Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Pirosjki

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 g witte kool
  • snufje zout
  • 25 g boter
  • 2 hardgekookte eieren
  • snufje zout
  • eiwit
  • frituurvet
  • peterselie

Instructies

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Notities

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.

American Style Pancakes

American Style Pancakes

zoete dikkerdjes
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 15 g gist
  • 1 ½ deciliter lauwe melk
  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Snufje kaneel
  • Ongeveer 6 g zout
  • 50 g gesmolten boter
  • Ruim boter om in te bakken
  • Poedersuiker ter garnering
  • Vruchtensaus als topping

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg de gist opgelost in lauwe melk toe en kneed tot een glad, soepel deeg.
  • Bedek met een doek en laat rijzen.
  • Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg kaneel, zout en gesmolten boter toe.
  • Meng deze massa met het gerezen deeg en kneed goed door.
  • Rol het deeg uit en steek met een drinkglas rondjes uit.
  • Laat opnieuw rijzen.
  • Bak de pancakes in een ruime hoeveelheid boter of vet tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de pancakes bedekt met poedersuiker en voeg naar wens een vruchtensaus toe.

Notities

Tips / Opmerkingen:
Varieer met het beslag door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen.
Maak gevulde pancakes door stukjes gember en dadels in het midden van het beslag te plaatsen.
Opmerking: De aangegeven totale bereidingstijd lijkt ongewoon lang (2 uren). Dit kan mogelijk te maken hebben met het rijzen van het deeg. Houd de rijs- en baktijd goed in de gaten voor de beste resultaten.

Poolse Nalesniki

Poolse Nalesniki

Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter

Voor de vulling:

  • 125 g boter
  • 125 g kwark of zure room
  • 1 ei
  • Snufjes zout en peper

Voor het paneren:

  • Eiwit
  • Paneermeel

Voor het frituren:

  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
  • Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
  • Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
  • Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
  • Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.

Pikante Chinese Loempia’s met Vlees en Garnalen

Pikante Chinese Loempia's met Vlees en Garnalen

Heerlijke hartige en pikante Chinese loempia's gevuld met vlees, garnalen en knapperige groenten. Perfect voor een knapperige snack!
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Land van herkomst: China
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 dl water
  • Boter voor bakken
  • 50 g garnalen gesnipperd
  • 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
  • Reuzel voor bakken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Prei gesneden
  • Selderij gesneden
  • Taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak een flensjesbeslag van de bloem, zout, eieren, en water door goed te mixen met een garde.
  • Verhit de flensjespan en bak dunne flensjes met een beetje boter.
  • Zorg dat ze heel dun zijn.
  • Verhit reuzel in een sauspan of braadpan en fruit de vleesresten en geperste knoflook.
  • Voeg de gesneden prei, selderij, taugé, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
  • Leg een deel van de vulling in het midden van elk flensje.
  • Vouw de onderste helft en de zijkanten van het flensje om de vulling en rol het op tot een croquettevorm.
  • Plak de flap vast met wat overgebleven beslag.
  • Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan.
  • Frituur de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Pasta
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g lintmacaroni
  • Voldoende melk
  • 3 eidooiers
  • 50 g ongezouten boter
  • Een snufje zeezout
  • 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • 25 g volkorenmeel
  • 3 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken

Instructies

  • Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
  • Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.

Notities

Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter voor het bakken

Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:

  • 25 g suiker
  • 75 g boter
  • 50 cc sinaasappelsap
  • 50 cc Curaçao likeur
  • Flinters sinaasappelschil

Voor het Flamberen:

  • Poedersuiker
  • Ruim cognac

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
  • Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
  • Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.

Notities

Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g

Spaanse Gevulde Tortilla

Spaanse Gevulde Tortilla

Castillanes
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote koekepan met dikke bodem
  • mes
  • paletmes
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • 1 ½ deciliter water
  • 2 uien
  • 50 g vet spek
  • Boter
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Paprika
  • Snufje zout
  • Toast voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem met water in een beslagkom.
  • Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
  • Voeg wat boter toe.
  • Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
  • Roer goed door en laat het even smoren.
  • Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.

Notities

Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Tsja kia ping
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië, China
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • paletmes
  • invetkwastje
  • lepels
  • mes
  • koekepan met dikke bodem
  • slabak

Ingrediënten

  • 250 g gepelde garnalen
  • ¼ l ketjap
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 150 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Reuzel of andere olie
  • Komkommersalade voor serveren

Instructies

  • Marineer de garnalen gedurende 30 minuten in een mengsel van ketjap en witte wijn.
  • Laat ze daarna uitlekken.
  • Maak een glad beslag van bloem en eiwitten in een beslagkom.
  • Verhit de reuzel in een koekepan met dikke bodem tot deze flink heet is.
  • Schep een lepel beslag in de pan, voeg een paar eetlepels gemarineerde garnalen toe, bedek met nog een paar lepels beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Serveer de vispannenkoekjes met een verfrissende komkommersalade.

Notities

Probeer variaties door garnalen te vervangen door shrimps, stukjes krab of kreeft.
Voeg de gemarineerde garnalen direct toe aan een gewoon pannenkoekbeslag voor een snellere bereiding.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 10g | Sugar: 5g

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Verwen jezelf met deze luxe flensjes gevuld met kersen en bitterkoekjes! Een decadent dessert dat flambeert met cognac voor een spectaculaire afwerking. Ideaal voor speciale gelegenheden of een feestelijk diner. Geniet van de perfecte combinatie van zoet en alcoholisch!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • schotel
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • 1 wijnglas cherry-brandy
  • Boter voor het bakken
  • 3 dl roomsaus
  • 75 g gekonfijte kersen bigarreaux
  • 50 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker
  • Cognac voor flamberen

Instructies

  • Zeef de bloem en meng met suiker en zout in een beslagkom.
  • Klop de eieren los en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Maak het beslag wat soepeler met een stevige scheut cherry-brandy.
  • Verhit boter in de flensjespan en bak de flensjes op de traditionele manier.
  • Meng de roomsaus met de gesnipperde kersen en verkruimelde bitterkoekjes.
  • Vul de flensjes met dit mengsel, rol ze op en plaats op een schotel.
  • Bestrooi met poedersuiker en besprenkel met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire afwerking en serveer.

Notities

Een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichte mousserende wijn past goed bij dit luxe dessert.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g