Gegrilde Tomatensandwiches met Ontbijtspek

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 6 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g ontbijtspek
  • 1 krop sla
  • 12 sneden bruinbrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 pot augurkplakjes 330 g

Instructions

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Maak de tomaten schoon en halveer 4 ervan.
  • Zet de halve tomaten in een ovenschaal.
  • Knijp de knoflook uit boven de olijfolie en besprenkel de halve tomaten hiermee.
  • Grill de tomaten ongeveer 6 minuten.
  • Rooster het brood.
  • Bak het ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan.
  • Snijd de resterende tomaten in plakjes.
  • Maak de sla schoon, was en droog deze.
  • Besmeer het geroosterde brood met mayonaise.
  • Beleg 4 sneetjes brood met sla, daar bovenop de helft van de plakjes tomaat, spek en augurk leggen.
  • Dek af met 4 sneetjes brood.
  • Beleg deze sneetjes opnieuw met sla, tomaat, spek en augurk.
  • Dek af met de laatste 4 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en steek er satéprikkers in.
  • Serveer de sandwiches met gegrilde tomaten.

Notes

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij de hartige smaak van het ontbijtspek en de frisse tomaten. De wijn zal de verschillende smaken mooi aanvullen en de maaltijd compleet maken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Jachtskûtel

Friese jachtschotel (zonder vlees)
Recept categorieën: Ovenschotel, Stamppot
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 1 kilo aardappels
  • 2 deciliter melk
  • 40 gram boter
  • 250 gram nagelkaas geraspte
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 250 gram groene kool gesneden
  • 1 flinke ui
  • zout
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • laurier
  • kerrie
  • foelie
  • olijfolie

Instructions

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en giet ze af.
  • Voeg de melk, peper, boter en het zout bij de aardappelen en maak er puree van.
  • Snipper de ui.
  • Was de kool en laat hem uitlekken.
  • Bak de kool, onder voortdurend omscheppen, in ongeveer tien minuten gaar in de hete olijfolie.
  • Voeg tijdens het bakken de ui en de kruiden toe.
  • Smeer eenvuurvaste schaal in met boter.
  • Doe daarin de helft van de aardappelpuree.
  • Leg daarop de gebakken kool en de helft van de nagelkaas.
  • Doe daarop de andere helft van de aardappelpuree en de rest van de nagelkaas.
  • Strooi er paprikapoeder over.
  • Laat het onder de grill een bruin korstje krijgen.

Langebaansop

Langebaansoep
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 2 winterpenen
  • 4 uien
  • 500 gram groene kool
  • 2 aardappels
  • 500 gram knolselderij
  • 150 gram ham in dobbelsteentjes
  • 100 gram boter
  • 2 liter bouillon
  • 16 stukjes brood zonder korst
  • 2 deciliter room
  • zout
  • peper

Instructions

  • Snijd de groenten en aardappels klein.
  • Smelt de boter zonder dat die een kleurtje krijgt.
  • Doe de gesneden groenten samen met de ham-dobbelsteentjes in de boter.
  • Laat het 15 minuten stoven.
  • Giet dan de bouillon erover.
  • Breng de soep aan de kook en laat hem 30 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe er wat peper en zout bij.
  • Leg kleine stukjes brood in vuurvaste schaaltjes.
  • Schep hierop de soep.
  • Leg daar nog een keer wat brood boven op.
  • Schenk daarop de room.
  • Gratineer de soep een paar minuten onder de grill.

Triangel met Breydelham en geroosterde tomaat

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: België
Servings: 2
Calories: 462kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 2 grote trostomaten
  • ½ eetlepel(s) Italiaanse kruiden gedroogde
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 6 eetlepel(s) pickles
  • 6 sneetjes volkorenbrood donker
  • 4 sneetjes Breydelham
  • 4 augurken in lange plakken
  • 50 g ijsbergsla

Instructions

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snij vervolgens de tomaat in dikke schijven en leg ze op de bakplaat.
  • Bestrooi ze met peper, zout en Italiaanse kruiden.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Zet de bakplaat onder de hete grill en laat de tomatenschijven 5 à 10 minuten roosteren.
  • Bestrijk dan 2 sneetjes volkoren brood met pickles.
  • Verdeel 2 sneetjes Breydelham, enkele augurken en wat ijsbergsla over de 2 andere sneetjes brood. Leg daarop dan weer 2 sneetjes brood met de rest van de Breydelham, augurken en de ijsbergsla. Verdeel daarop de tomatenschijven.
  • Leg als laatste de 2 sneetjes brood met de pickles besmeerde kant naar beneden op de sandwich. Druk de sandwiches iets aan en snij diagonaal door.

Nutrition

Calories: 462kcal

Bruschetta met Breydelspek

30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 3 sneetjes stokbrood
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 3 dunne sneetjes Breydelspek
  • 20 g geraspte gruyèrekaas
  • Mosterd

Instructions

  • Besmeer de stukjes stokbrood met mosterd.
  • Leg daarop de zongedroogde tomaatjes en strooi er de gruyèrekaas over.
  • Leg daarop een sneetje Breydelspek.
  • Plaats even onder de grill tot als de kaas mooi gesmolten is.

Potage garbure à l'oignon

uiensoep
Recept categorieën: Soep
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

Instructions

  • Maak de uien schoon en snij ze in ringen.
  • Bak ze in de boter zachtjes aan.
  • Voeg, wanneer ze half gekleurd zijn, de bloem toe.
  • Laat verder bakken tot de uien bruin zijn.
  • Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep eventueel met een mixer.
  • Leg in de soepkoppen een paar stukjes geroosterd brood.
  • Schenk er de soep op.
  • Bestrooi met geraspte kaas en laat even gratineren onder de grill.

Notes

Variatietip: men kan 1 dl bouillon vervangen door 1 dl melk

Ajam pangang boemboe Padang

geroosterde kip in Padangse s
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 2 rode ui
  • 2 Spaanse peper
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • ½ theelepel laos
  • 12 drumsticks drumsticks
  • ½ theelepel sereh poeder
  • 2 kruidnagel
  • 50 gram santen
  • 1 theelepel citroensap
  • zout

Instructions

  • Pel de uien en hak ze in grove stukken.
  • Was de pepers, maak ze schoon en snijd ze in stukken.
  • Meng de ui, pepers, ketoembar, koenjit, laos en 1 1/2 eetlepel water in een keukenmachine tot een puree.
  • Breng in een pan 2 dl water, het uimengsel, de drumsticks, het serehpoeder, de kruidnagel, de santen, het citroensap en zout aan de kook en laat de drumsticks afgedekt ± 20 minuten zachtjes sudderen; schep halverwege om.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en grill de drumsticks in ± 10 minuten goudbruin; keer ze regelmatig.
  • Verwarm intussen op laag vuur de saus opnieuw, schep de saus in een schaal en leg de drumsticks erop.
  • Serveer met nasi koening , atjar tjampoer en sperzieboontjes.

Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer

Verfijnde combinatie van warme, gegratineerde geitenkaas met zachte, in wijn gestoofde peren en een zoete notensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 0.5 citroen het sap van
  • 4 kleine geitenkaasjes
  • 1.5 dl halfdroge witte wijn
  • 30 gram noten
  • 4 stevige handperen
  • 0.5 dl schenkstroop
  • 50 gram suiker

Instructions

  • Hak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.
  • ak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.

Notes

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een halfdroge witte wijn, zoals een Gewürztraminer, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gegrilde Peer met Blauwe Kaas en Portsaus

Een elegant en snel te bereiden dessert of voorgerecht van gegrilde peer met blauwe kaas en een zoete portsaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 1.5 el rode bessengelei
  • 50 gram gorgonzola
  • 1 grote handpeer rijpe
  • 1 dl rode port

Instructions

  • Breng de port met de bessengelei aan de kook, roer tot de gelei is opgelost.
  • Laat het mengsel tot de helft inkoken en afkoelen.
  • Verwarm de grill voor.
  • Schil en halveer de peer, verwijder het klokhuis.
  • Leg de halve peren op de bordjes en verdeel de gorgonzola erover.
  • Schuif de bordjes onder de grill en laat de kaas ± 1 minuut smelten.
  • Schep de portsaus ernaast.

Notes

Serveertip:
  • Serveer direct na het grillen voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een glas rode port past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Gegratineerde Spinazie met Geitenkaas

Een eenvoudig en smaakvol gerecht van spinazie met geitenkaas, gegratineerd in de oven. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • Azijn
  • 2 geitenkaas
  • 1 kg spinazie
  • Zout

Instructions

  • Giet de spinazie af en hak of snijd hem.
  • Doe de spinazie in een ovenschaal, voeg zout en azijn toe naar smaak.
  • Leg de stukken geitenkaas bovenop de spinazie.
  • Schuif de schaal in de oven onder de grill.
  • Wacht tot de kaas iets bruin wordt en wat is gesmolten.

Notes

Serveertip:
  • Serveer als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g