Appelcake

Appelcake

Deze vernieuwde versie van appelcake behoudt de klassieke smaak, maar met een beetje een moderne twist.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 4 Stuks
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • Een scheutje melk
  • 500 gram goudreinetten appels
  • ½ potje abrikozenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C en beboter een springvorm, bestuif deze met bloem.
  • Klop de boter met de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door het beslag.
  • Meng voorzichtig het gezeefde zelfrijzend bakmeel door het beslag, voeg tevens een scheutje melk toe.
  • Verdeel de helft van het beslag in de springvorm en leg hierop de helft van de goudreinetten, in partjes gesneden.
  • Voeg de rest van het beslag toe en schik de overgebleven appelpartjes er dakpansgewijs bovenop.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1½ uur, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met een dun laagje abrikozenjam en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g

Appelkoek

Appelkoek

Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Recept categorieën: Fruit, Koek
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter of margarine
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Een scheutje melk
  • Suiker of gele jam
  • Vanillesuiker of geraspte citroenschil

Instructies

  • Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
  • Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
  • Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
  • Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
  • Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.

Nutrition

Calories: 320kcal

Appelvierstruif

Appelvierstruif

Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kleine zure appels of 2 grote
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem

Instructies

  • Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
  • Klop de eiwitten zeer stijf.
  • Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
  • Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
  • Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
  • Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.

Biscuittaart

Biscuittaart

Deze aangepaste versie van biscuittaart behoudt de klassieke smaak met moderne opties voor vulling en garnering.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout

Voor vulling en garnering:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de springvorm goed in en bestuif met bloem.
  • Klop gedurende 20 minuten de eieren en suiker tot een dikke, schuimige massa ontstaat die als een lint van de garde of klopper loopt.
  • Zeef de bloem en het zout en vouw dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
  • Vul de vorm maximaal tot tweederde.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de taart langzaam afkoelen en snijd horizontaal met een scherp mes.
  • Vul de taart bijvoorbeeld met slagroom en vruchten of roomvla en garneer met crème au beurre.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 7g | Vet: 9g

Brood pannenkoek met gebakken appelschijven

Brood pannenkoek met gebakken appelschijven

Recept categorieën: Brood, Fruit, Pannenkoeken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes brood bij voorkeur stevig brood, zoals volkoren
  • 2 eieren
  • ½ kop melk
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 appels in dunne schijven gesneden
  • Boter of olie om te bakken

Optioneel:

  • ahornsiroop
  • poedersuiker
  • honing om te serveren

Instructies

  • Klop in een kom de eieren en voeg geleidelijk de melk toe.
  • Meng goed tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg het kaneelpoeder toe aan het eimengsel en roer goed door.
  • Verhit wat boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Doop elk sneetje brood in het eimengsel, zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn maar niet doorweekt.
  • Laat overtollig beslag eraf druipen.
  • Bak de sneetjes brood in de pan tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm op een bord.
  • Voeg indien nodig meer boter of olie toe aan de pan en bak de dunne appelschijven tot ze zacht en lichtbruin worden aan beide kanten, gedurende ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Leg de gebakken appelschijven bovenop de broodpannenkoeken.

Notities

Serveer de broodpannenkoeken met gebakken appelschijven en voeg naar smaak ahornsiroop, poedersuiker of honing toe als zoete topping.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 11g | Vet: 9g

Gegarneerde Beschuiten

Gegarneerde Beschuiten

Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 beschuiten
  • 4 eetlepels zachte roomkaas of smeerkaas (60 g)
  • Gesneden groenten naar keuze komkommer, tomaat, paprika, radijs, etc. (100 g)
  • Plakjes kaas of ham (50 g)
  • Fijngehakte kruiden peterselie, bieslook, basilicum, enz. (2 eetlepels)

Optioneel:

  • olijven
  • augurken
  • avocado

Instructies

  • Smeer een eetlepel zachte roomkaas of smeerkaas op elke beschuit.
  • Leg gesneden groenten zoals komkommer, tomaat, paprika, radijs of andere favoriete groenten bovenop de kaaslaag.
  • Voeg plakjes kaas of ham toe bovenop de groenten.
  • Strooi fijngehakte kruiden over de toppings voor extra smaak.

Optioneel:

  • voeg olijven, augurken of avocado toe voor extra variatie en smaak.

Knisperige kaneelcake

Knisperige kaneelcake

Voor een springvorm van ca. 23 cm.
Recept categorieën: Cake
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 2 eieren
  • 100 gram boter of margarine
  • 150 gram suiker
  • 165 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ½ deciliter melk

Voor de garnering:

  • 1 kop cornflakes
  • 15 gram gesmolten boter of margarine
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en bestuif deze met bloem.
  • Splits de eieren en klop de eierdooiers samen met de boter of margarine en de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Zeef de tarwebloem, bakpoeder, zout en kaneel bij het eier-suikermengsel en voeg geleidelijk de melk toe terwijl je roert tot een glad deeg.
  • Klop de eiwitten bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het deeg.
  • Giet het deeg in de voorbereide springvorm.
  • Verkruimel de cornflakes iets fijner en meng ze met de gesmolten boter en suiker.
  • Bedek het deeg gelijkmatig met dit mengsel.
  • Bak de cake gedurende ongeveer 1 1/4 uur in het midden van de voorverwarmde oven op 175°C.

Moskovische tulband

Moskovische tulband

Een feestelijke lekkernij
Recept categorieën: Cake, Zuidvruchten
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
  • 80 gram harde boter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram poedersuiker
  • Franse vruchtjes voor garnering

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
  • Wentel ze door wat bloem.
  • Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
  • Snijd de harde boter in kleine stukjes.
  • Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
  • Klop de eiwitten apart stijf.
  • Schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
  • Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
  • Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
  • Laat het gebak afkoelen.
  • Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.

Notities

De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Lauwwarme salade met kibbeling

Lauwwarme salade met kibbeling

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Fougasse de Champaign voorgebakken brood, 350 g
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 zakje basilicum verse 15 g
  • 1 gele paprika
  • 3 bosuitjes
  • 2 schaaltjes kibbeling gebakken à ca. 250 g
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn

Instructies

  • Brood afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Sla schoonmaken, in repen snijden en op grote platte schaal leggen.
  • Basilicumblaadjes grof scheuren en verdelen over sla.
  • Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Intussen dressing kloppen van olie, azijn, zout en peper.
  • Kibbeling, paprikareepjes en bosuitjes verdelen over sla.
  • Dressing erover sprenkelen.
  • Serveren met brood.

Notities

Lekker met ravigotesaus.