Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Varkensfiletlapjes met Pittige Appelsambal

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 3 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gemalen koriander ketoembar
  • 1 eetlepel gemalen komijn djinten
  • ½ eetlepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 4 varkensfiletlapjes
  • 1 rode peper
  • 2 groene appels Granny Smith
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 cm verse gemberwortel
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Meng in een kom de gemalen koriander, komijn, kardemom, knoflookpoeder, uitgeperste knoflook, peper en een snufje zout.
  • Wrijf de varkensfiletlapjes aan beide kanten goed in met het kruidenmengsel en laat de smaken minstens 1 uur intrekken in de koelkast.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
  • Rasp de appelparten grof boven een kom.
  • Meng het citroensap door de geraspte appel.
  • Schil de gemberwortel en rasp deze fijn boven de appelrasp.
  • Voeg de gehakte rode peper en een snufje zout toe aan de appelmix.
  • Meng alles goed en dek de kom af met plasticfolie.
  • Zet de appelsambal tot gebruik in de koelkast.
  • Vet het rooster van de barbecue lichtjes in met olie.
  • Leg de gemarineerde varkensfiletlapjes op de barbecue en rooster ze ongeveer 5 minuten aan elke kant, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Serveer de varkensfiletlapjes met de pittige appelsambal.

Notities

Wijnadvies:

De kruidige en pittige smaken van dit gerecht worden goed gecompenseerd door een frisse Riesling. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vormen een mooie aanvulling op de smaken van de appelsambal en zorgen voor een gebalanceerde combinatie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 27g | Vet: 12g | Zout: 0.5mg | Sugar: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Indiase Visspiesen met Naanbrood

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
calorieën: 510kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 eetlepels milde Indiase currypasta
  • 100 ml milde yoghurt
  • 600 g zeewolffilet of andere witte-visfilet
  • 2 rode uien
  • 2 naanbroden naturel Indiaas plat brood
  • ½ zakje verse koriander 15 g, grof gehakt
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Roer de milde Indiase currypasta door de yoghurt in een schaal.
  • Snijd de vis in blokjes en meng deze door de curry-yoghurt marinade.
  • Laat de vis minstens 1 uur marineren in de koelkast, waarbij je het mengsel tussendoor een keer omschept.
  • Pel de uien en snijd ze in 8 partjes, waarbij je de wortelaanzet aan de onderkant laat zitten, zodat de partjes niet uit elkaar vallen.
  • Rijg de gemarineerde visblokjes afwisselend met de ui-partjes aan de spiesen.
  • Vet het rooster van de barbecue lichtjes in met olie.
  • Rooster de vis op de barbecue in 6-8 minuten gaar, waarbij je de spiesen voorzichtig keer.
  • Rooster de naanbroden aan de zijkant van de barbecue gedurende 2-3 minuten per kant.
  • Leg de vispennen op vier borden en strooi er verse koriander overheen.
  • Scheur het naanbrood in repen en leg deze naast de vis op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige en licht gekoelde rosé wijn, zoals een Grenache rosé, past goed bij deze pittige en exotische visspiesen.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4018g | Vet: 1.5g | Zout: 4mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Zalm met Ananas Salsa

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zalm
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 650kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak gele rijst 325 g
  • ½ pak romige kokosmelk à 200 ml
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 zakje lente-uitjes 8 stuks, in ringetjes
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 1 kleine ananas
  • 500 g zalmfilet in 4 gelijke stukken
  • 100 g grofgehakte cashewnoten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Meng in een kom de kokosmelk, limoensap en Thaise vissaus.
  • Roer de lente-uitjes en rode peper erdoor.
  • Schil de ananas dik en snijd deze in plakken van 1½ cm dik.
  • Leg 2 plakken ananas op een ingevet grillrooster en rooster ze aan beide kanten gedurende 3 minuten.
  • Laat de gegrilde ananasplakken iets afkoelen en verwijder dan de harde kern.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Roer de stukjes ananas door de kokossaus en breng de salsa op smaak met extra vissaus of zout en peper.
  • Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en rooster ze 2-3 minuten per kant op de grill tot ze net gaar zijn.
  • Roer de cashewnoten door de gekookte rijst en verdeel de rijst over vier warme borden.
  • Leg de gegrilde zalm naast de rijst en schep de ananas salsa eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een Etchart Cafayate Torrontés past goed bij dit gerecht met zijn frisse en fruitige smaak.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 15g