Oliebollen met rozijnen en abrikozen

Oliebollen met rozijnen en abrikozen

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 150 g gewelde abrikozen
  • 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
  • 500 g bloem
  • 1 eetlepel(s) kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 5 dl lauwe melk
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
  • Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
  • Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
  • Schep het beslag voorzichtig door.
  • Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
  • Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
  • Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
  • Serveer de oliebollen op een mooie schaal.

Nutrition

Calories: 160kcal

Deksel wafels

Deksel wafels

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 8 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje ananas schijven netto 227 g
  • 8 eetlepel(s) ananas jam
  • 50 g boter of margarine
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 1 ei
  • 2 dl melk
  • poedersuiker

Instructies

Om te beginnen...

  • Laat de ananas uitlekken en snij de schijven in kleine stukjes.
  • Het sap heb je niet meer nodig.
  • Doe de jam in een pannetje en schep de ananas erdoor.

Nu het beslag...

  • In een ander pannetje smelt je de boter (de boter hoeft alleen maar te smelten, bruin worden mag niet).
  • In een beslagkom doe je bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker en 'n mespunt zout (zo weinig als op de punt van een mes past).
  • Breek het ei erboven en doe de gesmolten boter erbij.
  • Klop dit alles met de mixer tot een glad mengsel.
  • Schenk dan beetje bij beetje de melk erbij.
  • Blijf kloppen tot het een glad beslag wordt.

Het bakken...

  • Laat het wafelijzer heet worden op de één na hoogste stand (3).
  • Schep met een juslepel een laagje beslag in de vorm zodat alle ruitjes net vol zijn.
  • IJzer dicht en bakken maar.
  • In 4 minuten zijn je wafels gaar en bruin.
  • Haal de wafels met een vork uit het ijzer en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Bijna tijd om te eten...

  • Maak de ananassaus warm.
  • Neem een wafel op je bord en schep er saus over.
  • Zo zijn de wafels om te smullen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 2g | Vet: 3g

Mueslicake

Mueslicake

Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g speltmeel
  • 50 g Allos Amarant choc. muesli tropical muesli of vruchtenmuesli naar keuze
  • 200 g Provamel boter bakken en smeren - gesmolten
  • 150 g suiker
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 º C
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier
  • Meng in beslagkom de boter, suiker, eieren en muesli goed
  • Roer tenslotte het meel door het beslag en schenk alles in de cakevorm
  • Bak de cake in ong. 40 minuten gaar en bruin
  • Even laten afkoelen….en smullen maar!

Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Een luchtige en rijke klassieke cake met gelijke hoeveelheden boter, suiker, meel en eieren. Perfect als basis of bij de koffie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Cake
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 plakken
Calories: 368kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g ongezouten boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 tot 200 °C.
  • Vet een cakevorm in met boter of bakspray.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Meng de gesmolten boter met de kristalsuiker in een kom.
  • Voeg de eieren toe en klop het mengsel luchtig.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.
  • Roer alles door tot een glad beslag zonder klontjes.
  • Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 30-40 minuten in de oven, tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een likje roomboter of een laagje jam. Ook lekker als basis voor taart met topping.
Wijnadvies:
Serveer met een glaasje zoete dessertwijn of een milde muskaatwijn voor een verfijnde combinatie.

Nutrition

Calories: 368kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0g | Sugar: 22g

Rissoles aux abricots

Rissoles aux abricots

zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 75 g suiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • ½ l melk
  • boter
  • abrikozenjam
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
  • De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
  • paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.

Notities

Varianten

  1. Andere tamelijk stevige jams gebruiken
  2. i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.

Rissoles à la princesse

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Rissoles à l’Indienne

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Rissoles à la frangipane

Rissoles à la frangipane

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 deciliter dikke vanillesaus
  • 50 g bitterkoekjes
  • 2 jiggers Crème de Cacao
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst een stevige vaniljesaus maken bitterkoekjes grof verkruimelen door de saus mengen deze aromatiseren met een paar scheutjes Crème de Cacao of Curaçao.
  • Op de gewone wijze van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een stevig beslag maken hiervan tamelijk dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Telkens een flensje middenop bestrijken met wat saus met behulp van achtergehouden beslag de randen bevochtigen en dichtplakken.
  • Dubbelvouwen paneren à l'anglaise en in de frituur goudbruin afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De vanillesaus vervangen door chocoladesaus met extra wat stukjes couverture
  2. Wijnsaus met verkruimelde boterkoekjes gebruiken.

Rissoles à la bouquetière

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Rissoles à l’ananas

Rissoles à l'ananas

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • 2 dl abrikozenmarmelade
  • 1 blik ananas
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
  • Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
  • De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
  2. Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.