door elkaar scheppen.
Schuimtaartjes laten afkoelen en vlak voor het serveren vullen met fruit.
Lekker met bolletje ijs.
Tip
Het geheim van mooie schuimtaartjes zit 'm in de eieren. Alleen met echt verse eieren, met de houdbaarheidsdatum nog enkele weken in het verschiet, wordt het eiwitschuim mooi luchtig en stevig genoeg om als bergjes op de bakplaat te blijven staan.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Slagroomsoesjes
Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 ½ dl water
- 4 gram zout
- 100 gram boter
- 150 gram bloem
- 4 eieren
Breng het water met het zout en de boter aan de kook.
Zet het vuur uit als de boter is gesmolten en voeg in één keer de gezeefde bloem toe.
Blijf roeren tot een gladde deegbal ontstaat en neem de pan dan van het vuur.
Klop in een kommetje 1 ei los.
Roer de overige eieren één voor één door het deeg; voeg een volgend ei pas toe als het vorige ei helemaal door het deeg is opgenomen.
Het deeg is goed, als het langzaam van een lepel valt en licht glanst.
Voeg, als dit nog niet het geval is, ook het losgeklopte ei in kleine scheutjes toe tot het deeg goed is.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier.
Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit met tussenruimte toefjes op de bakplaat.
Werk eventuele opstaande puntjes met de bolle kant van een natgemaakte lepel weg.
Bak de soesjes in ± 30 minuten goudbruin, laat ze afkoelen en vul ze met slagroom.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30
Afghaanse samosa's
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 450 gram rundergehakt
- 1 theelepel knoflook fijngehakte
- 1 theelepel zout
- 1 rode paprika of groene paprika in stukjes
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 ui middelgrote fijngesneden
- ¼ liter water
- 1 theelepel koriander gemalen
- 2 pakjes fyllodeeg
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak 450 gr rundergehakt op middelhoog vuur in een middelgrote braadpan bruin.
Voeg er 1 theelepel fijngehakte knoflook, 1 theelepel zout, 1 rode of groene paprika in stukjes, 1 theelepel zwarte peper, 1 middelgrote fijngesneden ui, 1/4 liter water en 1 theelepel gemalen koriander bij en laat dit koken tot het water is verdampt.
Laat in ± 20 minuten 2 pakjes fyllodeeg ontdooien en snijd de plakjes in vierkantjes van ± 5 x 5 cm.
Leg op het midden van elk vierkantje 1 theelepel van het gehaktmengsel, vouw het deeg tot een driehoekje en druk de randen op elkaar.
Bak ze in 20-25 minuten op een grote bakplaat in de oven lichtbruin
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 30